:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ENGLISHMAN WHO WENT UP A HILL BUT CAME DOWN A MOUNTAIN, THE
ENGLISHMAN WHO WENT UP A HILL BUT CAME DOWN A MOUNTAIN, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2018-10-19
FILM
Wanneer de cartografen Reginald Anson (Hugh Grant) en George Garrad (Ian McNeice) op het einde van de eerste wereldoorlog in het Welshe dorpje Ffynnon Garw de hoogte van de lokale berg komen opmeten, worden de twee Engelsen door de achterdochtige Welshmen met een scheef oog bekeken. Erger nog, wanneer ze ook nog eens verklaren dat de berg geen berg is maar slechts een heuvel - want met zijn 984 voet 16 voet te kort om als berg te worden geklasseerd - is het hek van de dam bij de dorpelingen, die al weddenschappen hadden afgesloten wie er het dichtst bij de hoogte van de berg zou zitten, en deze allemaal een stuk hoger hadden ingeschat. Zelfs de lokale geestelijke, eerwaarde Jones (Kenneth Griffith) en zijn eeuwige tegenpool, herbergier/lokale alcoholverstrekker Morgan The Goat (Colm Meaney) kondigen tijdelijk een wapenstilstand af om (1) met de meest onnozele smoesjes en sabotage-activiteiten de landmeters zo lang mogelijk in Ffynnon Garw te houden, en (2) de lokale bevolking te mobiliseren om te beginnen graven en zo nog een voet of 20 zand op de heuvel te gooien. Het tweede wordt flink bemoeilijkt door de zware weersomstandigheden, en wat het eerste betreft weet Morgan niet beter dan een oud lief, Betty (Tara Fitzgerald) op te trommelen om het de heren naar hun zin te maken. En tussen Betty en Reginald klikt het wel héél goed.

 


The Englishman Who Went Up A Hill But Came Down A Mountain
is kennelijk gebaseerd op een Welshe volksoverlevering, maar uiteraard voor film bewerkt tot een licht verteerbare brok amusement. Tegen zo'n sympatieke film die vooral de eigenzinnigheid van de besloten dorpsgemeenschap te kijk zet, en daarmee erg lijkt op Waking Ned, kan je gewoon niet veel hebben. En toch krijg je het gevoel dat de scenaristen in dit geval net niet genoeg het oppervlakkige laagje er hebben afgekrast, want in de scènes waarin wordt omschreven dat de meeste gezonde mannen weg zijn gestuurd naar het front in Frankrijk, vaak niet teruggekeerd, ofwel net als Johnny Shellshock (Ian Hart) er een trauma aan hebben overgehouden, wordt er net wat te weinig moeite gedaan om de meer dramatische aspecten van het verhaal wat uit te diepen. Anders had dit ongetwijfeld een schitterende tragikomedie geworden, waar het komische aspect nu eerder beperkt blijft en het tragische aspect nagenoeg verdwenen is. Wie echter geïnteresseerd is in mooie plaatjes van Engelse - oeps, ik hoop dat ze het niet gehoord hebben - Welshe landschappen of mooie plaatjes van Tara Fitzgerald, zit bij deze film aan het juiste adres. Deze laatste is natuurlijk altijd aardig om zien, maar kan toch minder overtuigen dan in het briljante Brassed Off! Hugh Grant is in zijn zoveelste bumbling fool-rol natuurlijk al lang niet origineel genoeg meer om te kunnen verrassen, en de beste dialogen zijn dan ook voor de bont kakelende nevenfiguren, waarbij Colm Meaney (Hell On Wheels) als de brutale dorpswaard de show steelt.

 


BEELD EN GELUID

We bespraken voor u eerder deze technisch eerder als "voldoende" te klasseren dvd, totdat we dankzij een collega die connecties heeft in Japan aan deze Blu-ray zijn geraakt, die Engelsvriendelijk genoeg is om onze noden te lenigen. Het beeld is meteen een stuk beter geworden, met mooie, kleurrijke landschappen in Wales die goed uit de verf komen, aardige details, en misschien één of twee printbeschadigingen op de hele film, voor het geoefende oog dan nog. De schijf is echter een single layer-disk, dus wellicht is niet het onderste uit de kan gehaald. De Engelse DTS-HD MA 5.1-track klinkt waar nodig ruimtelijk genoeg; omdat de film vooral dialooggedreven is, merkt u daar aanvankelijk weinig van, behalve dan in de scènes waarin de hemelsluizen zich openen en een onweersbui van jewelste de noeste arbeid van de dorpsinwoners teniet doet. Interessant om weten is dat de schijf ook gewoon afspeelt op een Europese regio B-speler.

 


EXTRA'S
Er staat denk ik iets als cast-en crewinformatie in een statisch menuutje, maar het is allemaal in het Japans.

CONCLUSIE

Deze Japanse Blu-ray van The Englishman Who Went Up A Hill But Came Down A Mountain toont nog maar eens aan dat we in de Benelux massaal verstoken blijven van vrij basic releases van kleinere films waarbij het anders een kleine moeite was geweest om er Nederlandse ondertiteling op te zetten. Deze charmante Britse comedy misstaat niet in uw collectie als u fan van het genre bent.coverStudio: Miramax

Regie: Christopher Monger
Met: Hugh Grant, Tara Fitzgerald, Colm Meaney, Ian McNeice, Ian Hart, Kenneth Griffith

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
X

Genre:
Komedie

Versie:
Japan

Jaar:
1995

Leeftijd:
?

Speelduur:
96 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
4988135893819


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Japans DTS-HD MA 2.0

Ondertitels:
Engels, Japans
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij