:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GHOST WORLD
GHOST WORLD
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2004-11-10
FILM
Tienermeisjes Enid (Thora Birch) en Rebecca (Scarlett Johansson) hebben allebei een afkeer van de oppervlakkige hedendaagse nepmaatschapij. Bekijk het als een identiteitscrisis: ze weten niet goed wat ze zijn en wat ze willen, maar ze weten verdomd goed wat ze niet willen. Rebecca studeert af en maakt er meteen werk van om geld te verdienen zodat ze samen met Enid een appartement kan huren. Enid daarentegen zit met een onvoldoende voor kunst en moet daarom zwaar tegen haar zin een zomercursus volgen. In hun vrije tijd doen beide meisjes er alles aan om in hun eigen wereldje te kunnen leven en om zich af te zonderen van de maatschappij. Ze vinden het daarbij heel fijn om zich te concentreren op bepaalde personen die ze kunnen irriteren en uitbuiten. Zo is er bijvoorbeeld Josh, een vriendelijke jongen die het beste met hen voorheeft, maar waar ze constant de spot mee drijven. Op een gegeven moment lezen ze een vrij zielige advertentie van een man (Steve Buscemi) die op zoek is naar een blondine. Hun zieke gevoel voor humor brengt ze ertoe de man op te bellen voor een afspraakje. Samen met Josh trekken de meisjes naar de plaats van het rendez-vous om de eenzame man gade te slaan. Zo zien ze hoe hij een half uur alleen zit te wachten en hoe hij daarna razend de eettent verlaat. Rebecca laat het niet aan haar hart komen, maar Enid krijgt zowaar medelijden met de man. Ze volgt hem tot bij een tweedehandsverkoop waar ze te weten komt dat hij Seymour heet en dat hij een hevige verzamelaar is van vinylplaten. Enid begint hoe langer hoe meer tijd met Seymour door te brengen in de hoop te ontsnappen aan de verleiding van de normale maatschappij, waaraan Rebecca al verkocht lijkt te zijn.

Gebaseerd op een geschift stripverhaal van Daniel Clowes lijkt Ghost World een wat rare komedie over twee tienermeisjes gericht op een tienerpubliek. De film is echter vrij zuur ondanks de felle kleuren en zal niet al te populair zijn bij dat jonge publiek. Ghost World kan je zien als de naam van eender welk dorp waar de karakteristieke dingen die het dorp van een ander dorp onderscheiden worden opgeslorpt door commercialiteit. Zo wordt het dorp geleidelijk aan een geest. Enid probeert zich daar angstvallig van te onderscheiden. Ghost World is een wereld met een scherpe tegenstelling tussen conventionele mensen en de excentriekelingen. Hoewel de conventionele mensen de bovenhand lijken te krijgen, geeft de film toch een indicatie dat de excentriekelingen een interessantere bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij. De reden waarom deze wat excentrieke film toch aardig lukt is voor een groot deel te wijten aan de mooie acteerprestaties. Hoewel er verschillende rare personnages optreden, slaagt men er toch in het geloofwaardig te doen overkomen. Regisseur Terry Zwigoff slaagt erin het tempo goed onder controle te houden. Hij had net zo goed een boel flauwe grappen erbij kunnen gooien om het commerciële aspect van de film aan te dikken. Zwigoff houdt de eer aan zichzelf en geeft het publiek een "ruwere" film dan het misschien verwacht.

BEELD EN GELUID
Het originele 1.85:1 beeldformaat werd behouden voor de dvd en over de kwaliteit valt zeker niet te klagen. Het is een behoorlijk kleurrijke prent met voornamelijk groene en rode kleuren die heel helder worden weergegeven. Printbeschadigingen zijn nauwelijks te merken en de lichte grain die heel af en toe erdoor werkt helemaal niet storen. Het resultaat is een levendig geheel dat er mag wezen. Op papier lijkt de bijgeleverde DTS-track indrukwekkend, maar dat is het geval niet. De film moet het niet hebben van surround-effecten en spitst zich voornamelijk toe op dialogen. Die worden klaar en helder weergegeven op de voorste kanalen terwijl de muziek zich wel eens op de surround-kanalen begeeft. Verschil tussen Dolby Digital en DTS is op de dvd nauwelijks merkbaar dus het is de vraag of het DTS-geluid echt nodig was. Absoluut geen demomateriaal dus, maar een meer dan adequate ondersteuning bij de mooie beeldtransfer.

EXTRA'S
De extra's laten voor de liefhebbers helaas te wensen over en vormen het grootste minpunt van de dvd. Het is allemaal behoorlijk plat en standaard. We moeten het stellen met een reportage achter de schermen van ongeveer 11 minuutjes, een viertal verwijderde scènes, biografieën en filmografieën van enkele acteurs en regisseur, een muziekvideo en een trailer. Je merkt dat dat pakket alles behalve indrukwekkend is en daardoor vervalt de dvd naar de grijze middenmoot.

CONCLUSIE
Ben je films als 10 Things I Hate About You spuugzat of ben je zelf een beetje een excentriekeling dan is Ghost World misschien iets voor jou. Verwacht geen razendsnelle komedie waar de grappen zich opstapelen, maar een rustig kabbelend verhaal met subtiele humor waar een klare kijk op de oppervlakkige samenleving wordt gegeven. Helaas levert de dvd behoorlijk wat in op vlak van extra’s, maar dat doet geen afbreuk aan de uitstekende acteerprestaties. Het bekijken waard!


cover
Studio: Universal

Regie: Terry Zwigoff
Met: Thora Birch, Scarlett Johansson, Steve Buscemi, Brad Renfro, Illeana Douglas

Film:
8/10

Extra's:
2/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
AL

Speelduur:
107 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
3259190232792


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Featurette
• Trailer
• Deleted Scenes
• Cast & Crew
• Muziekvideo

Andere recente releases van deze maatschappij