:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SERIAL EXPERIMENTS LAIN #1 - NAVI
SERIAL EXPERIMENTS LAIN #1 - NAVI
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2002-07-13
FILM
We hebben onze wereld, een wereld vol met mensen. Een wereld die je kan voelen en ruiken. Maar dan is er ook nog een andere wereld. Dit is de “Wired”, een wereld in de computer met eigen wetten en eigen logica. Een dag nadat een klasgenote zelfmoord heeft gepleegd, ontdekt Lain (Kaori Shimizu), een 13 jarig wat wereldvreemd meisje, dat deze twee werelden dichter bij elkaar liggen dan je op het eerste gezicht zou denken. Ze ontvangt bovendien een e-mail van het dode meisje! De grenzen tussen realiteit en de Wired beginnen stilaan te vervagen…

Serial Experiments Lain is een wat bizarre anime-serie die bestaat uit 13 afleveringen. Net als animetitels als Perfect Blue en konsoorten is Lain een meer volwassen verhaal. Het verhaal zit zéér goed in elkaar en het verdient ook je volledige aandacht. De karakters zijn goed uitgewerkt en de animaties zijn van topniveau. Deze zijn tot stand gekomen door gewone traditionele animatietechnieken maar dan hier en daar aangepast met de computer. Opmerkelijk is dat regisseur Nakamura eveneens gebruik maakt van aangepaste live-actionbeelden! Het vreemde is dat regisseur Ryutaro Nakamura en de meeste van de Lain-cast (met uitzondering van schrijver Chiaki Konaka die bekendheid verworven had met Armitage III) niet veel in het animewereldje gepresteerd hadden. En je zou denken dat na een meesterwerk als Lain er enige erkenning zou komen voor de mensen die eraan meewerkten maar niets is minder waar. Nog een vreemd punt aan de Lain-saga is dat het scenario voor de “Lain” Playstation-game er al was voor de anime! Want producer Yasuyuki Ueda was van plan om een nieuw soort verhaallijn te creëren. Namelijk van computergame naar anime! Dit was nog niet veel gedaan (van anime naar game is al meer gedaan, denk maar aan Ghost In The Shell en het daaropvolgende Playstation-game) en bleek ook niet zo simpel te zijn want heel wat dingen van de game zijn anders dan bij de anime (sommige verhaallijnen en karakters). Schrijver Chiaki Konaka die zoals eerder vermeld instond voor het scenario van de anime, was ook verantwoordelijk voor de game. De game en de anime zijn gelijk afgewerkt maar toch werd wijselijk besloten om de anime eerst uit brengen en daarna pas het computergame. Uiteindelijk werd de anime stukken succesvoller dan het spel. Serial Experiments Lain won zelfs de prestigieuze “Excellence Prize” op het Japanse Media Art festival in ’98. Serial Experiments Lain hoort zonder twijfelen bij de betere anime en zal vooral mensen aanspreken die geïnteresseerd zijn in films à la The Matrix en in werk van cyberpunk schijver Philip K. Dick.

AFLEVERINGEN
Layer 01: Weird
Layer 02: Girls
Layer 03: Psyche
Layer 04: Religion

BEELD EN GELUID
Serial Experiments Lain is een TV-serie en is dus ook uitgevoerd in het 4:3 formaat. Het beeld oogt scherp en bevat geen vuil of printbeschadigingen. We hebben ook geen digitale compressiefouten kunnen opmerken. De kleuren zijn mooi kleurrijk en ogen warm en natuurlijk. Wel hebben we soms wat edge enhancement opgemerkt, maar dit niet dramatisch en verlaagt het kijkplezier niet. Een zéér goede beeldkwaliteit! Ook het geluid is van degelijke kwaliteit. We hebben de keuze tussen een Japanse of een Engelse Dolby Digital 2.0-track. Wij opteren voor de Japanse. Deze klinkt warm en voldoende natuurlijk met een goede ondersteuning indien nodig. Het geluid is lekker zuiver en we hebben dan ook geen ruis kunnen vaststellen. De dialogen zijn goed te verstaan en verdwijnen niet in de aanwezige geluidseffecten of muziek. We hebben terzijde ook even de Engelse-track geprobeerd en deze klinkt even goed als de Japanse. Pioneer heeft goed werk geleverd met deze titel!

EXTRA'S
Op gebied van extra’s is het wel wat minder. Eerst treffen we een 30-tal originele schetsen aan en dan hebben we een promo video voor de soundtrack. Vervolgens hebben we nog een pagina DVD credits (noemt men dit een extra?) en wat info over verdere anime-titels die door Pioneer uitgebracht worden. Tenslotte hebben we een easter egg. Een making of documentaire of iets dergelijks hadden we hier toch graag gezien.

CONCLUSIE
Serial Experiments Lain is een geslaagde sciencefiction/thriller geworden met als thema internet. Serial Experiments Lain bestaat uit 13 afleveringen en je krijgt de eerste 4 afleveringen op deze DVD. Pioneer heeft goed werk geleverd en voorziet deze schijf van goede beeld- en geluidskwaliteit. Spijtig dat er maar weinig extra’s aanwezig zijn. Deze reeks is een sterke aanrader voor mangaliefhebbers en sciencefictionfans!


coverStudio: Pioneer

Regie: Ryutaro Nakamura
Met: Kaori Shimizu, Ryunosuke Obayashi, Rei Igarashi, Ayako Kawasumi

Film:
9/10

Extra's:
3,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
1

Genre:
Manga

Versie:
U.S.A.

Jaar:
1998

Leeftijd:
16+

Speelduur:
97 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
013023022591


Beeldformaat:
1.33:1 NTSC

Geluid:
Japans Dolby Surround 2.0
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Engels
Extra's:
• Conceptual drawings,
• Promo video,
• DVD credits,
• Pioneer information,
• Easter egg

Andere recente releases van deze maatschappij