:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MEET THE PARENTS
MEET THE PARENTS
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2005-02-17
FILM
Verpleger Greg Focker (Ben Stiller) staat op het punt zijn vriendin Pam (Teri Polo) ten huwelijk te vragen. Enkele goed voorbereide progingen springen af en hij besluit tijdens een weekendje logeren bij de ouders van Pam haar hand te vragen. Maar er zit een addertje onder het gras. Hij moet eerst de toestemming krijgen van haar vader Jack Byrnes (Robert DeNiro). Deze ex-CIA agent heeft onmiddellijk een grondige hekel aan Greg. In verwoede pogingen om toch bij Jack en de rest van de familie in de smaak te vallen lijkt alles te mislukken. Een doldwaze reeks tegenslagen maakt Greg tot rampenkampioen waardoor de hele familie hem als een paria beschouwt. Iedereen, behalve zijn geshockeerde vriendin die maar niet kan geloven dat ze nog altijd verliefd is op de koning der verwoesting.

Wie ooit voor het eerst op bezoek gegaan is bij de ouders van zijn of haar geliefde, zal weten hoe Greg zich voelt in deze situatie. Bang om iets verkeerd te doen of te zeggen, nervositeit om een zo goed mogelijke eerste indruk na te laten etc. Dit gevoel wordt prima vertaalt naar de kijker toe, wat meteen ook de grootste troef van deze romantische komedie is. Een goed uitgewerkt plot is de film vreemd, ook al zitten de verschillende grappen wel in dezelfde context, toch wordt vooral gemikt op het uitvergroten van bepaalde situaties. Het zijn dan ook vooral de acteerprestaties die het hem hier doen. Gekoppeld aan een vlotte, rechttoe-rechtaan regie van Jay Roach (Austin Powers) is Meet The Parents een romantische komedie die veel herkenbare facetten bevat en die toch nog voldoende originaliteit overhoudt om tussen de overkill van zielloze komedies uit te springen. Jammer dat er naar Holywoodregels een minderwaardige sequel (Meet The Fockers) moest komen.

Trivia: Meet The Parents is een remake van een gelijknamige kleine film uit 1992, die jammer genoeg uiterst zeldzaam en onvindbaar is op DVD.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.85:1 beeld is van een degelijke kwaliteit. Het contrast is mooi, de kleuren ogen rijk en nergens is er sprake van een compressiefoutje. Enkel de beeldscherpte is niet overal gelijk, maar dit werkt nergens storend. Het geluid is een Dolby Digital 5.1 surroundtrack, die zich vooral concentreert op de front speakers. De surrounds worden slechts voor een enkele ruimtelijkheidseffecten aangestuurd en de subwoofer treedt slechts een paar keren in actie. Tijdens een korte autoachtervolging is er sprake van een dynamische piek in de geluidstrack die krachtig, warm en vol klinkt. Nog steeds is er geen DTS track voorhanden, die wel op de eerste Regio 1 versie terug te vinden is. Toch is de Dolby Digital 5.1 track degelijk.

EXTRA’S
Net als bij Pitch Black en The Bourne Identity het geval was, heeft de filmmaatschappij ook bij Meet The Parents, naar aanleiding van het verschijnen van een sequel, de eerste film opnieuw op de markt gebracht. In veel gevallen is er enkel sprake van een nieuwe cover wanneer we de eerste met de nieuwe release vergelijken, bij Meet The Parents is het zelfs nog erger gesteld. Op gebied van extra’s lijkt ons de benaming “Ultimate Special Edition” op de hoes danig overdreven. Zeker wanneer er op deze versie verschillende extra’s ontbreken die wel op de vorige editie terug te vinden waren. Zo is de meest boeiende extra (een making of van een half uur) volledig verdwenen. Ook is er op de nieuwe versie slechts één audiocommentaar terug te vinden. Het audiocommentaar van Robert DeNiro en Ben Stiller is compleet verdwenen. De nieuwe versie biedt onderstaande (nieuwtjes) aan:

Audiocommentaar
Regisseur Jay Roach en monteur Jon Poll praten er op los, dit commentaar is identiek aan dat van de eerste versie. Best wel leuk, zij het niet bijster informatief.

Bioscooptrailers
Enkele trailers van de film die non-stop in één filmpje worden vertoond.

Deleted Scenes
Twee deleted scenes die ook aanwezig waren op de vorige versie. Bekijkbaar met commentaar over waarom ze geknipt werden, al is dat op zich al erg duidelijk.

Jay Roach Clip
Op de dreunen van technomuziek is een clipje van nog geen twee minuten gemonteerd waarin we regisseur Jay Roach aan het werk zien. Dit is een werkelijk waardeloze extra waarin de man nergens aan het woord komt en we ook nergens inzicht krijgen in het maken van de film.

The Truth About Lying
Een interview van ongeveer zeven minuten met een echte polygraaf operator (bediener van de leugendetector). Hij toont met een wetenschappelijke uitleg aan hoe de resultaten van een dergelijke test geïnterpreteerd moeten worden, en in hoeverre de manier gebruikt in de film overeenkomt met de werkelijkheid. Geloof het of niet, maar dit is de meest boeiende extra die deze disc rijk is.

Bloopers
Dezelfde bloopers als op de vorige versie zijn opnieuw selecteerbaar (11 minuten). In het menu is ook een aparte onderverdeling gemaakt voor de nieuwe bloopers. Dit is een filmpje van ongeveer vijf minuten waarin enkele recent ontdekte bloopers worden vertoond (en dit vaak in split screen waardoor er twee verschillende camerastandpunten zichtbaar zijn).

DeNiro Unplugged
Robert DeNiro zingt een dissonante karaoke-versie van “Love Is In The Air”. Grappig en beschamend vals gezongen. Deze clip duurt slecht anderhalve minuut, maar dat is lang genoeg.

Katten Trucjes
We krijgen de kattentrainer te zien die Mr.Jinx trucjes deed uithalen. In deze kleine vijf minuten krijgen we een degelijk beeld van wat er zoal van dieren in films verwacht wordt, en hoe ze worden klaargestoomd voor hun rol.

CONCLUSIE
Meet The Parents is een film die voor het nodige amusement zorgt. Een komedie die zich door de herkenbaarheid en de goede acteerprestaties origineler maakt dan de overdadige vloed slappe tienerkomedies die we de afgelopen jaren te verwerken kregen. Iedereen die in het bezit is van de eerste editie van de film heeft er weinig of geen voordeel bij om deze door de nieuwe versie te vervangen. Op gebied van extra’s is de vorige versie zelfs boeiender dan deze halve “Special Edition”.


cover
Studio: DreamWorks

Regie: Jay Roach
Met: Robert DeNiro, Ben Stiller, Blythe Danners, , Teri Polo, Owen Wilson

Film:
7/10

Extra's:
6/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2000

Leeftijd:
AL

Speelduur:
105 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050583019208


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• Bioscooptrailers
• Deleted Scenes
• Jay Roach Clip
• The Truth About Lying
• DeNiro Unplugged
• Kattentrucjes
• Audiocommentaar

Andere recente releases van deze maatschappij