:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CHRONICLES OF RIDDICK, THE - DARK FURY
CHRONICLES OF RIDDICK, THE - DARK FURY
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2004-09-07
FILM
Als Riddick door premiejagers wordt gevangengenomen, moet hij strijden tegen niet te stoppen huursoldaten en kwaadaardige wezens. Alleen Riddick’s nachtzicht en zijn meedogenloze vechttechnieken staan tussen hem en een lot dat letterlijk erger is dan de dood.

Deze korte animatiefilm (35 minuten) is van de hand van Peter Chung, die zijn wereldfaam verwierf met de productie van The Animatrix en Aeon Flux. Toen Vin Diesel in 1998 opdook in een kleine rol in Saving Private Ryan sprong zijn verschijning meteen in het oog van regisseur David Twohy. Twee jaar later in 2000, zou Twohy samen met Diesel de inmiddels tot cult-status verheven science-fiction thriller Pitch Black maken. Het bioscoopsucces van deze prent bleef op grote schaal uit, maar werd nadien wel met open armen ontvangen bij het DVD-publiek. In 2004 kwam Twohy op de proppen met de sequel Chronicles Of Riddick (Pitch Black 2) die werkelijk alle budgetaire registers opentrok en ervoor moest zorgen dat de cultprent een mainstream publiek kon bekoren, dat dan op hun beurt misschien ook de eerste Pitch Black zou kunnen (her)ontdekken. Om de doorwinterde Pitch Black-fans tevreden te stellen – Chronicles Of Riddick beschikt immers over een totaal andere sfeer en verhaallijn - werd de animatiefilm The Chronicles Of Riddick: Dark Fury gemaakt. Deze anime overbrugt als het ware de verhaalkloof tussen de eerste en de tweede bioscoopfilm. De gebruikte animatietechnieken zijn erg gesofisticeerd en de typische stempel van Peter Chung is duidelijk waar te nemen. Het scenario is van de hand van Brett Matthews en David Twohy, terwijl Vin Diesel werd gecast om de stem van zijn personage in te spreken. Jammer zijn de korte speelduur en het gebrek aan een interessant scenario. Wat je te zien krijgt is best leuk, maar erg veel wordt er niet verteld, en het is zeker niet nodig om de animatieversie te zien om Pitch Black 2 te kunnen begrijpen. Deels een trendy marketingzet dus, waar desalniettemin veel doorwinterde fans plezier aan zullen beleven.

BEELD EN GELUID
Ondanks de anamorfische aanduiding op de cover is het beeld van deze DVD dit NIET. Dit is dan ook meteen het enige grote minpunt aan de beeldkwaliteit. Het niet anamorfische beeld met een aspect ratio van 1.85:1 is vrij van alle denkbare oneffenheden en is voldoende scherp. Ook de kleuren en het contrastniveau zin in orde.

Op geluidsvlak worden we voorzien van een Engelse Dolby Digital 5.1 soundtrack. De subwoofer krijgt het regelmatig aan de stok met de buren, terwijl de geluidseffecten in ware spervuur-split-surround-stijl door de huiskamer rondom je oren vliegen. Erg goede dynamische klank met een uitstekende ruimtelijkheid maken van het geluid een topper.

EXTRA’S
De extra’s stellen een beetje teleur. We krijgen niets zeggende trailers van het Chronicles Of Riddick videospelletje en van de Van Helsing-animatiefilm. Verder vinden we ook nog een Making Of van amper acht minuten terug, een kort interview met animekoning Peter Chung en A View Into The Light-featurette van vijf minuten, waarin we een korte blik achter de schermen van de bioscoopfilm Chronicles Of Riddick te zien krijgen. De leukste extra is het geanimeerde storyboard dat via het menu te selecteren valt. Het beginstadium van de film wordt aan de hand van schetsen en primitieve animaties vertoond, waarbij de stemmen van de acteurs reeds opgenomen zijn. Erg leuk om dit even van naderbij te bekijken. Dit is meteen ook alle lol die er aan het bonusmateriaal te beleven valt. Net als het scenario hebben dus ook de extra’s te maken met het gebrek aan uitgebreidheid en noodzakelijkheid, wat er misschien engszins op wijst dat deze release heel snel in de winkelrekken moest liggen vooraleer The Chronicles Of Riddick in de bioscoopzalen verscheen.

CONCLUSIE
Een leuke animatiefilm met een iets té beperkt verhaal en korte speelduur. Deze Chronicles Of Riddick-prequel, is niet noodzakelijk om de bioscoopfilm te kunnen volgen. De extra’s vallen ook een beetje te mager uit, maar de film wordt wel gepresenteerd met een (bijna) uitstekende beeld- en een goede geluidskwaliteit. Dit is dan ook enkel een aanrader voor doorwinterde Pitch Black-fans en liefhebbers van Peter Chung’s animatiewerk. Een niche-publiek dus.


cover
Studio: Universal

Regie: Peter Chung
Met: Vin Diesel, Nick Chinlund, Keith David, Rhiana Griffith, Roger L. Jackson

Film:
6/10

Extra's:
4/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004

Leeftijd:
12

Speelduur:
35 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5050582241686


Beeldformaat:
1.85:1 niet-anamorfische PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Grieks, Hebreeuws, Kroatisch, Arabisch, Turks
Extra's:
• Trailer Videndi Games
• Van Helsing Animatie Trailer
• Making Dark Fury
• Dark Fury Animatie
• Peter Chung Interview
• A View Into The Light

Andere recente releases van deze maatschappij