:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BIG BOUNCE, THE
BIG BOUNCE, THE
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2004-12-30
FILM
Auteur Elmore Leonard heeft al een flink pak goede boeken geschreven waarvan een aantal vrij succesvol verfilmd is zoals bijvoorbeeld Get Shorty en Out of Sight. Er blijven echter ook verfilmingen achter die het niet zo goed doen, zelfs al zijn de romans net zo leuk als de andere. Op papier lijken de adaptaties de sfeer van de boeken wel te capteren, want men heeft weinig moeite met het samen krijgen van een indrukwekkende cast.

Owen Wilson vertolkt de rol van Jack Ryan, een kleine boef die – voor de verandering – niet op zoek is naar de grote buit. Hij lijkt best tevreden met z’n situatie waarin hij als bouwvakker werkt om de tijd de doden tussen zijn criminele activiteiten. Hij vindt het allemaal dik in orde als hij maar voldoende bij mekaar steelt om een dak boven z’n hoofd te betalen. Niet dat hij dat dak echt zou missen, want hij vertoeft in het prachtige Hawaii waar iedereen enkel het broodnodige lijkt te doen. Waarom zou je immers werken als je de hele dag van de zon en de zee kan genieten? Er zijn echter toch een paar hard werkende zakenmannen op het eiland waaronder Ray Ritchie. Hij heeft maar 1 doel voor ogen: geld. Om nog meer geld bijeen te krijgen plant hij de bouw van een hotel aan het strand. Met de inkomsten daarvan zit hij er de komende jaren warmpjes in. De bouwplannen worden helaas verstoord door een plaatselijke stam die de bouwgrond als heilig beschouwt. Jack raakt betrokken bij één van de protestacties en geeft zijn ploegbaas (Vinnie Jones) uiteindelijk een flinke mep met een honkbalknuppel. Jack belandt in de cel en wordt daar opgemerkt door Walter (Morgan Freeman). Walter is niet alleen de rechter van het eiland; hij bezit ook een klein vakantieverblijf dat flink te lijden zou hebben als het nieuwe hotel tot stand komt. De zaken worden behoorlijk gecompliceerd voor Jack. Hij krijgt een job aangeboden door Walter, waar hij Nancy, de minares van Ray, leert kennen. Ondertussen ontwijkt Jack constant een ex-misdaadpartner en vriend, die hoopt dat Jack zijn problemen zal oplossen. Nancy lokt hem mee in haar plan om Ray zo’n 200.000 dollar armer te maken.

Wie bekend is met het boek zal een opvallend verschil merken. Volgens het boek speelt het verhaal zich af in Detroit, terwijl men zich voor de film naar het tropische Hawaii heeft verplaatst. Die omgeving is perfect voor Owen Wilson en we kunnen ons best voorstellen dat zijn personnage naar het tropisch paradijs vlucht. Wilson wijkt niet ver af van zijn gewoonlijke typetjes – je kan je zelfs beginnen afvragen of hij nog wel iets anders in zijn mars heeft – en brengt een geloofwaardige vertolking van Jack die het grotendeels van zijn charme moet hebben. Helaas laat het script voor de film te wensen over en verdwijnen de aanvankelijk leuke dialogen in het niets waardoor de prent voornamelijk moet teren op het charisma van de hoofdrolspelers. Het is verrassend om Morgan Freeman in zo’n luchtige rol aan het werk te zien en je merkt duidelijk dat hij er plezier aan beleeft. Ondanks de leuke acteerprestaties, is het grootste probleem van de film de wat al te gefrabiceerde plot. Je bent altijd zeker dat er nog een wending zal volgen en dat niet iedereen is wat hij/zij lijkt en dat Jack altijd in de juiste richting gaat. Regisseur George Armittage (bekend van Grosse Pointe Blank) lijkt vastberaden om dat verborgen te houden. Doorheen het merendeel van de film lijkt er niets aan de hand en dat betekent dat alle wendingen vrij snel op mekaar volgen aan het einde van de film. Hij blijft je telkens een stap voor en dat is gewoon omdat je de kans niet krijgt om bij te benen.

The Big Bounce is geen echte baggerfilm, maar stelt toch teleur aangezien er veel meer in zat. Het eerste half uur is behoorlijk geinig met geslaagde dialogen en de cast heeft het nodige charisma, maar door de belabberde plot komt het er niet helemaal uit. Het boek werd eerder in 1969 verfilmd met Ryan O’Neill in de hoofdrol, maar die versie leed onder een gebrek aan humor. Zelfs met de humor erbij lijkt er toch nog iets te ontbreken.

BEELD EN GELUID
De transfer is zonder meer prachtig en nagenoeg perfect. In tegenstelling tot de originele film die in Noord-Californië werd opgenomen, is Hawaii de locatie voor de nieuwe versie. Van begin tot einde zijn er adembenemende shots van het eiland, de vele watervallen, stranden en zonsondergangen. De print is vrij van beschadigingen en film grain is zowat onbestaande. Ook het kleurenpalet is wondermooi met levendige en goed gebalanceerde kleuren. Op vlak van scherpte blijven we positief, want ook daar zit het helemaal goed met geweldig veel detail. Het is nagenoeg onmogelijk enig edge enhancement of compressieproblemen te vinden. De audiopresentatie is minder indrukwekkend, maar weet te voldoen. De track klinkt natuurlijk en wordt niet gestoord door ruis. Dialogen zijn duidelijk verstaanbaar doorheen de film en gezien de film ook voornamelijk rust op die dialogen, speelt het geluid zich voornamelijk vooraan af. De surrounds worden voornamelijk aangesproken voor omgevingsgeluiden en het LFE-kanaal komt een enkele keer in actie bij een aantal surfscènes.

EXTRA’S
Liefhebbers van uitgebreide extra’s blijven op hun honger zitten, want de weinige extra’s die er zijn, voegen weinig tot niets toe.
The Big Bounce: A Con In The Making is niet meer dan een promofilmpje waar de hoofdacteurs mekaar overladen met superlatieven en hun handjes kussen voor de kans om op Hawaii te filmen.
Surfing The Pipeline is een korte feature toont een aantal personen die we aan het surfen zien in de film, maar naast het feit dat surfen deel uitmaakt van de plaatselijke cultuur, heeft dat verder geen specifieke betekenis voor de film.
Wicked Waves zijn enkele beelden van surfers aan het werk. Wederom stellen we ons de vraag welke betekenis dat heeft voor de film.
• Tot slot is er nog een bioscooptrailer.

CONCLUSIE
Regisseur George Armittage had al het nodige om een goede prent te maken met een getalenteerde cast en een redelijke verhaallijn, maar helaas raakt hij niet de juiste knoppen. Op technisch vlak stelt de dvd allesbehalve teleur met een prachtig kleurrijke beeldtransfer en een geluidstrack die stand weet te houden. Jammer genoeg is het geheel niet meer dan een huurbeurt waard.


cover
Studio: Warner

Regie: George Armittage
Met: Owen Wilson, Charlie Sheen, Vinnie Jones, Morgan Freeman, Sara Foster, Gary Sinise

Film:
5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004

Leeftijd:
6

Speelduur:
85 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931283687


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Roemeens, Bulgaars, Arabisch, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
• The Big Bounce: A Con In The Making,
• Wicked Waves,
• Surfing the pipeline,
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij