:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FACE/OFF
FACE/OFF
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2001-09-29
FILM
Een echte actieprent deze Face/Off. Maar niet zomaar een actiefilm, want het is de stijlvolle verfilming van een meer dan goed scenario, zonder de overbodige clichés die we kennen uit doordeweekse actiefilms. De man die deze film ver boven de middelmatigheid uittilt is niemand minder dan John Woo, actieregisseur bij uitstek en zeker geen onbekende bij de liefhebber van het genre. Laten we niet vergeten dat ons aller Jean-Claude Van Dammes beste vehikel nog altijd Hard Target is, en wie denkt u dat er voor deze prent achter de camera stond? Juist, John Woo.

Geboren en getogen in het Zuiden van China, opgegroeid tussen het gespuis van Hong Kong en in de filmwereld gesprongen als assistent-regisseur in 1969 bij de Shaw Brothers Studio, regisseerde Woo zijn eerste film in 1973. Het viel onmiddellijk op dat hij een uitgesproken voorkeur had voor ultra gewelddadige gangsterfilms, getuige ondermeer 'A Better Tomorrow', 'The Killer' (waarmee hij een echte cultreputatie kreeg in de States) en 'Hard Boiled', één van zijn betere film, gedraaid met klasseperformer Chow Yun-Fat, de man die we ook kennen uit Crouching Tiger, Hidden Dragon.

Een Hollywood-contract kon niet uitblijven, maar jammer genoeg resulteerde dat onder druk van de Hollywood-studiobonzen in een paar middelmatige films (Hard Target, Broken Arrow, Blackjack) en een televisieserie (Once a Thief). De echte doorbraak kwam er dus pas met deze film. Face/Off bevat een hele resem intelligent gefilmde actiescènes en koppelt die aan 2 klasseacteurs die je doen vergeten dat er hier sprake is van een totaal ongeloofwaardige verhaal. Cage en Travolta acteren op de toppen van hun kunnen als Castor Troy en Sean Archer, enerzijds de bad guy en anderzijds de cop. Troy vermoordde per ongeluk de zoon van Archer tijdens een mislukte aanslag op zijn leven en sindsdien stelt Archer alles in het werk om de misdadiger achter slot en grendel te krijgen. Uiteindelijk lukt dat en na een wilde openingsscène waarin hij in een coma geraakt, wordt Troy gevangengenomen. Film gedaan zou je zeggen, maar nee, er ligt zich nog ergens een serieuze bom, geplaatst door Castor Troy en zijn broer. Die laatste weet niet dat Troy in coma ligt en daarom verwisselt Archer eenvoudigweg - door een 'simpele' chirurgische ingreep - van gezicht en uiterlijk met Troy (hij neemt er letterlijk zijn 'Face/Off') om de locatie van de bom te achterhalen.

Dit enige ongeloofwaardige aspect in acht genomen, blijft er voor de rest alleen te melden dat dit een geweldig goeie actiefilm is. Woo is de meester van de slowmotionactiescènes en dat laat hij hier dan ook duidelijk merken. Ook de witte duiven die Woo begon te gebruiken in z'n Amerikaanse films als teken van vrede, zijn opnieuw van de partij, en er zit opnieuw een ultragewelddadige scène in de film met op de achtergrond een zachte en aangename song, ook één van Woos stokpaardjes.

BEELD & GELUID
Het enige wat ik kan zeggen over beeld en geluid is dat ze beide nagenoeg perfect zijn. Op je scherm verschijnt een mooi anamorf 2.35:1-beeld dat zo scherp is dat het meteen opvalt: foutloos en tot in de puntjes verzorgd en afgewerkt.
Het geluid is van dezelfde kwaliteit, want je kan het maximum uit je versterker halen en dit is geluid van referentiekwaliteit. 

EXTRA'S
Het enige minpunt op aan deze release. Op de hoes van de schijf staat er: "met veel nieuw bonusmateriaal". OK, er zijn inderdaad meer extra's aanwezig dan op de eerdere kale flipperversie, maar ze stellen vrijwel niks voor: Een trailer van de film plus eentje van Pearl Harbor (die blijkbaar op alle Buena Vista-re-releases staat), enkele biografieën en een nog geen minuut durende aaneenschakelijk van actiescènes uit de film die men als 'Action Overload' op de hoes durft te zetten. Een zwak excuus voor een extra als je het mij vraagt en je komt als koper bedrogen uit.

CONCLUSIE
Twee bijzonder getalenteerde acteurs die het beste van zichzelf geven en een regisseur achter de camera die tot geweldige shots in staat is. Samen maken ze een actiefilm die ver boven het gemiddelde uitsteekt. Beeld en geluid zijn quasi perfect, jammer van de weinige extra's. Dit is er al bij al zeker eentje om in huis te halen.


cover
Studio: Buena Vista

Regie: John Woo
Met: John Travolta, Nicolas Cage, Joan Allen, Alessandro Nivola, Gina Gershon

Film:
8,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1997

Leeftijd:
16

Speelduur:
133 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8711875930058


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Hongaars Dolby Surround 2.0
Tsjechisch Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Grieks, Tsjechisch, Slovaaks, Hongaars, Bulgaars, Kroatisch, Hebreeuws
Extra's:
• Trailer
• Action Overload
• Biografieën cast
• Vooruitblik Pearl Harbor

Andere recente releases van deze maatschappij