:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CLOCKWORK ORANGE, A
CLOCKWORK ORANGE, A
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2001-10-09
FILM
Schoppen, aftuigen, stelen, zingen, tapdansen, verkrachten. Teddyboy en hooligan Alex met bolhoed (Malcolm McDowell) houdt er zijn eigen manier van plezier maken op na ten koste van het leven van anderen. Het overgangsproces van amoreel boefje naar gehersenspoelde deftige burger en terug vormt de dynamische boog in de choquerende toekomstvisie die Stanley Kubrick maakt van de roman van Anthony Burgess. Onvergetelijke beelden, verrassende muzikale contrastelementen, het fascinerende taalgebruik dat Alex en zijn gabbers gebruiken - Kubrick smelt alles tot een schokkend geheel samen. Uiterst controversieel bij zijn eerste release, kreeg A Clockwork Orange van de New York Film Critics onderscheidingen voor Beste Film en Beste Regisseur en 4 Oscarnominaties, waaronder die voor Beste Film. Dit krachtige staaltje filmkunst verleidt, choqueert en boeit ons nog steeds.

BEELD EN GELUID
Het is Kubricks gewoonte om zijn films in full screen op te nemen. Op deze dvd staat de film in het 1.66:1-beeldformaat, echter niet-anamorf zoals op de hoes vermeld staat. Het beeld is digitaal gereconstrueerd en opnieuw opgenomen en ziet er bijgevolg zeer goed uit. De kwaliteit is voortreffellijk op enkele minpunten na. Ook het oorspronkelijke monogeluid kreeg een opwaardering naar Dolby Digital 5.1 (384 kbps), wat vrij goed geslaagd is. De muziekscore klinkt ruimtelijk en wordt netjes gespreid, de dialogen komen dan weer uit de center speaker en klinken wel een beetje gedateerd. Al bij al een redelijk geslaagde track.

EXTRA'S
Als alleenstaande schijf is deze release niet zo bijzonder interessant wat extra's betreft. Alleen een bioscooptrailer is op deze schijf terug te vinden. Koop je de Kubrick-verzamelbox, dan krijg je er uiteraard een extra dvd bij met een boeiende documentaire.

CONCLUSIE
Een maatschappijkritische en tegelijk controversiële film helemaal in de stijl van wat we van Kubrick gewoon zijn. Beeld en geluid krijgen een geslaagde opwaardering, maar wat extra's betreft kom je als kijker minder aan je trekken en is het misschien het overwegen waard om de verzamelbox aan te schaffen met de extra documentaire.


coverStudio: Warner

Regie: Stanley Kubrick
Met: Malcolm McDowell, Patrick Magee, Michael Bates, Warren Clarke, John Clive

Film:
9/10

Extra's:
1/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1971

Leeftijd:
16

Speelduur:
131 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931211505


Beeldformaat:
1.66:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Bulgaars, Roemeens, Arabisch
Extra's:
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij