:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DIANA KRALL - LIVE IN PARIS
DIANA KRALL - LIVE IN PARIS
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2005-01-03
CONCERT
De van oorsprong Canadese jazz-zangeres en pianiste Diana Krall scheert hoge toppen in de muziekwereld en haar ster blijft rijzen. Het album The Look of Love was een kassucces en in 1999 won ze een Grammy in de categorie Best Jazz Vocal Singer. X-factor, x-factor en nog eens x-factor. Tot vervelens toe krijgen we te horen dat dat één van de belangrijkste eigenschappen van een artiest is en vreemd genoeg krijgt Diana Krall op dat vlak wel eens het verwijt dat ze voornamelijk scoort met haar goed uiterlijk. Het moet gezegd dat ze een bijzonder aangename verschijning is, maar daarnaast beschikt ze ook ontegensprekelijk over een flinke portie talent. Haar stem is een warm instrument met een wat rokerige, hese kwaliteit die voor de juiste emotie zorgt en heerlijk in de oren klinkt.

Het concert op de dvd werd opgenomen in het Parijse Olympia op 2 december 2001. Bij het optreden krijgt de zangeres steun van het European Symphony Orchestra, de Paris Jazz Big Band onder leiding van Alan Broadbent en haar eigen groepje enorm getalenteerde musici waaronder jazz-notabelen John Clayton (contrabas) en Jeff Hamilton (drums). Krall gunt zonder capsones ieder een plekje onder de spots en brengt ode aan onder meer Nat King Cole en Duke Ellington. De muzikanten zijn perfect op mekaar ingespeeld en creëren een haast aanstekelijke sfeer. De hoofdrol is natuurlijk weggelegd voor Kralls’ betoverende stem en haar technisch perfecte pianospel dat hier en daar misschien wat virtuositeit mist, maar toch een eigen stijl met zich meebrengt. Iedereen op het podium heeft het duidelijk naar zijn zin en dat zorgt voor een opmerkelijk en zeer genietbaar optreden.

Diana Krall en het muzikale ensemble brachten in Parijs de volgende songs:

1. I Love Being Here With You
2. All or Nothing
3. Let's Fall in Love
4. The Look of Love
5. Maybe You'll Be There
6. Deed I Do
7. Devil May Care
8. Cry Me a River
9. Under My Skin
10. East of The Sun
11. I Get Along
12. Pick Yourself Up
13. S'Wonderful
14. Love Letters
15. I Don't Know Enough About You
16. Do It Again
17. A Case of You

I Love Being Here With You zorgt voor een knallend begin en brengt je meteen in de stemming. Ook het slotnummer A Case of You staat als een paal boven water. Wat Diana Krall – Live in Paris van andere concertdvd’s onderscheidt, is de compositie van regisseur David Barnard die nooit van de muziek afdwaalt. Je ziet geen beelden van reacties in het publiek. De camera concentreert zich op de muzikanten zodat je als kijker meer het gevoel hebt dat je erbij bent en niet dat je er als buitenstaander naar zit te kijken. Barnard laat de camera vrij bewegen langs de verschillende bandleden.

BEELD EN GELUID
De 1.78:1 anamorfische transfer is uitstekend. Het beeld is helder en scherp dankzij de opname in digital video. Er is geen low level noise aanwezig en het schaduwdetail zit heel goed binnen de beperkingen van de belichting. Een belichting die overigens zeer geslaagd is en natuurlijk overkomt met rijke kleuren en geen sporen van chroma noise of bleeding. MPEG artefacten zijn niet zichtbaar, maar om de scherpte van de transfer te bewaren heeft men wel gebruik gemaakt van aliasing alsook hier en daar heel subtiel edge enhancement.

Voor het geluid heb je de keuze tussen 3 tracks: DTS 5.1, Dolby Digital 5.1 en Dolby Digital 2.0. De kwaliteit is uitmuntend en het verschil tussen de DTS 5.1 en Dolby Digital 5.1 tracks is miniem. Je krijgt in elk geval een aangename luisterervaring voorgeschoteld en dat is voor een muziekconcert uiteraard van cruciaal belang. Kralls’ hese stem klinkt fantastisch en ook alle instrumenten krijgen hun kans om te schitteren. De surrounds worden gepast gebruikt en geven naast de reacties van het publiek ook de nodige muzikale ondersteuning. Het geheel klinkt aangenaam en warm in de oren.

EXTRA’S
In de stijlvol geanimeerde menu’s vind je een karig pakket aan extra’s bestaande uit muziekvideo’s van The Look of Love (3 min. 49) en Let’s Face the Music and Dance (4 min. 14) en opnames van de repetities voor het concert (15 min. 43). Een interview en/of documentaire zou een mooie toevoeging zijn, maar je moet het zonder stellen.

CONCLUSIE
Diana Krall levert met de steun van ander muziektalent een hartverwarmend optreden. Ben je een jazz-liefhebber, dan is de dvd een absolute must voor je collectie. Ken je de zangeres nog niet, dan is het een ideale kennismaking. Technisch gezien is het een sterke uitgave met een stijlvolle opname en montage. Kortom: Diana Krall – Live in Paris is een stevige aanrader.


cover
Studio: Pioneer

Regie: David Barnard
Met: Diana Krall, John Clayton, Jeff Hamilton, Paulinho DaCosta, Anthony Wilson

Film:
9/10

Extra's:
4/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8/10


Regio:
1

Genre:
Muziek

Versie:
U.S.A.

Jaar:
2001

Leeftijd:
NR

Speelduur:
130 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
801213901296


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch NTSC

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Geen
Extra's:
• Muziekvideo's,
• Exclusive rehearsal footage

Andere recente releases van deze maatschappij