:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MARX BROTHERS IN THE COCOANUTS, THE
MARX BROTHERS IN THE COCOANUTS, THE
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2005-02-08
FILM
Terwijl The Marx Brothers 's avonds op Broadway optreden in Animal Crackers, staan ze overdag in de Paramount studio’s voor hun eerste langspeelfilm The Cocoanuts, gebaseerd op hun toneelhit met dezelfde naam uit 1925. Het verhaal gaat over een hoteleigenaar in Florida, mijnheer Hammer (Groucho Marx), die met moeite het hoofd boven water kan houden, want hij behandelt zijn personeel slecht en heeft maar één betalende gast, de rijke mevrouw Potter (Margaret Dumont). Haar dochter Polly (Mary Eaton) heeft iets met een bediende in het hotel, een zekere Bob (Oscar Shaw), met de ambitie om ooit architect te worden en de hele streek rond het hotel om te toveren tot de meest mondaine en luxueuze badplaats van Miami. Mevrouw Potter zou evenwel graag haar dochter zien trouwen met Harvey Yates (Cyril Ring), een fijne mijnheer die haar respect geniet, maar die leeft van juwelendiefstallen. Hij heeft het op haar halsketting gemunt en beraamt met zijn medeplichtige, Penelope (Kay Francis), een plan om het halssnoer te bemachtigen. Maar gelukkig zijn er The Marx Brothers om het onrecht te bestrijden en liefde en eerlijkheid te laten zegevieren.

The Cocoanuts staat heel dicht bij het werk dat The Marx Brothers op het toneel brachten. De actie beperkt zich hoofdzakelijk tot de receptie van het hotel, de kamers en een binnentuin en bevat een aantal standaardgrappen die ook in de theatervoorstellingen voor grote hilariteit zorgden: de deurenscène in twee aan elkaar grenzende hotelkamers is één van de hoogtepunten uit de film, met een timing en een snelheid die ons Groucho Marx en zijn kompanen in één van hun beste momenten toont. Groucho zorgt regelmatig voor snedige, komische, cynische en sarcastische monologen, maar heel wat gags die het op de planken voortreffelijk deden, blijven halfweg steken omdat ze op filmpellicule een veel compactere aanpak vergen om de kijker op dezelfde manier te overrompelen. Margaret Dumont is Groucho's eeuwige boksbal en die weet de nonsense en de beledigingen van Groucho aan haar adres handig te omzeilen. Toch aarzelt ook zij in deze eerste film om voluit te gaan. Chico en Harpo zorgen ondertussen voor een reeks humoristische scènes waarin ze de gasten van het hotel voor de gek houden.

The Cocoanuts wordt gehinderd door de statische opnamen: camera's en vooral geluidsapparatuur zijn nog niet zo manoeuvreerbaar als in latere perioden en dat beperkt de bewegingsvrijheid van de artiesten. Het is voor de cast een kwestie van wennen aan de beperkingen die het medium oplegt en de nieuwe mogelijkheden die het biedt. Het intrige van de film is heel traditioneel. De liefdesaffaire tussen Polly en Bob en de samenzwering van Harvey en Penelope, het zijn geen grote staaltjes van originaliteit en geloofwaardigheid. Muziek speelt in The Cocoanuts een belangrijke rol. De film is deels een musical met zangpartijen en dansjes. Dat laat de camera toe om een aantal prachtige overheadopnamen te maken van de dansers die allerlei motieven uitbeelden. Irving Berlin, de componist van de muziek en een monument in de Amerikaanse cinema, lijkt het ook voorzichtig aan te doen in deze film.

BEELD EN GELUID
The Cocoanuts is in zwart-wit opgenomen en staat in 4:3-full frame. De voor deze transfer gebruikte filmpellicule heeft nogal wat beschadigingen die niet zijn weggewerkt. Hier en daar ontbreken frames waardoor de film 'springt'. Er zijn verticale strepen en vuiltjes zichtbaar en dat stoort. Het geluid is vrij goed voor een dergelijke film, maar het klinkt bij momenten holen er is sprake van ruis. Gezien de leeftijd van de prent blijft het allemaal binnen aanvaardbare grenzen.

EXTRA'S
Deze dvd bevat drie fragmenten uit de Today Show, een Amerikaanse talkshow uit de jaren zestig met Harpo die de boel op stelten zet met een aantal klapperende gebitten, Graucho die vertelt over de auditie van Marilyn Monroe voor één van hun films en William Marx over zijn vader.

CONCLUSIE
The Cocoanuts is de eerste bioscoopfilm van The Marx Brothers en dat heeft consequenties: de heren hebben het medium nog niet helemaal in de vingers en de ontwikkeling van de technologie remt hun artistieke vrijheid. Het verhaal is niet echt denderend en zelfs tegen het einde een beetje flauw, terwijl Graucho nog niet de potigheid van zijn latere films heeft. Chico en Harpo doen het goed en in elk geval een stuk natuurlijker, overtuigender en grappiger dan hun oudere broertje. In het kader van de filmcarrière van The Marx Brothers mag The Cocoanuts uiteraard niet ontbreken, want deze film is hun begin, het embrionale stadium van een gezelschap dat zeer groot zou worden in de Amerikaanse filmbusiness.

The Cocoanuts maakt deel uit van The Marx Brothers Box. De andere delen zijn Animal Crackers, Monkey Business, Duck Soup en Horse Feathers.


coverStudio: Universal

Regie: Robert Florey & Joseph Santley
Met: Groucho Marx, Harpo Marx, Chico Marx, Zeppo Marx, Mary Eaton, Oscar Shaw, Margaret Dumont, Cyril Ring

Film:
6/10

Extra's:
3/10

Geluid:
5,5/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1929

Leeftijd:
AL

Speelduur:
89 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050592301243


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels CC
Extra's:
• Today Show with Harpo Marx 1961
• Today Show with Groucho Marx 1963
• Today Show with William Marx 1965

Andere recente releases van deze maatschappij