:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MATRIMONIO ALL' ITALIANA
MATRIMONIO ALL' ITALIANA
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2004-05-20
FILM
Filumena (Sophia Loren) is veertig, haar minnaar Domenico (Marcello Mastroianni) gaat trouwen. Niet met haar, maar met een veel jongere dame. Meer dan twintig jaar verdroeg Filumena Domenico's kilte, nu is haar liefde aan zet. Als blijkt dat Filumena heel ernstig (terminaal) ziek is besluit Domenico met haar te trouwen om zo haar laatste wens te realiseren. Na de voltrekking van het huwelijk blijkt Filumena echter op miraculeuze wijze te genezen en een geheim met zich mee te dragen…

Dat Italië ooit een grootmacht was op het gebied van film kunnen de jongere lezers zich wellicht moeilijk voorstellen. De enkele successen van de laatste jaren (Il Postino, La Meglio Gioventù en La Vita è Bella zijn wellicht het meest bekend en geprezen) staan in schril contrast met de weelde die de Italiaanse cinema doormaakte in de jaren ’50 en ’60 met als voornaamste exponenten de films van grootheden als Lucino Visconti, Federico Fellini, Sergio Leone, Michelangelo Antonioni en natuurlijk ook Vittorio De Sicca. Deze laatste genoot misschien niet de faam van de eerder vernoemde Fellini of Leone maar hij verdient toch zijn plaatsje in de annalen van de film voor zijn gehele oeuvre en zijn meesterwerk Ladri Di Biciclette (The Bicycle Thief) uit 1948 in het bijzonder. Ook deze Matrimonio All’ Italiana kreeg bij de release in 1964 overwegend goede kritieken. Anno 2004, 40 jaar later, constateren we echter dat de tand des tijd niet volledig werd doorstaan. De film heeft zeker nog zijn charmante kanten, denken we maar aan mooie soundtrack en de knappe acteerprestaties van Sophia Loren en Marcello Mastroianni (beiden kregen een golden globe voor hun vertolkingen) maar al bij al niet genoeg ‘gewicht’ om de film te belonen met het predikaat ‘klassieker’.

Deze dvd release van Matrimonio All’ Italiana werd uitgebracht door Homescreen in samenwerking met NRC handelsblad onder de verzamelnaam ‘Italiaanse Meesterwerken’. Het hoeft gezegd dat deze reeks onderhand al heel wat indrukwekkende titels bevat die liefhebbers van de Italiaanse cinema uit de jaren ’50 en ’60 en ‘70 zal doen watertanden. Voor een volledig overzicht verwijzen wij u graag naar de website van Homescreen.

BEELD EN GELUID
Net als bij de andere releases uit de serie ‘Italiaanse Meesterwerken’ kunnen we bij Matrimonio all’ Italiana tevreden zijn over de beeld- en geluidskwaliteit. Bij momenten oogt het beeld wat flets maar printbeschadigingen of grain zijn er bijna niet te vinden. De Italiaanse Dolby Digital 1.0 mono klinkt zoals men mag verwachten: helder zonder te imponeren.

EXTRA’S
Over de extra’s kunnen we kort zijn : na de stortvloed aan interessante uitgaven, de ene al more special of ultimate dan de andere, van de laatste jaren kunnen we moeilijk nog enthousiast worden over een trailer, een photo gallery en wat production notes. Meest interessante extra is dan wellicht nog het 8- pagina’s tellende boekje met wat tekst en uitleg door Joyce Roodnat, chef kunstredactie van NRC handelsblad.

CONCLUSIE
Nostalgische filmliefhebbers kunnen we deze dvd release van Matrimonio all’ Italiana aanbevelen. Op de beeld- en geluidskwaliteit valt (zoals we onderhand van Homescreen gewoon zijn) niet veel aan te merken. Wellicht is de film ietwat te gedateerd voor de meeste kijkers, maar toch verdient deze release zeker een kans.


cover




Studio: Homescreen

Regie: Vittorio De Sicca
Met: Sophia Loren, Marcello Mastroianni, Aldo Puglisi

Film:
7/10

Extra's:
2/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1964

Leeftijd:
12

Speelduur:
98 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8678056752910


Beeldformaat:
1.66:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Italiaans Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailer
• Production notes
• Photo gallery
• Boekje

Andere recente releases van deze maatschappij