:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BATMAN - MYSTERY OF THE BATWOMAN
BATMAN - MYSTERY OF THE BATWOMAN
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2005-01-13
FILM
Onlangs konden jullie op onze site al een bespreking lezen van het eerste volume van Batman - The Animated Series. Nu is het zo dat deze serie zo'n succes was dat sequels en films niet uitbleven. Een eerste soort spin-off was Batman & Robin, alhoewel het hier eigenlijk eerder gaat om de toevoeging van het personage Robin aan de bestaande serie en het redesignen van het logo van de show. De eerste echte spin-off was Batman: Gotham Knights waarin we kennis maken met Batgirl. De serie liep 2 jaar en was visueel compleet in lijn met de originele serie. Hierna werd er echter voor een nieuwe aanpak gekozen met Batman Beyond, waarin we een serieus aantal jaren in de toekomst springen en meteen met een nieuwe Batman te maken krijgen. 20 jaar geleden nam Batman het op tegen een bende kidnappers wanneer hij een hartaanval krijgt. Hij ziet zich genoodzaakt om een pistool in handen te nemen en zo zijn eigen leven te redden. Na dit voorval is Bruce Wayne echter zo geschokt dat hij besluit de Batman Cape aan de haak te hangen. Het is Wayne in de afgelopen 20 jaar echter niet voor de wind gegaan.

In september 2004 gaf Warner Bros alweer het startschot voor een nieuwe Batman-serie met de simpele naam The Batman, toeval dat dit vlak voor de nieuwe film komt? Onwaarschijnlijk. In ieder geval heeft men besloten om met deze serie weer een compleet andere richting uit te gaan, spijtig genoeg zonder de originele voice actors. Gelukkig betekent dat niet dat er geen voortzettingen meer komen op het bestaande Batman universum van Bruce Timm. In 1993 kregen we Batman: Mask of the Phantasm al te zien in de bioscoop, wat ook dan weer een uiterst geslaagde toevoeging aan de serie bleek. In 1998 kregen we Subzero te zien, waarin Mr. Freeze weer op de proppen komt. Deze was iets minder succesvol en dus werd er even gestopt met het produceren van films gebaseerd op de originele serie. Vandaar dat we in 2000 dan ook een vervolg op Batman Beyond te zien kregen in plaats van op TAS. Batman Beyond: Return of the Jokes ging de film heten en achteraf bleek deze het vrij goed te doen.

Nadien werd het erg stil op het Batman-front tot in 2003, want dan kondigde Warner een nieuwe film aan gebaseerd op het oorspronkelijke Batman: The Animated Series. De titel klonk alvast veelbelovend: Mystery of the Batwoman, de vraag was natuurlijk of de verwachtingen ook ingelost zouden worden? The Penguin en Rupert Thorne, zowat het grootste gespuis van Gotham City, zijn een lucratieve wapenhandel aan het plannen, wanneer ze te maken krijgen met een nieuwe "caped crusader". Batwoman blijkt haar naam te zijn en met behulp van allerhande high-tech gadgets laat ze wel heel erg duidelijk blijken dat ze andere plannen heeft met die wapens dan Thorn en de Penguin. Ondertussen ontdekt Batman dat de doelen van de mysterieuze Batwoman misschien toch niet zo nobel zijn als iedereen wel denkt, wanneer Batwoman zelf misdaden begint te begaan is het hek dan ook helemaal van de dam. Batman gaat op pad met de vraag of hij Batwoman nu eigenlijk zou moeten uitschakelen of helpen?

Na het vrij zwakke Subzero lagen de verwachtingen niet al te hoog, gelukkig bleek Mystery of the Batwoman beter dan zijn voorganger. Het verhaal is vrij spannend en aangenaam om te bekijken, de voice actors doen zoals gewoonlijk hun werk erg goed. Vooral Kevin Conroy geeft Bruce Wayne net dat ietsjes meer dat het personage echt tot leven doet komen. Wel werd er in het budget serieus geknipt en dat merken we bijgevolg ook aan de animatie die toch wel van een iets lager niveau is als die van de serie. Vooral schaduwen en andere nuances in het beeld zijn veel minder nadrukkelijk en verfijnd aanwezig. Hierdoor gaat toch een deeltje van de stijl van het origineel verloren al is het maar in beperkte mate. Niettemin is Mystery of the Batwoman toch een entertainende film die we iedere fan van de serie kunnen aanraden.

BEELD EN GELUID
Batman: Mystery of the Batwoman werd geanimeerd op 16:9 formaat, waarbij rekening gehouden werd met eventuele tv-uitzendingen in 4:3. Voor deze dvd-release kiest Warner echter voor de 4:3 pan & scan transfer, wat toch wel doodzonde is. Zeker een serie als Batman haalt enorm voordeel uit een widescreen presentatie, dit is nog maar eens het zoveelste bewijs dat animatie maar al te vaak als een medium voor kinderen bekeken wordt. Dit kost de transfer dan ook de nodige punten in onze quotering. De transfer zelf is dan weer een pareltje. Van enige vorm van beschadigingen of artefacting is geen sprake, wat vooral bij animatiefilms op dvd toch al eens een probleem durft te zijn. Het beeld is uitermate scherp te noemen met zeer solide zwartniveaus en heldere kleuren. Vooral het zwartniveau en schaduwdetail zijn van belang bij films als deze, wanneer die dan ook niet teleurstellen is dat een erg grote opluchting. De Dolby Digital 5.1 track stelt spijtig genoeg teleur, er wordt namelijk zelden gebruik gemaakt van de surround kanalen en het LFE kanaal. Hier en daar worden deze wel eens actief, maar de toevoeging die ze maken aan het algemene geluidsbeeld is erg gelimiteerd. Wat aanwezig is klinkt zeker niet slecht, maar een Dolby Digital 2.0 track met matrix-geencodeerd surround kanaal was misschien wel een betere oplossing geweest dan een teleurstellende 5.1 track. Het geheel is wel vrij van ruis en foutjes, dialogen zijn ook mooi uitgecentreerd in de centerspeaker.

EXTRA’S
Eerste extra op het menu is Chase Me een speciaal voor de dvd gemaakt Batman. Bovendien is het nog een erg goed filmpje ook, leuk dat dit op de dvd werd toegevoegd! In de featurette Behind the Mystery komt Batman in het algemeen aan bod en hebben de acteurs het vooral over het personage dat ze vertolken. Meer over de film zelf kom je te weten in de featurettes Batman P.O.V. en Making of A Scene waarin met de producers en enkele andere leden van de cast en de crew wat meer vertelt wordt over het totstandkomen van de film. Tenslotte zijn er ook nog enkele pagina's met Character Biographies aanwezig en beschrijvingen van Batwoman's gadgets in de Gadget Gallery.

CONCLUSIE
Batman: Mystery Of The Batwoman mag dan niet het beste deel uit de hele reeks zijn, toch is de film zeker nog de moeite van het kijken waard. De kwaliteit van de beeldtransfer is erg goed, maar spijtig genoeg werd er pan & scan toegepast, ook het geluid stelt teleur in die zin dat er veel meer mee gedaan had kunnen worden. Er is wel een mooie selectie extra's aanwezig die de dvd toch nog enige meerwaarde geven.


cover
Studio: Warner

Regie: Curt Geda & Tim Maltby
Met: Kevin Conroy, Tara Strong, Efrem Zimbalist Jr., Bob Hastings, David Ogden Stiers, Hector Elizondo, Kelly Ripa en Kimberly Brooks

Film:
7,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Superhelden

Versie:
Duitsland

Jaar:
2003

Leeftijd:
12

Speelduur:
72 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321921224263


Beeldformaat:
1.33:1 pan & scan PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Engels, Duits, Grieks, Kroatisch, Sloveens, Tsjechisch, Hongaars, Hebreeuws, Turks
Extra's:
• Chase Me, an All-New Batman Short
• Behind the Mystery
• Batman P.O.V.
• Character Biographies
• Gadget Gallery
• Making of A Scene

Andere recente releases van deze maatschappij