:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> IN THE BEDROOM
IN THE BEDROOM
Bespreking door: Dieter - Geplaatst op: 2005-01-13
FILM
Eens in de zoveel tijd komt er een film langs die grotendeels onder de radar doorvloog, maar plots door critici op een belangrijk festival de hemel wordt ingeprezen. Dat was bijvoorbeeld het geval met In The Bedroom, het langspeeldebuut van regisseur Todd Field, dat op Sundance 2001 een lof te beurt viel waar veel Amerikaanse films slechts van kunnen dromen. Tegen de tijd dat de film in het najaar de zalen haalde, was In The Bedroom uitgegroeid tot Miramax’ belangrijkste pion in de race naar de Oscars, waar de film uiteindelijk vijf nominaties in de wacht sleepte, maar er geen een van kon verzilveren. Niet verwonderlijk, want de duistere, compromisloze ontknoping moet menig Academylid met een oncomfortabel gevoel opgezadeld hebben.

In The Bedroom vertelt het verhaal van het gezin Fowler uit de kleine staat Maine, aan de Amerikaanse oostkust. Vader Matt (Tom Wilkinson) is de plaatselijke dokter, moeder Ruth (Sissy Spacek) een muzieklerares en koordirigente. Hun zoon Frank (Nick Stahl) studeert voor architect en heeft recent een relatie aangeknoopt met gescheiden vrouw Natalie (Marisa Tomei). Zijn ouders hadden het hier eerst nogal moeilijk mee, maar de onmiskenbare affectie die uit de liefdesrelatie spreekt, leert hen de keuze van hun zoon te aanvaarden. Maar tragedie slaat toe als op een fatale zomerdag Natalies ex-man Frank neerschiet en Matt en Ruth hun enige kind ten grave moeten dragen. Zijn dood brengt onderhuidse spanningen aan de oppervlakte bij het koppel, ook al omdat de moordenaar wegens een gebrek aan bewijzen al snel de gevangenis mag verlaten, en nog steeds in het stadje rondloopt. De rouw maakt daardoor plaats voor gevoelens van haat en onmacht, tot de Fowlers besluiten een einde te maken aan hun kwelling. Door een moedige, maar drieste daad te stellen.

Om meteen met de deur in huis te vallen: deze film verdient onloochenbaar de lof die haar te beurt viel. Todd Field heeft, met als basis een verhaal van auteur André Dubus, een project geboetseerd dat als geen andere film in recente memorie het rouwproces naar het witte doek weet te vertalen. Maar vooral lovenswaardig is dat de regisseur en de scenarist er geen zwaarmoedig drama van hebben gemaakt. De rouw wordt immers meesterlijk afgewisseld met momenten van romantiek, humor en zelfs thrillerelementen. Het is dan ook onmogelijk In The Bedroom in een genrehokje te plaatsen, hoewel het drama-aspect het langst in de hoofden van de kijker zal blijven hangen. De film biedt dan ook een intrigerende kijk in de ziel van door tragedie getroffen mensen en de ongewone acties die daaruit voortvloeien.

Hoewel de technische kant van de film zeker een pluim verdient, met o.a. de indrukwekkende fotografie van een van de mooiste uithoeken van de USA, en een ingetogen, minimalistische score van klasbak Thomas Newman, staat of valt een productie als In The Bedroom natuurlijk met de acteerprestaties. En die zijn feilloos. Sissy Spacek bewijst eens te meer dat haar talent, als een goede wijn, met de jaren rijpt. In een rol die op papier uitnodigt tot scènestelende jankmomenten, zet zij moeder Ruth Fowler ingetogen en sereen neer, met weliswaar een occasionele emotionele uitbarsting, maar zich nooit overgevend aan dramatische pathos. Marisa Tomei neemt dan weer wraak voor de genadeloze lastercampagne die volgde op haar zogezegd onverdiende Oscarwinst in 1992 voor My Cousin Vinnie. Haar vertolking zal de ogen van vele non-believers openen en zelfs het hart van de meest kille persoon ontdooien. Vooral haar scènes met de nooit betere Nick Stahl ademen klasse, romantiek en charme uit. Maar vooral indrukwekkend in deze perfecte cast was voor mij Tom Wilkinson. De Brit, hier met een onberispelijk Maines accent, slaagt er enerzijds in de stem van de rede te vertolken en toch weg te geraken met een van de meest onredelijke beslissingen die men kan nemen. En omdat zijn karakter geen spraakwaterval is, zijn het de stille, woordenloze momenten, waarin zijn gezicht constant onderhuidse emoties verraadt, die zijn prestatie tot misschien wel de beste van dit nog jonge millennium maken.

Verwacht van In The Bedroom vooral geen voorgekauwde, makkelijk te verteren kijk op het rouwproces. De film geeft een bleke, donkere, complexe visie weer, waarbij het enige lichtpunt een onnoemelijke, wrede, wrakende daad is, die sommigen als een ongeloofwaardige twist zullen verwerpen, maar die in de context van het verhaal, en in mijn ogen, perfect rationeel verklaard kan worden. Het grootste compliment dat ik de film kan maken is dat hij gedurende de ganse looptijd geen grammetje overtollig vet bevat en, vooral, exact eindigt waar en wanneer hij moet eindigen, met een ongelooflijke dramatische en emotionele impact tot gevolg. In The Bedroom is kortom een film die je bijblijft, die je pakt en die je tot denken aanzet. In The Bedroom is grote klasse.

BEELD EN GELUID
Indrukwekkend. Anders kun je de beeldkwaliteit van deze dvd niet omschrijven. De kleuren zijn realistisch gehouden, maar worden prima weergegeven. Het contrast is, zeker in de nachtelijke scènes van een uitzonderlijk niveau en op de zwartlevels is ook niets aan te merken. Enige minpunt is dat sommige sequenties een beetje scherpte missen, maar je moet al met een serieus slecht humeur zijn opgestaan om daar veel kritiek op te hebben. Ook het audiospoor is van hoge kwaliteit. In een film als In The Bedroom zijn de achterste speakers uiteraard van weinig nut, maar de geluiden en dialogen die uit de voorste kanalen golven, zijn scherp, helder en duidelijk. Ook de occasionele bassen worden door de subwoofer probleemloos weergegeven. Prima werk van Miramax!

EXTRA'S
Naar het schijnt staat regisseur Todd Field er op dat zijn films op hun eigen merite beoordeeld worden. Voor wie tussen de lijnen kan lezen: deze dvd bevat dus geen extra’s, op een oversensationele en pompeuze Trailer na.

CONCLUSIE
InThe Bedroom is een indrukwekkende blik in de boezem van de Amerikaanse samenleving en hoe zij met verdriet en rouw omgaat. Bovendien zal men binnen vijftig jaar nog praten over de uitmuntende acteerprestaties van de verbluffende cast. Voor de extra's hoef je de dvd niet aan te schaffen, maar de superbe beeld- en geluidstranfer én de kwaliteit van de film maken het gebrek aan bonusmateriaal probleemloos goed.


cover
Studio: Miramax

Regie: Todd Field
Met: Sissy Spacek, Tom Wilkinson, Marisa Tomei, Nick Stahl, William Mapother

Film:
8/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
U.K.

Jaar:
2001

Leeftijd:
15

Speelduur:
126 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5017188885874


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Engels
Extra's:
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij