:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GHOSTS OF THE ABYSS
GHOSTS OF THE ABYSS
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2004-09-05
DOCUMENTAIRE
In 1995, tijdens de voorbereiding van zijn film Titanic, bezocht regisseur James Cameron het wrak van deze luxueuze oceaanstomer, die 4000 meter diep in zee ligt te rusten. Onder de indruk van dit immense wrak, werd de ramp voor James een angstaanjagende en fascinerende realiteit. Hij besloot om later nog een tweede maal terug te keren voor een grondiger bezoek met speciaal ontwikkelde camera’s. De documentaire Ghosts Of The Abyss was geboren.

De beelden zijn werkelijk een streling voor het oog. We krijgen erg gedetailleerde aanzichten van het wrak van de Titanic te zien. Jammer genoeg ligt het wetenschappelijke niveau van de documentaire zeer laag. Cameron neemt je mee tijdens de beleveing van één van zijn jongensdromen en het lijkt net alsof je naar een peperdure home video van een dolblij knaapje zit te kijken. Het hoofddoel van deze film was de bevrediging van Cameron’s wensen zo lijkt het, en met de verkoop van de film aan bioscopen en nu op DVD hoopt hij waarschijnlijk zijn geïnvesteerde bedrag door de bijdragen van de licht misleide filmliefhebbers te recupereren. Acteur en jeugdvriend Bill Paxton werd opgetrommeld om deel te nemen aan de reis. Wanneer hij in beeld verschijnt is hij deels zichzelf maar kan niet verbergen dat hij toch nog flink wat zit te acteren en te over-dramatiseren. Wanneer één van de duikbootjes die tijdens de onderwater-reis voor het eerst de diepte induikt, loopt Paxton iets té onnatuurlijk te verkondigen dat hij bang is en dat hij niet wil dat de zuurstof uitvalt. Of dit te maken heeft met het feit dat de man spontaan in een rol vervalt bij het zien van een camera, of dat alles door Cameron nauwgezet werd voorbereid blijft maar zeer de vraag, en is ook moeilijk te achterhalen. Zeker wanneer Cameron in de documentaire aan het begin van de tocht beweert dat alles wat er zich voor de camera’s afspeelt zonder scenario zal plaatsvinden. Wanneer op het einde van de film er een telegeleid peperduur speeltje van de regisseur vast komt te zitten in het wrak, gaat Cameron eigenhandig het ding 'redden' met het risico dat hijzelf en zijn duikboot ook vast komen te zitten. Zijn dit spontane gebeurtenissen of heeft men getracht om de boel op een het einde een soort climactische spanning mee te geven? Alles is mogelijk wanneer je James Cameron heet. Het enige wat vaststaat is dat de documentaire uit heel mooi beeldmateriaal bestaat, dat je in een unieke onderwaterwereld wordt meegenomen, maar dat je weinig of geen geschiedkundige of wetenschappelijke informatie te weten komt. De wetenschappers die mee aan boord van het schip zitten komen amper enkele seconden aan bod. Het woord documentaire lijkt ons dan ook, ondanks het adembenemende beeldmateriaal, niet helemaal op zijn plaats.

Tevens is de film selecteerbaar in twee versies. Een versie van negentig minuten en een volledig overbodige korte versie die uit hetzelfde beeldmateriaal bestaat maar dertig minuten werd ingekort. De korte versie beschikt niet over DTS.

BEELD EN GELUID
De film werd afgeleid van de IMAX-versie en bestaat volledig uit digitaal beeld dat d.m.v. speciale 3D camera’s werd vastgelegd. Het ontwikkelen en op punt stellen van deze camera's duurde drie volle jaren. Dankzij de technische expertise van Camerons zoon werden de nieuwe onderwatercamera’s een feit. Naast de camera’s werd ook een onderwater-belichtings-eenheid ontwikkeld, wat in het duister kan je uiteraard niet filmen. Het uiteindelijke beeld is loepzuiver, haarscherp en bevat ontzettend mooie kleurschakereringen en contrast. De beeldkwaliteit is ronduit fenomenaal te noemen.

Op gebied van geluid worden we evenzeer verwend. De disc bevat een erg dynamische DTS track waaruit wel degelijk blijkt dat de meeste sound-effects werden versterkt en zelfs toegevoegd tijdens de post-productie. Dit is uiteraard noodzakelijk voor een IMAX-film. De geluidsconversie naar de DVD is zeer geslaagd te noemen, ook al zijn sommige geluidseffecten een beetje te bombastisch, toch stoort dit vrijwel nooit. Beeld en klank zijn bij deze release duidelijk aan elkaar gewaagd.

EXTRA’S
Alle extra's zijn terug te vinden op de tweede disc. We krijgen naast de bioscooptrailer een Making Of van ongeveer tien minuten voorgeschoteld. Naast enkele leuke weetjes zitten er ook een aantal fragmenten tussen die later terugkeren in de Interview Extra's. Bij deze interviews komen naast Cameron en Paxton via behind-the-scenes-beelden ook nog een aantal andere deelnemers van de reis aan het woord, die allen vol lof spreken over hun opgedane ervaring. Erg leuk voor wie er bij was; maar iets minder boeiend voor wie thuis de DVD bekijkt. Verder vinden we nog enkele TV-clips, een rijkgevulde Photo Gallery en een uitgebreide Filmography terug op de 2de disc.

CONCLUSIE
Ghosts Of The Abyss beschikt over een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit. De getoonde beelden zijn werkelijk prachtig aan detail en kleur. Het wetenschappelijke niveau van de documentaire is jammer genoeg minder fraai. Aanrader voor IMAX fans, diepzeeduikers en James Cameron-freaks, de resterende groep mensen zal echter weinig boodschap hebben aan deze DVD-release.


cover
Studio: Universal

Regie: James Cameron
Met: Bill Paxton, James Cameron

Film:
6/10

Extra's:
5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
10/10


Regio:
2

Genre:
Documentaire

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
AL

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582193480


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailer
• Making Of (10 min.)
• Filmography
• Interviews
• TV Clips
• Photo Gallery

Andere recente releases van deze maatschappij