:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DEAD RINGERS
DEAD RINGERS
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2001-06-06
FILM
Dead Ringers is een controversiële en tegelijk stijlvolle en sombere psychologische thriller, gedeeltelijk gebaseerd op een waargebeurd verhaal. De tweeling Beverly en Elliot Mantle (dubbelrol voor Jeremy Irons) hebben samen een succesvolle praktijk als gynaecologen. Beiden delen ze ook hun appartement en hun vrouwen. Hun obsessie over de combinatie van sex en anatomie bereikt op zekere dag een hoogtepunt als actrice Claire Niveau (Geneviève Bujold) op consultatie komt. Blijkt dat zij een afwijking heeft in de baarmoeder en daardoor raakt de tweeling enorm gefascineerd. Beverly echter wordt verliefd op Claire, waardoor de band met Elliot verzwakt. Het loopt fout met Beverly als Claire naar het buitenland moet voor opnames. Hij raakt depressief, aan de drugs en verwaarloost zijn werk. Om uit het diepe dal te raken, zal hij de steun van zijn broer hard nodig hebben. Ze raken echter verzeild in een draaikolk van seksuele verwarring, drugs en waanzin...

David Cronenberg is altijd al een buitenbeentje geweest in de filmindustrie, mede dankzij de bizarre onderwerpen die hij in zijn films durft aan te snijden. Daardoor zijn ze niet voor iedereen toegankelijk en spreken ze bijgevolg een eerder beperkt publiek aan. Dead Ringers is zo'n prent. We herinneren ons nog levendig de slogan "actie" op de filmposters en advertenties in 1988, wat dus een lepe marketingtruc was om volk te lokken. Na The Fly hadden we beslist nog zin in een nieuwe Cronenberg-film, maar het resultaat bevalt ons minder. Dead Ringers hebben we op een later tijdstip opnieuw bekeken (we waren ook al iets ouder) en toen was onze indruk positiever. Desondanks behoort deze film niet tot onze Cronenberg-favorieten; het onderwerp spreekt ons niet echt aan. Films zoals Videodrome, The Fly, Naked Lunch, Crash en eXistenZ genieten eerder onze voorkeur.

BEELD EN GELUID
Dead Ringers is opgenomen in het 1)33:1 formaat en wordt op deze dvd in een 1.85:1-formaat gepresenteerd (de hoes vermeldt 1.66:1). Het beeld is dan wel niet-anamorf, maar het oogt toch vrij goed. De film heeft vrij donkere en sobere kleuren, wat de intentie van de regisseur was, en tegelijk bevat het beeld voldoende scherpte en detail. Her en der merk je wat ruis maar dat is ons als niet-storend opgevallen.

Het geluid is andere koek. "De master van Dead Ringers is stereo met M&E- track. Van de 4 beschikbare geluidssporen maken wij via een digitaal algoritme een 5.1-track met stereo op links en rechts. Beide worden gefilterd bij elkaar gebracht om de dialogen op de centerspeaker te krijgen. De M&E kanalen worden enigzins gemixed met het stereogeluid en dan met een kleine vertraging naar de achterste speakers geloods. Het laag (LFE) voor de sub-woofer is vervolgens uitgefilterd van het stereogeluid", aldus de technische dienst van Video Film/Express. De Dolby Digital 5.1-track klinkt helemaal niet correct. Op onze configuratie klinkt hij hol en metaalachtig met een echo-effect. Dat is te wijten aan de dialogen die via de surround weerklinken, wat niet de bedoeling kan zijn! Sluiten we het surroundkanaal volledig af, dan klinkt het al wat beter, maar noodgedwongen zijn we overgeschakeld op de Dolby stereotrack. Die klinkt voldoende omdat dit voornamelijk een dialoogfilm is en je bijgevolg geen overdonderende geluidseffecten moet verwachten.

EXTRA'S
De dvd's van Criterion Collection (en daarvoor de laserdisks) zijn tot op de dag van vandaag een ware 'must-have' voor de cinefielen onder ons. Criterion brengt in hoofdzaak niet alledaagse films op dvd uit, eventueel geremastered en waar mogelijk vergezeld van de nodige extra's. De laatste maanden durven ze zich al eens te wagen (en met succes) aan recentere en commerciëlere titels waaronder The Rock. Video Film/Express heeft als eerste firma buiten de Verenigde Staten een contract ondertekend met Criterion Collection voor het uitbrengen van hun exclusieve releases in de Benelux.

Tot de extra features op deze dvd behoren een Audiocommentaar van David Cronenberg, Jeremy Irons, editor Ronald Sanders, production designer Carol Spier en cinematograaf Peter Suschitzky; fotogalerijen met tekeningen van de medische instrumenten en de oorsponkelijke ontwerpen van de openingsscène; Twinning Effect/Motion Control Footage: een interactief inzicht in de speciale effecten, met videoclips. Er is een Bioscooptrailer en een korte in het Nederlands ondertitelde featurette (7 min.).

CONCLUSIE
Films van Cronenberg zijn altijd al een buitenbeentje geweest en Dead Ringers is daarop geen uitzondering. Het onderwerp lag ons wat zwaar op de maag, maar voor de echte Cronenberg-adepten zal deze film makkelijker verteerbaar zijn. De dvd is half geslaagd, d.w.z. dat het geluid gedeeltelijk de mist in gaat, het beeld bevredigend is en de extra's net de middelmaat halen.


coverStudio: Criterion Collection

Regie: David Cronenberg
Met: Jeremy Irons, Geneviéve Bujold

Film:
7/10

Extra's:
6/10

Geluid:
4/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1988

Leeftijd:
16

Speelduur:
115 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8713053100031


Beeldformaat:
1.85:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1,
Engels Dolby Stereo 2.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Audiocommentaar
• Fotogalerijen
• Twinning Effect
• Featurette
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij