:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> EURYTHMICS - GREATEST HITS
EURYTHMICS - GREATEST HITS
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2014-02-25
MUZIEKCLIPS
In 1983 breekt de Britse synthpopband Eurythmics internationaal door met Sweet Dreams uit het gelijknamige album. In de Engeland stijgt de single peilsnel in de hitparade, maar Every Breath You Take van The Police blijkt te sterk waardoor Eurythmics vier weken lang tevreden moet zijn met de tweede plaats. In Amerika en Canada wordt Sweet Dreams iets later gereleased en met de steun van een sterke videoclip staat de single er kort nadien wél op nummer 1. In Engeland wordt de langspeler Sweet Dreams op zijn beurt het meest verkochte album van 1983. Annie Lennox, met korte rossige haardos, wordt in geen tijd een popicoon en Eurythmics begint aan een succesvolle internationale carrière met goed in het oor liggende hits aan de lopende band. 

 
 

Doch het palmares met meer dan 20 Engelse Top 40-hits oogt minder indrukwekkend dan men vermoedt, want Eurythmics scoorde in Engeland maar één nummer 1-hit, nl. There Must be an Angel (1985), waarmee de band het veel minder goed deed dan z’n directe concurrent uit de beginperiode The Police en zelfs minder goed dan bijv. Depeche Mode, Tears For Fears, Simple Minds of Pet Shop Boys die allemaal minstens evenveel of zelfs meer nummer 1-singles en -albums achter hun naam lieten schrijven. Nu hebben boysbands altijd al heel erg sterk gestaan in de Britse popmuziek en met een vrouw als boegbeeld maakt een band het zich dus niet eenvoudig. Belangrijker is wellicht het feit dat Eurythmics maar heel kort pure popmuziek heeft gemaakt, want Annie Lennox en vooral David Stewart zochten al heel vroeg naar manieren om de mogelijkheden te verruimen door minder evidente instrumenten zoals saxofoons en mondharmonica’s een plaatsje te geven in hun songs, waarmee ze bewust het jonge volkje links lieten liggen. De muziek bleef welluidend en toegankelijk, maar via de meervoudige gelaagdheid tilden ze het materiaal naar een hoger niveau en naar een publieksgroep die ervoor openstond. Het garandeerde de band een trouwe fanbasis, maar de singletjes gingen minder vlot over de toonbank en Eurythmics werd veel meer vereenzelvigd met albums, een pad dat ook Depeche Mode eind jaren 80 bewust zou kiezen.

 

 

Op de muziek-dvd Eurythmics – Greatest Hits zijn 21 bekende songs van de Engelse band verzameld uit de periode 1983-1990. Love is a Stranger dat als de vijfde single van de groep zonder meer flopte bij z’n release in 1992, maar na het wereldsucces van Sweet Dreams opgevist en alsnog een grote hit werd, staat uiteraard ook op deze compilatie. De eerste Eurythmics-single In the Garden (1981) die in de Engelse hitparade de 63ste plaats bereikte, ontbreekt jammer genoeg net zoals de singles I Saved the World Today en 17 Again uit het reüniealbum Peace (1999). Maar laat dat vooral de pret niet bederven, want met Here Comes the Rain Again, Missionary Man, I Need a Man, Sisters en When Tomorrow Comes kan uw dag toch al niet meer stuk.

 
Playlist:
01.         
Sweet Dreams
02.         
 Love is a Stranger
03.         
 Who’s that Girl?
04.         
 Right by your Side
05.           Here Comes the Rain Again
06.           Sex Crime (1984)
07.           Julia
08.           Would I Lie to You?
09.          There Must be an Angel (Playing with my Heart)
10.         
Sisters are Doin’ It for Themselves
11.         
It’s Alright (Baby’s Coming Back)
12.         
When Tomorrow Comes
13.          Thorn in My Side
14.          Miracle of Love
15.          Missionary Man
16.          Beethoven (I Love to Listen to)
17.          I Need a Man
18.          You Have Placed a Chill in My Heart
19.         
Don’t Ask Me Why
20.          The King and Queen of America
21.          Angel
 
 
 

Videoclips zijn altijd een belangrijk onderdeel van de Eurythmics-strategie geweest waarin Annie Lennox een belangrijke plaats en zelfs de enige plaats kreeg terwijl Dave Stewart zich heel erg op de achtergrond hield alsof Eurythmics het eenmansproject van Annie Lennox was. Maar dat was allemaal strategie en die werd door Stewart ontwikkeld. Lennox’ hermafrodiete gelaatstrekken speelde hij uit in scènes waarin ze de ene keer als vrouw en de andere keer als man te zien was, geïnspireerd op wat Marlène Dietrich in Der Blaue Engel (1930) met succes presteerde in strakke kostuums en zwarte zijden kousen. Stewart bracht haar bovendien op een aantrekkelijke manier in beeld waarvoor hij rekende op de medewerking van regisseurs zoals Chris Ashbrook, Willy Smax, Duncan Gibbons en later Sophie Muller die ook clips draaide voor Sade, Sinéad O’Connor, World Party, Björk, Beth Orton en The Cure. Clips van Eurythmics zijn tot in de puntjes afgewerkt en geconcipieerd als korte verhaaltjes. Het zijn meesterwerkjes in vergelijking met de bocht die je tegenwoordig op muziekzenders te zien krijgt.

In 2005 releaste Sony Music de dvd Eurythmics - Ultimate Collection waarop 17 hits van de Engelse band staan, maar deze  Eurythmics - Greatest Hits van BMG uit 1991 biedt verrassend genoeg een vollediger overzicht.

 
 
BEELD EN GELUID
De kwaliteit van de videoclips op deze compilatie is zonder meer goed met felle kleuren, scherpe contrasten en het beeld is vaak grofkorrelig in functie van een zeker effect of een zekere sfeer. Van ongerechtigheden en beschadigingen is geen sprake. Het beeldformaat is een vreemde zaak. Er zijn zwarte banden links en rechts waardoor je kan besluiten dat er hier sprake is van een 1.33:1-formaat, maar er zijn ook zwarte banden onder en boven waardoor je moet besluiten dat wat overblijft toch een 1.85:1-formaat is. Wat u ziet is dus een verkleind 1.85:1-formaat. U doet dus uw voordeel met een zeer groot tv-scherm! Het geluid staat maar in een 2.0-versie, maar met een flinke ruk naar rechts is dat meer dan voldoende om uw huiskamer om te toveren tot een stomende muziektempel!
 
EXTRA’S
Geen, alles zit in het hoofdmenu met 21 clips.
 
CONCLUSIE
Op Eurythmics – Greatest Hits staat de erfenis van Annie Lennox en Dave Stewart, nl. al hun grote hits die tussen 1983 en 1990 op de wereld losgelaten werden. Het materiaal klinkt niet alleen uitstekend, het ziet er ook goed uit en Annie Lennox blijft sowieso een prettige verschijning om naar te kijken. Wie klaar is voor een flinke portie nostalgie weet weer wat in huis te halen. cover
Studio: BMG

Regie: Sophie Muller, Willy Smax, Duncan Gibbons, Chris Ashbrook
Met: Annie Lennox, Dave Stewart

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Muziek

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1991

Leeftijd:
AL

Speelduur:
95 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
743216119523


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij