:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ÉGARÉS, LES
ÉGARÉS, LES
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2005-01-11
FILM
Wanneer de Duitsers tijdens WO II op het punt staan Parijs binnen te vallen vlucht de weduwe Odile (Emmanuelle Béart) met haar twee kinderen Philippe en Cathy naar het platteland. Nadat hun auto tijdens hun tocht wordt kapot geschoten door overvliegende Duitse jachtvliegtuigen ontmoeten ze een ietwat vreemde jongen, de 17-jarige Yvan (Gaspard Ulliel). Al snel bewijst Yvan dat hij van aanpakken weet en hij neemt het drietal mee op zijn toch om uiteindelijk bij een huis, dat volledig van de buitenwereld is afgesloten, terecht te komen. Om de barre oorlogsomstandigheden te overleven zijn ze op elkaar aangewezen.

Doorgewinterde filmfans zullen na het lezen van dergelijke synopsis wellicht een aantal mogelijkheden zien (afhankelijk van het genre waarin de film te situeren is) hoe de plot zich verder kan ontwikkelen: ofwel is de 17-jarige Yvan een psychopaat, ofwel bloeit er een romance tussen Yvan en Odile ofwel is het een combinatie van de net vernoemde plots. Het spreekt voor zich dat wij uw kijkplezier niet willen vergallen door u op een spoiler te verrassen. (In feite verloren moeite indien men de foto’s op de achterkant van de dvd hoes bekijkt) Wat we u wel willen verklappen is dat Les Égarés ons niet wist te bekoren, des te straffer wetende dat wij een serieus boontje hebben voor de immer bekoorlijke Emmanuelle Béart. Béart is naast een knappe verschijning ook een goede actrice die ons reeds verschillende keren toonde over acteertalent te beschikken. Spijtig genoeg weet ze ditmaal niet te overtuigen als oorlogsweduwe Odille (slechte casting wat ons betreft). De spanning tussen Odille en Yvan is weinig geloofwaardig (om het woord ridicuul niet in de mond te nemen) Gaspard Ulliel, de acteur die de rol van Yvan vertolkt, bewees onlang met zijn rol als Manech in Un long dimanche de finançailles wel degelijk een goed acteur te zijn, iets waarvan we niet onmiddellijk overtuigd waren na het zien van Les Égarés (of zijn we nu overdreven streng omdat zijn personage dermate irritant was?).

Regisseur André Téchiné bewerkte zelf de novelle van Gilles Perrault tot het zwakke scenario voor deze Les Égarés (we moeten nu spontaan aan de uitdrukking "dertien in een dozijn" denken). Films met een zwak scenario / verhaal kunnen af en toe "gered" worden door fenomenaal acteerwerk, een inventieve mise-en-scène of innemende personages. Helaas, driewerf helaas, bij Les Égarés werden we veelal geërgerd door de ongelukkige casting en de irritante personages. De waarheid gebiedt ons u te zeggen dat wij slechts zeer zelden enthousiast worden over kinderen / kinderrollen in films maar het was toch al een eindje geleden dat we zo vurig hebben zitten hopen dat het, ondanks de het oorlogsgeweld, relatief gelukkige gezinnetje zou worden uitgedund door een welgemikte Duitse bom. Om toch nog met een positieve noot te eindigen: de fotografie van de film is bij momenten zo mooi dat men soms zou durven vergeten hoe duf het verhaal, de acteerprestaties en de personages zijn.

Tijdens de jaren '80 en begin jaren '90 maakte André Téchiné een aantal bijzonder goed onthaalde films met als absoluut hoogtepunt Les Roseaux Sauvages, films die stuk voor stuk beter waren dan het ontgoochelende Les Égarés. Met een onorigineel verhaal, een zwakke casting en irritante personages blijft er bitter weinig (lees: enkel de fotografie) over om de meubelen te redden.

BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit van deze dvd is goed tot zeer goed te noemen. Grain of printbeschadigingen konden wij niet terugvinden. Contrast en scherpte zijn overtuigend, kortom een transfer die de mooie fotografie toch haar recht laat komen. In tegenstelling tot de Franse dvd release vinden we op deze editie slechts een Dolby Digital 2.0 track terug. We hoeven u alvast niet meer te vertellen dat wij de voorkeur hadden gegeven aan een 5.1 track alhoewel een film als Les Égarés nooit optimaal zou kunnen profiteren van een dergelijke upgrade.

EXTRA'S
Geen extra's op deze release.

CONCLUSIE
Les Égarés weet zich nauwelijks van de gemiddelde zaterdagavondfilm op de VRT of VTM te onderscheiden. Al bij al een ontgoochelende film, huren alvorens te kopen lijkt ons aangewezen.


cover
Studio: Paradiso

Regie: André Téchiné
Met: Emmanuelle Béart, Gaspard Ulliel, Grégoire Leprince-Ringuet, Clémence Meyer

Film:
5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
12

Speelduur:
95 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5410504968150


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij