:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FREAKY FRIDAY
FREAKY FRIDAY
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2004-07-14
FILM
Dokter Tess Coleman (Jamie Lee Curtis), weduwe en psychiater van beroep, woont samen met haar twee kinderen - Harry (Ryan Malgarini) en Anna (Lindsay Lohan). Rustig is het ten huize Coleman nooit, want als Anna en haar broertje Harry elkaar niet in de haren hangen, zijn Tess en Anna volop in een vurige discussie. De situatie verbetert er niet op wanneer Anna de kans van haar leven krijgt om met haar rockbandje - Pink Slip - een eerste echt optreden te doen. Tot overmaat van ramp valt dit namelijk net samen met het repetitiediner van Tess’s nakende huwelijk met de sympathieke Ryan (Mark Harmon). Tess verwacht uiteraard dat haar dochter op het diner zal aanwezig zijn, met een zoveelste ruzie tot gevolg. De volgende ochtend is er echter iets bizar gebeurd. Moeder en dochter Coleman worden wakker in het lichaam van de ander, met alle hilarische gevolgen van dien...

Walt Disney had zijn filmjaar wel in 2003. Want niet alleen de grote trekpleisters als Pirates Of The Caribbean en Finding Nemo sloegen in als een komeet, maar ook de onder de radar vertoevende en met weinig bombarie aangekondigde familiekomedie Freaky Friday werd geheel onverwacht een solide zomerhit. Hoewel de 45 miljoen $ kostende komedie nooit de felbegeerde eerste plaats wist te bereiken, bleef deze maanden aan een stuk kamperen in de boxofficelijsten om zo uiteindelijk 111 miljoen $ bij elkaar (wereldwijd 161 miljoen $) te sparen. Freaky Friday van regisseur Mark S. Waters (Head Over Heels, Mean Girls) is al de tweede remake van het uit 1976 stammende origineel (met een piepjonge Jodie Foster in de hoofdrol). De eerste remake was een TV-film uit ’95, met Shelley Long (Cheers, The Brady Bunch Movie). De nieuwe versie kan rekenen op de talenten van screamqueen Jamie Lee Curtis (Halloween, True Lies) en de aantrekkelijke Lindsay Lohan (The Parent Trap, Mean Girls). Het is de spetterende chemie, én het uitstekende acteertalent van beide dames, dat deze prent al de moeite maken. Vooral Jamie Lee Curtis - die trouwens erg appetijtelijk ouder wordt, maar dat even geheel terzijde - is duidelijk in haar sas en maakt zich op briljante wijze de karaktertrekken van een hedendaagse tiener eigen. Het leverde La Curtis enkele nominaties voor diverse prestigieuze filmprijzen op (waaronder een Golden Globe-nominatie). En met de jonge en talentvolle Lindsay Lohan is een nieuwe ster geboren - zeg dat wij van DVD Info het gezegd hebben! We hadden voordien nog nooit van de meid gehoord, maar met Freaky Friday bewees Lohan dat ze meer talent in haar kleine teen heeft dan de meeste actrices van de jonge Hollywoodgarde gecombineerd (we denken zo bijvoorbeeld aan Shannon Elizabeth en Tara Reid). Het is tevens een plezier om de ondergewaardeerde Mark Harmon (Summer School, The Presidio) eindelijk nog eens in een grote bioscoopfilm te zien. Freaky Friday is weliswaar niet gespeend van de gekende naïeve Disney-cliches, maar Waters blikt de hedendaagse film met de nodige zwier en humor in. Kortom een amusante komedie die, hoewel hij duidelijk op een tienerpubliek gericht is - ieder die eens goed wil lachen, zal weten boeien.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.85:1 beeld ziet er uitstekend uit, met heldere en natuurlijke ogende kleuren. Het beeld is scherp, met een goed contrast. De gebruikte print is zoals te verwachten volledig vrij van vuiltjes en beschadigingen. Er durft wel wat minimale filmgrain opduiken, maar deze is te verwaarlozen. Digitale compressiefouten hebben we niet kunnen bemerken. De Engelse Dolby Digital 5.1-track is eerder gericht op de voorste kanalen, met heldere en goed verstaanbare dialogen. De achterste speakers worden op hun beurt aangesproken voor de aanwezige geluidseffecten en de filmmuziek, zodoende wordt een dynamisch en ruimtelijk geluidsbeeld gecreëerd. Vooral de catchy rocknummers komen goed tot hun recht!

EXTRA'S
Als we de dvd opstarten worden we automatisch vergast op promotrailers van Pirates of the Caribbean: Curse of the Black Pearl en The Lizzie McGuire Movie. Deze kan je gelukkig wel doorskippen. Dan treffen we het échte bonusmateriaal aan:

- Backstagepasje met Lindsay Lohan: de jonge actrice neemt je gedurende 8 minuutjes mee achter de schermen van Freaky Friday.
- Eén weggeknipte scène, deze wordt ingeleid door regisseur Mark S. Waters.
- Alternatieve eindes: Mark S. Waters introduceert twee alternatieve eindes, maar ook het einde dat het uiteindelijk geworden is.
- Freaky Bloopers (2 min.)
- 2 muziekvideo’s: Lillix brengt "What I Like About You", terwijl de Halo Friendlies "Me Vs. the World uit hun keel tevoorschijn toveren.
- Pink Slip is Cool: in dit submenu kan je kiezen tussen de volledige, onverkorte repetitie van het groepje in de garage (3 min.) en hun moment suprème in de “House of Blues” (3 min.), doorspekt met repetitiebeelden achter de schermen.

Tenslotte zijn er ook nog twee Easter Eggs te vinden.

CONCLUSIE
Jamie Lee Curtis - één van onze favoriete actrices, maar dit is wederom geheel terzijde - had met het amusante Freaky Friday eindelijk nog eens een echte kaskraker te pakken. De dvd is voorzien van een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit en er zijn ook enkele luchtige extra’s toegevoegd. Zeker aan te raden aan de liefhebbers van een leuke tienerfilm!


cover
Studio: Buena Vista

Regie: Mark S. Waters
Met: Jamie Lee Curtis, Lindsay Lohan, Mark Harmon, Chad Michael Murray, Harold Gould, Ryan Malgarini

Film:
7,5/10

Extra's:
6,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
AL

Speelduur:
93 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711875970672


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Engels CC
Extra's:
• Featurette,
• Weggeknipte scène,
• 2 alternatieve eindes,
• Freaky Bloopers,
• 2 muziekvideo’s,
• Pink Slip is Cool!,
• 2 Easter Eggs,
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij