:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DUCKTALES: THE MOVIE - TREASURE OF THE LOST LAMP
DUCKTALES: THE MOVIE - TREASURE OF THE LOST LAMP
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2004-09-18
FILM
Scrooge McDuck (Alan Young), de rijkste man van Duckburg en omstreken, is steeds op zoek naar andere manieren om nog meer geld te verdienen. De laatste 40 jaar was hij op zoek naar de legendarische schat van Collie Baba. Nu staat hij op het punt die te vinden. Samen met z'n neefjes Huey, Deway en Louie (3 x Russi Taylor) liet hij zich door Launcphpad (Terence McGovern) naar Egypte vliegen (landen is een heel ander probleem). Op de site waar Scrooge namelijk onderzoek aan het laten verrichten was, werd wat gevonden dat in verband stond met Collie Baba. Eenmaal min of meer geland, wordt de bende opgewacht door de er wel erg onbetrouwbaar uitziende gids Dijon (Richard Libertini).

De grote ontdekking blijkt een kist te zijn met het zegel van Collie Baba, wanneer de kist echter geopend wordt, blijken er enkel oude kleren in te zitten. Tenminste totdat een van de neefjes in de zakken van één van de kleren een kaart vindt die de locatie van Collie Baba's schat aanduidt. Vol goede moed organiseert Scrooge een expeditie, want de schat lijkt zich in het midden van de woestijn te bevinden. De zoektocht verloopt echter niet zoals gepland, want op de aangegeven plaats is niks terug te vinden. Dat denken ze toch totdat Launchpad en zijn kameel struikelen over een stuk rotsblok dat uit het zand steekt.

Al snel blijkt dit de bovenkant van een bouwwerk te zijn en bijgevolg gaat de hele bende aan het graven. Na geruime tijd werken blijken ze de ingang van een heuse piramide gevonden te hebben. De piramide zit echter vol boobytraps om de schat te beschermen tegen eventuele rovers. Gelukkig hebben de neefjes hun knikkers bij, waardoor ze de vallen op afstand kunnen laten afgaan. Dijon is echter niet al te oplettend en een paar keer laat hij iedereen bijna in een val belanden. Na enkele omzwervingen komen ze dan eindelijk in een grote ruimte terecht. In het midden staat hoog boven de grond een platform met daarop de legendarische schat van Collie Baba. De enige manier om er bij te raken is via een oude touwbrugn naar beneden vallen is niet aan te raden aangezien het op de vloer beneden hen krioelt van enorme schorpioenen (of iets in die aard).

Onmiddelijk beginnen ze de schat in zakken te laden. Webby vindt tussen de schat een oude theepot en vraagt aan Oom Scrooge of ze die mag houden voor haar theeservies. Eerst wil Scrooge niet echt toegeven, maar wanneer Webby wat aandringt kan hij niet anders dan toegeven. Die theepot is toch niks waard in vergelijking met de hele schat, redeneert hij en bovendien doet hij er haar een plezier mee. Voor Dijon echter de laatste zak met juwelen en goud over de brug kan dragen wordt deze meegesleurd door Merlock (Christopher Lloyd). Deze steekt de touwbrug in brand, waardoor Scrooge nog maar net het platform kan bereiken voordat de brug helemaal inzakt. Tot overmaat van ramp zet Merlock ook een verborgen mechanisme in werking waardoor het platform omlaag begint te zakken, dus naar de schorpioenen toe. Op het laatste nippertje weet de bende de grote mand waarin de schat zich bevond om te draaien en zich daarmee enigzins van de monsters af te schermen. Als bij wonder vinden ze een uitgang die leidt naar een ondergrondse rivier. Het wordt een ware rodeo op water, maar ze komen er heelhuids vanaf. Scrooge is echter niet zo tevreden ... de schat waar hij 40 jaar lang naar heeft gezocht is weg. Wat hij echter niet weet is dat Merlock op zoek was naar de lamp die Webby uit de schat haalde en nog steeds heeft.

De populariteit van Donald Duck bleek al uit onze bespreking van de in juni van dit jaar verschenen Disney Treasure The Chronological Donald - Volume 1. Donald Duck kreeg door de jaren heen ook een hele familie bij elkaar. Dankzij schrijver/tekenaar Carl Barks werd er een heel universum gecreerd waarin de Ducks avonturen beleefden. Allereerst waren er de dolle fratsen van Donald op het grote scherm. Nadien kwamen de stripverhalen van onder ander Carl Barks en uiteindelijk kwam er in 1987 een ware Duck TV-serie, genaamd Ducktales. Hoofdrolspelers in deze serie waren Scrooge McDuck en de neefjes Huey, Dewey en Louie, deze werden aangevuld door tal van andere personages uit het Duck-universum zoals Gyro Gearloose de geke uitvinder en Launchpad McQuack de brokkenpiloot. De Ducktales TV-serie liep van 1987 tot 1990 en er werden exact 100 afleveringen geproduceerd, het is tot op de dag van vandaag nog steeds de meest geliefde Disney TV-Serie onder Disney-fans, op de voet gevolgd door Chip'N'Dale Rescue Rangers. Gezien het succes van de serie werd er besloten om een feature-length film te produceren van de hele bende uit Duckburg. De film werd door fans wereldwijd erg goed onthaalt en de reden daartoe is niet ver te zoeken. Ducktales: The Movie biedt namelijk alles wat we gewend waren uit de televisieserie maar bij wijze van uitdrukking "bigger and better". Disney-fans hopen al jaren dat ze ooit de Ducktales serie op dvd te zien zullen krijgen, eerlijk gezegd horen we ook wel bij die groep. Hopelijk beschouwt Disney deze DVD van de avondvullende film als een voorproefje en mogen we de volledige serie binnenkort op DVD verwachten, verkoopscijfers zouden in ieder geval al gegarandeert zijn in ons geval.

BEELD EN GELUID
Spijtig genoeg lijkt men niet te veel opkuiswerk verricht te hebben bij het voorbereiden van een transfer voor deze dvd. Filmgrain en vuiltjes zijn bijna constant aanwezig in de transfer, de ene keer al wat storender dan de volgende keer. Op het gebied van kleuren werd er wel merkbaar wat werk verricht, maar soms komt het geheel dan (gedeeltelijk door de vuiltjes en de grain) toch nog wat te dof over. Op het gebied van artefacting is er maar een ding dat ons echt opviel en dat is mosquito noise. Dit is overduidelijk een gevolg van een te hoge compressie, wat dan weer zijn oorzaak vindt in het feit dat de film op een enkellaags schijfje staat in plaats van een dubbellaags. We zijn er zeker van dat het geheel er al heel wat beter uitgezien zou hebben indien voor een dubbellaags schijf gekozen zou zijn. Positief is dan weer dat de film een anamorfische transfer heeft gekregen met 1.66:1 verhouding. We kunnen deze transfer niet direct slecht noemen, enkel teleurstellend. We hadden namelijk gehoopt dat Disney wat meer moeite zou gedaan hebben voor een film/serie van dit kaliber.

Als geluidstrack krijgen we een min of meer standaard Dolby Digital 2.0 track gepresenteerd. Deze klinkt vrij goed en is ruisvrij, toch had de track zijn voordeel kunnen hale uit een degelijke remaster. Zeker gezien de stevige portie actie in de film was zelfs een 5.1 remix misschien wel op zijn plaats geweest. Weer is de geleverde kwaliteit zeker niet slecht, enkel teleurstellend.

EXTRA’S
Als enige extra staat er op deze schijf een typisch interactief Disney spelletje, dat behoeft al geen uitleg meer, simpelweg zonde dat er zelfs niet de minste moeite gedaan om ook maar iets bij elkaar te krijgen voor de extra's.

CONCLUSIE
De Ducktales TV-serie en de daaropvolgende film scoorden bij Disney fans over de hele planeet erg goed. Spijtig genoeg is de dvdrelease op het gebied van beeld en geluid een teleurstelling. Misschien dat de film een mooiere release zal krijgen wanneer (en als) de TV-serie zelf ooit op dvd wordt uitgebracht? We hopen het alvast, gelukkig kan de lage prijs van deze schijf een aankoop makkelijk rechtvaardigen.


cover
Studio: Buena Vista

Regie: diverse
Met: Alan Young, Rip Taylor, Christopher Lloyd, Russi Taylor, Richard Libertini en Terence McGovern

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Animatie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1990

Leeftijd:
AL

Speelduur:
71 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
87118759975516


Beeldformaat:
1.66:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Nederlands Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0
Portugees Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Spaans, Portugees, Engels CC
Extra's:
• Find Scrooge McDuck’s Treasure

Andere recente releases van deze maatschappij