:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> JUNGLE BOOK 2, THE
JUNGLE BOOK 2, THE
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2005-01-10
FILM
Aan het einde van The Jungle Book volgt Mowgli een klein meisje naar haar dorp. Dat tot grote spijt van Baloo, die het er maar moeilijk mee heeft dat het "mensenjong" nu terug bij zijn eigen soort is. Baloo is echter niet de enige die het daar moeilijk mee heeft, ook Mowgli mist zijn vrienden in de jungle. In het dorp doet hij niks anders dan die avonturen herbeleven en aan alle andere kinderen doorvertellen, waaronder Shanti, het meisje dat hij destijds volgde. Wanneer hij op een dag Baloo aan de rand van de jungle ziet, is hij zo blij dat hij hem zonder aarzelen volgt, de twee kunnen net nog steeds goed met elkaar vinden. Maar Baloo en Bagheera zijn niet de enigen die nog steeds in de jungle vertoeven, ook Kaa de slang is nog steeds van de partij. Bovendien heeft Kaa nog steeds trek in een brokje vers mensenvlees en probeert hij Mowgli nog steeds te hypnotiseren om aan dat brokje vlees aan te raken. Kaa blijkt echter het minste van Mowgli's zorgen te zijn wanneer Shere Khan terug in de jungle opduikt en hij is nog steeds niet vergeten wat Mowgli hem inderdtijd aangedaan heeft. Hij zet dan ook een plan op poten om voor eens en altijd met dat "mensenjong" af te rekenen. Gelukkig hebben Shanti en haar broertje Ranjan, Mowgli in de gaten gehouden en zetten ze samen met Baloo en Bagheera een reddingsplan op poten. De vraag is natuurlijk enkel of ze ook op tijd zullen komen?

Na bijna 40 jaar was er bij Disney blijkbaar een niet al te slimme knaap die met het schitterende idee aan kwam lopen dat ook The Jungle Book wel eens een vervolg nodig had. Alleen al bij die gedachte fronsen we natuurlijk de wenkbrauwen, maar ja, we hoopten toch nog dat er een waterkansje was dat Disney voor deze sequel eens echt moeite zou gaan doen. U kan zich dus al inbeelden dat we vrij enthousiast waren wanneer bovendien ook nog eens aangekondigd werd dat de film in de bioscoop te zien zou zijn. Zou men bij Disney eindelijk ingezien hebben dat echte Disney films een groot budget, veel tijd, liefde en aandacht nodig hebben? Disney had het naar eigen zeggen trouwens over een nieuwe Disney Classic, een lijn films waarin enkel die handgeanimeerde films thuishoren, waarvan de animatie verzorgd werd door Disney Feature Animation. Spijtig genoeg leek schijn maar weer eens te bedriegen, want ook bij Jungle Book 2 ging het om niet meer dan een sequel zoals we die al zovele keren voorgeschoteld hadden gekregen. Het verhaaltje is zodanig gerecycleerd van het origineel dat je in 50 van de 70 minuten met een deja-vu gevoel zal zitten kijken.

Het spijtige hiervan is dat dit alles natuurlijk het imago van DisneyToons Animation alias Disney TV Animation niet verbeterd. Nochtans hebben zij in het verleden ook al bewezen prima werk te kunnen afleveren met onder andere de TV-serie Ducktales en de avondvullende film Treasure of the Lost Lamp waarin we een Indiana Jones versie van de Duck familie te zien krijgen. In ieder geval is deze Jungle Book 2 alles behalve een hoogvlieger, enkel kinderen kan je hier waarschijnlijk nog 70 minuten mee zoet houden. Zeke en vast het label Disney Classic onwaardig.

BEELD EN GELUID
Technisch gezien kunnen we op deze schijf niet veel aanmerken. De anamorfe 1.66:1 transfer is op de toepassing van edge enhancement (foei Disney!) na prachtig. Kleuren zijn mooi verzadigd en helder, contrasten optimaal en enige vorm van artefacting is ons niet opgevallen. Spijtig dat het steeds dergelijke films zijn die een transfer als deze ontvangen. Ook de Dolby Digital 5.1 track wordt optimaal gebruikt. Surround en LFE kanalen worden vaak en op de juiste momenten aangesproken, wat voor een mooie ruimtelijke spreiding van het geluid zorgt. Aangezien het om een recente film gaat is van ruis en beschadigingen in de geluidsband natuurlijk geen sprake. Dialogen zijn prima te verstaan en komen, zoals het ook moet, mooi uit de centerspeaker.

EXTRA'S
Een eerste extra, en meteen ook de interessantste, is het kijkje achter de schermen waarin onder andere Roy Disney terugblikt op het origineel, maar ook de nodige aandacht besteed wordt aan deze sequel. Na het "verplichte" interactieve spelletje Mowgli's Jungle Doolhof krijgen we de mogelijkheid om via Disney's Liedjesselectie elk van de liedjes in de film te herbeluisteren en via ondertitels mee te zingen, een optie die als Zing mee met de film ook beschikbaar is tijdens het kijken van de film zelf. Aangezien we de staatsveiligheid liever niet aan onze deur hadden, hebben we dat maar niet gedaan. Onder nooit eerder vertoonde scènes krijgen we storyboards te zien van 2 liedjes die voorbereid waren voor de film, maar uiteindelijk nooit gebruikt zijn. Tenslotte zijn er nog 2 muziekvideo's en een samenvatting van het origineel aanwezig. Inhoudelijk mag de film dan niet veel betekenen, men heeft toch nog serieus wat moeite gedaan om een beperkte maar mooie selectie extra's bij elkaar te krijgen.

CONCLUSIE
Aan de Classics van Walt Disney zou men niet mogen raken, want de sequels doen ze meestal geen eer aan. Beeld- en geluidstransfer daarentegen zijn van een prima kwaliteit, bijna te goed zelfs in vergelijking met de inhoud. Daarnaast is ook een mooie selectie extra's aanwezig. Spijtig genoeg betekent een goede dvd-release nog steeds niet dat de film zelf ook de moeite is.


cover
Studio: Buena Vista

Regie: Steve Trenbirth
Met: Jim Cummings, Connor Funk, John Goodman, Tony Jay, Bob Joles, Haley Joel Osment, John Rhys-Davies en Mae Whitman

Film:
5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Animatie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
AL

Speelduur:
70 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717418170905


Beeldformaat:
1.66:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Engels CC
Extra's:
• Kijkje achter de schermen
• Mowgli's Jungle Doolhof
• Disney's Liedjesselectie
• Nooit eerder vertoonde scènes
• Muziekvideo's
• Samenvatting van The Jungle Book
• Zing mee met de film

Andere recente releases van deze maatschappij