:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FLATLINERS
FLATLINERS
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2004-09-20
FILM
Vijf studenten geneeskunde, Nelson (Kiefer Sutherland), David (Kevin Bacon), Rachel (Julia Roberts), Joe (William Baldwin) en Randy (Oliver Platt), besluiten om in het geheim een experiment te doen om de zogenaamde "nabije dood-ervaringen" wetenschappelijk in kaart te brengen. Alle vijf zijn ze wel min of meer geïnteresseerd in het fenomeen, elk vanuit hun eigen motivatie, maar Nelson is beslist de aanstoker, die de andere vier uiteindelijk over de streep trekt om ze mee te laten doen. Tijdens een eerste experiment speelt hij zelf voor proefkonijn, en zijn vier collega's leggen zijn hart twee minuten stil. Hij overleeft de ingreep, maar uiteraard zijn de nevenwerkingen niet van de poes, maar om zijn prestige niet te verliezen, houdt Nelson dit achter voor zijn vrienden. Intussen is bij de andere vier het opbod begonnen, en zich niet bewust van de gevaren laten ze zich één voor één aan hetzelfde experiment onderwerpen, ieder net een beetje langer dan de voorgaande. En elke keer wordt het voor de overblijvers moeilijker om hun proefkonijnen van Gene Zijde terug te halen...

Af en toe bespreken we hier op DVD Info graag ook nog eens een klassieker, een dvd die al lang uit is, al was het maar om te zien hoe het medium intussen is geëvolueerd. Helemaal interessant wordt het dan wanneer je de acteervermogens van de selectie jonge wolven uit de toenmalige "brat pack" vergelijkt met hun al dan niet succesvolle carrières nu. De combinatie van regisseur Joel Schumacher en hoofdacteur Kiefer Sutherland was vorig jaar nog goed voor het onverwachte succes van het minimalistische Phone Booth, en ook voor deze Flatliners heeft Schumacher duidelijk het maximale geput uit een minimaal budget. Door gebruik te maken van pompeuze decors en subtiele belichting heeft hij het geheel een klein beetje een gothisch trekje meegegeven. In de eerste helft van de film wordt er een erg goed en strak tempo nagehouden, maar helaas ontspoort het verhaal een beetje in de tweede helft van de film, en vooral het pseudo-religieus gewauwel over schuld en boete leidt de kijker alleen maar van de kern van de zaak. Kiefer Sutherland en Kevin Bacon tegenover elkaar plaatsen was een goed idee, maar af en toe heb je bij deze film toch het gevoel dat het allemaal nog wat meer to the point had kunnen zijn.

BEELD EN GELUID
Vele oude releases van Columbia Tristar zijn intussen in een nieuw kleedje gegoten, maar op een betere versie van Flatliners is het voorlopig nog wachten. Het beeld is niet altijd even scherp, en mist in de vele donkere scènes wat contrast. Bovendien komen er nogal wat compressie-artefacts bovendrijven; de keuze voor een single layer disc is daar niet vreemd aan. De Engelse 2.0-track is zoutloos en in de muziekscore van James Newton Howard zijn naar onze smaak iets te veel zwevingen te horen. Net een voldoende, maar geen overschot, dus.

EXTRA'S
Laten we dan nu de extra's eens onder de loep nemen. Een erg grote loep zal u overigens niet nodig hebben, want naast een algemene "koop meer dvd's"-trailer van Columbia (wat we allemaal tóch sowieso doen, niet?) en een trailer van de film zelf, vinden we enkel nog wat tekstcommentaar bij cast en crew. Je zou het amper geloven dat discs zoals deze eertijds niet voor minder dan duizend frank over de toonbank gleden.

CONCLUSIE
Als u deze disc ergens als cheapie kan oppikken, hebt u een gezellig avondje thrillen voor de boeg. Als u voor deze disc evenwel het volle pond betaald, bent u gemelkt.


cover
Studio: Columbia Tristar

Regie: Joel Schumacher
Met: Kiefer Sutherland, Kevin Bacon, Julia Roberts, William Baldwin, Oliver Platt

Film:
7/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
5/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1990

Leeftijd:
12

Speelduur:
110 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8712609025217


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Arabisch
Extra's:
• Trailer
• Cast en crew-informatie

Andere recente releases van deze maatschappij