:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BRUCE HORNSBY + FRIENDS
BRUCE HORNSBY + FRIENDS
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2004-09-23
FILM
Bruce Hornsby zag zijn carrière een intergalactische sprong voorwaarts maken in 1986. Zijn debuutalbum was goed voor meerdere malen platina en het pad naar de roem was gelegd. Later dat jaar zou Hornsby voor zijn album beloond worden met een Grammy Award, iets wat hij in 1989 en 1993 nog eens zou weten over te doen. In totaal tien Grammy nominaties waarvan hij er drie wist te verzilveren. Verspreid over een kleine twintig jaar tijd verkocht de man wereldwijd meer dan tien miljoen exemplaren. Toch is zijn muziek hoofdzakelijk in de Verenigde Staten bekend. In Europa en Azië kreeg hij nooit echt voet aan de grond. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de typische Amerikaanse pop-rock sound die de man brengt. Hornsby’s muziek is een mengelmoes die zich het best laat omschrijven als een samensmelting van de sound van Toto en Alan Parsons Project met invloeden uit de Amerikaanse country en jazz. Vaak wordt hij ook met Elton John vergeleken, maar buiten het feit dat beide heren singer-songwriters en pianovirtuozen zijn, gaat die vergelijking volgens ons muzikaal en vocaal gezien zeker niet op.

De dvd bevat een live-concert uit 1995 dat Hornsby gaf in The Manhattan Center in New York. Naast de obligate klassiekers uit zijn oeuvre brengt hij ook enkele nieuwe songs. Sommige nummers worden afgewisseld met enkele korte interviews of commentaar van medemuzikanten en Hornsby zelf. Tijdens het verloop van het concert, voor een bomvolle enthousiaste zaal, komen er ook enkele bekende gastmuzikanten een potje meejammen. De bekendste onder hen zijn ongetwijfeld Bob Weir (in een vorig leven nog gitarist bij Grateful Dead) en Bonnie Raitt (Amerikaanse folk & blues artieste). Op een gegeven ogenblik springt zelfs acteur Gregory Hines (The Tic Code) het podium op om een tapdansje uit te voeren.

TRACKLIST
1. Spider Fingers
2. Talk Of The Town
3. End Of Innocence
4. Walk In The Sun
5. White Wheeled Limousine
6. Mandolin Rain
7. Jack Straw
8. Rainbow's Caddilac
9. The Valley Road
10. Cruise Control

BEELD EN GELUID
Het beeld is vastgelegd in een 4:3 (1.33:1) formaat. De kleuren zijn van redelijke kwaliteit. Het beeld is voldoende scherp, ook al zorgt de belichting en de rookverspreiding op het podium voor een beperkt gedetailleerde zichtbaarheid. Het contrastniveau is iets minder geslaagd, maar zeker nog in orde.

Bij het geluid kan je kiezen tussen een simpele pcm-stereo track en Dolby Digital 5.1 surroundsound. Uiteraard lees je het technische gedeelte van deze recensie omdat je waarschijnlijk over een home theatre of surround set-up beschikt, dus de pcm-stereo track mag je al links laten liggen. De 5.1 mix is zuinig in de lage tonen, uiteraard komt dit door de min of meer ingetogen muziek. De focus in de meeste nummers ligt op de piano: die prachtig door de voorste kanalen klinkt; en de stem: dewelke netjes door de center klinkt terwijl de overige speakers voor de vocale ambiance zorgen. De surrounds treden duidelijker in actie tijdens het applaus, maar zijn voorturend op minder prominente wijze bezig met het vertalen van zaalreflecties en nagalm. Het geluid is van een degelijke kwaliteit.

EXTRA’S
Geen extra's aanwezig.

CONCLUSIE
Dit is een goede concertdvd voor de Bruce Hornsby fans, voor iedereen die van traditionele Amerikaanse eighties pop-rock houdt, en voor iedereen die er geen erg in schept om versleten te worden voor ouwbollige-veteranen-muziekliefhebber.


coverStudio: BMG

Regie: B. Flood
Met: Bruce Hornsby, Gregory Hines, Bob Weir, Don Henley, Bonnie Raitt

Film:
6/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Muziek

Versie:
U.K.

Jaar:
1995

Leeftijd:
AL

Speelduur:
58 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5099720251292


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels PCM Stereo

Ondertitels:
geen
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij