:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BABYLON 5 - THE RIVER OF SOULS
BABYLON 5 - THE RIVER OF SOULS
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2005-01-05
SERIE
The River Of Souls vertelt het verhaal van de Soul Hunters die we voordien in de serie al ontmoeten. Aan het begin van de film steelt archeoloog Robert Bryson (Ian McShane) een glazen bol waarin zich de zielen van ongeveer een half miljard levende wezens bevinden. Deze oefenen een steeds grotere invloed op hem uit, waardoor hij uiteindelijk niet meer is dan een willoze slaaf van hun wraak. Bryson vlucht naar Babylon 5, waar hij een afspraak had met zijn financier, niemand minder dan Michael Garibaldi (Jerry Doyle). Captain Lochley (Tracy Scoggins) merkte het dan ook meteen wanneer Garibaldi weer op het station aanwezig was, overal waar de man zich vertoonde, deed zich namelijk het ene incident na het andere voor. De Soul Hunters zijn Bryson echter op het spoor en sturen één van hen (Martin Sheen) naar Babylon 5 om de zielen terug te halen. Dat blijkt echter allemaal makkelijker gezegd dan gedaan, wanneer blijkt dat de zielen over een enorme kracht beschikken. Wanneer een hele vloot Soul Hunters arriveert, besluiten de zielen dat ze nog liever sterven en het station opblazen dan weer in handen te vallen van de Sould Hunters.

The River Of Souls is de 3e en laatste Babylon 5 film die Warner recentelijk uitbracht. Persoonlijk vonden we deze ook nog de interessantste van allemaal, zeker aangezien de Soul Hunters al van in het begin erg mysterieuze personages waren. Niemand die weet of ze er al dan niet goed aan doen om de zielen van zoveel mensen tienduizenden jaren te bewaren. Wat ons echter nog het meest aansprak, was de schitterende rol die Martin Sheen neerzet. In dit geval dus niet de president van de Verenigde Staten (cfr. The West Wing), maar een Soul Hunter. Het subplot met de Holobordeel, zorgde dan weer voor de komische noot in de film. Kort samengevat kunnen we stellen dat The River Of Souls voor anderhalf uurtje leuk science fiction entertainment zorgt en daar zijn we natuurlijk altijd wel voor te vinden.

BEELD EN GELUID
Net zoals bij de tv-serie zijn ook hier de CGI fragmenten vrij soft en minder gedetailleerd dan de rest van de transfer. Over die "rest" kunnen we wel positief zijn, zoals steeds zijn de kleuren dik in orde en zijn ook zwartniveaus en schaduwdetail prima. Enige minpuntje dat we nog kunnen opmerken is het aanwezig zijn van ruis, de mate waarin dit aanwezig is varieert wel van scene tot scene. Kwalitatief gezien kan het dus zeker beter, maar gelukkig ook veel slechter. Ook voor The River Of Souls werd de originele Dolby Digital 2.0-track opgewaardeerd tot een 5.1-track. Dialogen zijn mooi uitgecentreerd in de centerspeaker en zijn kraakhelder. Misschien had een iets aggresievere geluidsmix niet misstaan, gezien de vele actie in de ruimte. Wat aanwezig is, is zeker niet slecht, maar er was nog ruimte voor verbetering.

EXTRA’S
Een eerste extra op deze schijf is een introductie door bedenker J. Michael Straczynski en leden van de cast en crew. Deze bevat vrij veel informatie over de aflevering zelf waardoor het spoilergehalte natuurlijk erg hoog ligt. Tweede en laatste extra is een audiocommentaar door regisseuse Janet Greek, J. Michael Straczynski en actrive Tracy Scoggins. Het geheel wordt voldoende luchtig opgevat en is doorspekt met tientallen anekdotes, verder krijgen we ook serieus wat achtergrondinformatie mee over de serie, de film zelf en het verschil tussen beiden.

CONCLUSIE
Babylon 5: The River Of Souls is een meer dan geslaagde voortzetting van de vrij bekende science fiction series Babylon 5. Deze film onderscheidt zich vooral van de anderen door de erg goede acteerprestaties van Martin Sheen als de Soul Hunter. Op gebied van beeld- en geluidstransfer vallen er geen wereldschokkende dingen te melden, maar dat zijn we ondertussen al gewoon bij Babylon 5 schijfjes.


cover
Studio: Warner

Regie: Mike Vejar
Met: Jerry Doyle, Jeff Conaway, Tracy Scoggins, Richard Biggs en Martin Sheen

Film:
8/10

Extra's:
3/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1998

Leeftijd:
6

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321917399197


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans, Portugees, Kroatisch, Sloveens, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• Introductie,
• Audiocommentaar

Andere recente releases van deze maatschappij