:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HAUNTED MANSION, THE
HAUNTED MANSION, THE
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2004-10-31
FILM
Jim Evers (Eddie Murphy) is een makelaar die meer tijd en moeite steekt in zijn werk, dan in zijn gezin. Om alles terug wat in evenwicht te brengen trekt hij samen met zijn vrouw Sara (Marsha Thomason) en de twee kinderen erop uit voor een weekendje in de natuur. Wanneer het gezin Evers op het punt staan om te vertrekken, krijgt Sara een telefoontje om alleen een huis te gaan bekijken. Jim gelooft er stevig in dat dit niet veel tijd in beslag zal nemen en zodoende rijden ze snel even om. Aan het huis aangekomen blijkt het echter een gigantisch herenhuis te zijn. Door een plotse wolkbreuk snellen ze naar het huis en kloppen ze aan, waarop traag en piepend de deur wordt geopend door een bevreemdende butler (Terence Stamp). Door de aanhoudende regen ziet het gezin zich genoodzaakt om te overnachten in het spookachtige herenhuis. De nacht valt en Jim komt al snel tot de ontdekking dat er diverse dingen niet pluis zijn…

Grapjas Eddie Murphy (Beverly Hills Cop, Shrek) heeft al meer comebacks gehad dan een boemerang. Zijn meest recente beleefde Murphy in 2003 met succesfilms als Daddy Day Care en The Haunted Mansion. Deze laatste is een amusante familiekomedie met horrorinvloeden, in een regie van 'familie'-expert Rob Minkoff (The Lion King, Stuart Little). De aanwezige speciale effecten zijn uitstekend (mag ook wel voor een budget van 125 miljoen $) en de film bevat een leuke cast (Jennifer Tilly!). Net als The Country Bears (’02) en mega-blockbuster Pirates of the Caribbean (‘03) is The Haunted Mansion gebaseerd op een attractie van het pretpark Disneyland. Een gouden formule zo blijkt, want ook The Haunted Mansion werd een dikke hit (wereldwijde opbrengst 183 miljoen $). Een aanrader voor een gezellig avondje thuis met het hele gezin - hoewel voor ‘het hele gezin’ misschien wat veel gezegd is. De film bevat enkele angstaanjagende horrormomenten die voor de allerkleinsten misschien toch te intens ! zijn...

BEELD EN GELUID
Het anamorfisch uitgevoerde 2.35:1 beeld is over het algemeen scherp, met een goed contrast en een prima schaduwdetail. Ook het zwartniveau is zeer goed. De heldere kleuren ogen warm en natuurlijk. De gebuikte filmprint is erg proper, zodoende is er geen vuiltje of beschadiging te bekennen. Beeldruis en digitale compressiefouten lijken niet aanwezig, maar we hebben soms wel wat minimale filmgrain kunnen detecteren. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt warm en dynamisch, met een prima spreiding en de nodige punch. De geluidseffecten zijn goed geplaatst en de soundtrack komt goed tot zijn recht. De dialogen klinken zuiver en zijn steeds verstaanbaar. Oneffenheden in het geluid lijken niet aanwezig.

EXTRA’S
Ook de dvd van The Haunted Mansion start met een handvol ‘verplichte’ promotietrailers (Freaky Friday, Holes, The Lizzie McGuire Movie en een Buena Vista dvd-spot). Gelukkig kan je deze gewoon doorskippen. Daarna is het échte bonusmateriaal aan de beurt met niet één maar twee audiocommentaartracks! De eerste werd vakkundig ingesproken door producent Don Hahn, visual-effects supervisor Jay Redd en scriptschrijver David Berenbaum. Voor audiocommentaar nummer twee zijn regisseur Rob Minkoff en kostuumontwerpster Mona May aan de beurt. Met de featurettes "The Haunted Mansion: Secrets Revealed" (13 min.) en "Anatomy of a Scene: Ghosts in the Graveyard" (11 min.) wordt de technische kant van het maken van de film belicht. Vervolgens treffen we exact één weggeknipte scène (2 min.) en een clipje met amusante bloopers (5 min.) aan. Afsluitend hebben we nog een virtuele rondleiding door The Haunted Mansion, een videoclip ("Superstition" door Raven) en een handvol DVD-Rom features.

CONCLUSIE
The Haunted Mansion is een entertainende horrorkomedie met Eddie Murphy in de hoofdrol. De technische kwaliteiten van deze dvd zijn erg goed en daarbovenop is er een fijne selectie bonusmateriaal aanwezig. Prima vermaak op een prima dvd!


cover
Studio: Buena Vista

Regie: Rob Minkoff
Met: Eddie Murphy, Terence Stamp, Nathaniel Parker, Marsha Thomason, Jennifer Tilly

Film:
7/10

Extra's:
8/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
12

Speelduur:
84 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711875974199


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Engels CC
Extra's:
• 2 audiocommentaartracks,
• Haunted Mansion: Secrets Revealed,
• Anatomy of a Scene,
• Weggeknipte scène,
• Bloopers,
• Virtual Ride: The Haunted Mansion,
• Videoclip,
• DVD-Rom features,
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij