:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WARNER BROS. GANGSTERS COLLECTION, THE
WARNER BROS. GANGSTERS COLLECTION, THE
Bespreking door: Dieter - Geplaatst op: 2005-03-06
FILMS
Gangsterfilms hebben Warner Bros. groot gemaakt en het is maar toepasselijk dat zes van hun fijnste exemplaren gebundeld werden in deze magistrale box. Van pioniers Little Caesar en The Public Enemy tot laatbloeier White Heat, met als meer dan verdienstelijke tussendoortjes The Petrified Forest, Angels With Dirty Faces en The Roaring Twenties. Deze box biedt een uitgelezen kans om terug te keren naar een tijd dat geweld nog functioneel was, de mannen uit ruwe klei gehouwen waren en illegale sterke drank in overmaat genuttigd werd.

Little Caesar (1931)
Rico Bandello (Edward G. Robinson) is een kleinschalige boef in het Mid-Westen van de jaren twintig, die de magere buiten van overvallen tankstations beu is. Samen met zijn goede vriend Joe Massara (Douglas Fairbanks Jr.) trekt hij naar de oostkust, waar hij zich aansluit bij de gangsterbende van Sam Vettori. Het duurt niet lang eer de grenzeloos ambitieuze Rico Sam aan de kant schuift en zelf de touwtjes in handen neemt. Bovendien wentelt hij zich schaamteloos en uitdagend in de roem die met zijn criminele status gepaard gaat. Vijanden zijn er in overvloed, maar Rico weet hun aanvallen en aanslagen steevast te pareren en werkt zich op tot de hoogste regionen van de georganiseerde misdaad. De enige zwakke schakel in zijn plannen is zijn vriend Joe. Die heeft een eerbare carrière, maar kent genoeg geheimen om Rico voorgoed achter de tralies te zetten. Kan Rico het echter aan zijn makker uit de weg te ruimen, of betekent de vriendschap voor Joe de doodsteek voor zijn succesvolle gangsterbestaan?

De volledige bespreking van Little Caesar kan je hier lezen.The Public Enemy (1931)
De film volgt, met enkele tussenpozen, het leven van Tom Powers (James Cagney), die zichzelf opwerkt uit een arm gezin en tegen de jaren twintig een van de meest gevreesde leden is van een dranksmokkelende gangsterbende. Ten tijde van de prohibitie zorgt hij ervoor dat de georganiseerde misdaad zijn alcohol kan slijten aan bars en cafés, op een meedogenloze manier, gewelddadig en onverzettelijk. Powers lijkt geen moraal te kennen, enkel de wet van de sterkste, en jaagt zelfs zijn eigen broer tegen zich in het harnas. Maar in zijn job maak je al snel vijanden. En als zijn baas, een invloedrijke gangster, het leven laat in een banaal ongeluk, staan er al snel nieuwe troonpretendenten op, die de oude garde uit de weg willen ruimen…

De volledige bespreking van The Public Enemy kan je hier lezen.The Petrified Forest (1936)
Schijnbaar doelloos slenterend door de woestijn, belandt de intelligente Engelsman Alan Squier (Leslie Howard) in het Black Mesa café, waar hij meteen een connectie voelt met de plaatselijke serveerster, Gabby Maple (Bette Davis). De tussenstop is echter maar kort van duur en dus krijgt het tweetal niet de kans hun gevoelens voor elkaar te uiten. Althans niet meteen, want een toevallige serie gebeurtenissen brengt hen terug bij elkaar. De notoire gangster Duke Mantee (Humphrey Bogart) is namelijk op de vlucht richting Mexico, belandt in het Black Mesa café en gijzelt daar alle aanwezigen. Een plotse, hevige zandstorm heeft de omgeving ondertussen in haar greep. Terwijl de gegijzelden bang hun lot afwachten, ontspint er zich een kat- en muisspel tussen de erudiete Alan en de arrogante Duke.

De volledige bespreking van The Petrified Forest kan je hier lezen.Angels With Dirty Faces (1938)
We ontmoeten Rocky Sullivan (James Cagney) en Jerry Connolly (Pat O’Brien) voor het eerst als ze nog tieners zijn, op de vlucht voor de politie na een mislukte diefstal. Jerry weet aan de arm der wet te ontkomen, maar Rocky wordt geklist en begint aan een lange, misdadige weg in correctie-instellingen en gevangenissen. Vele jaren later komt Rocky vrij en zoekt hij zijn oude buurt terug op, inclusief kameraad Jerry, die zich inmiddels volledig aan het geloof heeft gewijd. Rocky’s thuiskomst gaat met heel wat heisa gepaard en de lokale jonge schoffies beschouwen hem als een held en voorbeeld. Maar ook de vijanden van de gangster, die hem een grote som geld schuldig zijn, huizen nog in de omgeving en zijn hem liever kwijt dan rijk. Terwijl Rocky opnieuw een prominente plaats in het misdaadmilieu tracht op te eisen, poogt priester Jerry de invloed van zijn oude vriend op de jeugdbende te temperen. De verscheidenheid in zienswijze van de twee lijkt gedoemd om in tragedie te eindigen.

De volledige bespreking van Angels With Dirty Faces kan je hier lezen.The Roaring Twenties (1939)
De plot steekt van wal in 1918, in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog, waar drie Amerikaanse soldaten grappend over hun dromen en idealen mijmeren temidden het wapengekletter. Lloyd Hart (Jeffrey Lynn) wil een succesvolle advocatencarrière, George Hally (Humphrey Bogart) zijn saloon heropenen en Eddie Bartlett (James Cagney) zichzelf opwerken in een garage. De komst van de Drooglegging in 1920 dwarsboomt echter hun plannen en alledrie raken uit financiële noodzaak betrokken bij de illegale dranktoevoer. De louche onderneming is een overweldigend succes, maar hun contrasterende karakters, grenzeloze ambities en rivaliteit om een vrouw zorgen voor spanningen in hun onderlinge relatie. En in een wereld vol gangsters leidt spanning onontkoombaar tot moord en geweld.

De volledige bespreking van The Roaring Twenties kan je hier lezen.White Heat (1949)
Cody Jarrett (James Cagney), een beruchte, gewelddadige gangster van middelbare leeftijd, dreigt geklist te worden voor een bloedige treinoverval. Om de elektrische stoel te ontlopen laat hij zich inrekenen voor een andere, kleinere misdaad, eentje die hij niet eens pleegde. Zo komt de gangster er vanaf met twee jaar cel. De politie voelt echter nattigheid en stuurt een undercover agent de gevangenis binnen, Vic Pardo (Edmond O’Brien), die Cody’s betrokkenheid bij de treinoverval moet trachten te bewijzen. De grootste bedreiging voor de gangster blijkt echter niet Pardo, maar zijn oude bende, die bijna slaagt in een moordpoging op de misdadiger. Dit noopt Cody tot een ontsnapping. Hij neemt Vic Pardo in vertrouwen en breekt uit de gevangenis, met een stel andere intimi. Zijn missie is eenvoudig nu: wraak nemen op degenen die hem het loodje om wilden leggen. Maar kan hij de schok van zijn moeders dood, een slachtoffer van de afvallige bendeleden, wel verwerken? Weet Vic Pardo te voorkomen dat de misdadiger de rest van zijn leven vrij als een vogel kan leven? En bovenal: zal Cody de erfelijke gekte weten te overwinnen, die hem op gezette tijden in een waanzinnige psychopaat transformeert?

De volledige bespreking van White Heat kan je hier lezen.CONCLUSIE
De Warner Bros. Gangsters Collection is een must voor iedereen die zich een filmliefhebber durft noemen. De zes klassiekers uit het genre werden in optimale kwaliteit op dvd geperst en krijgen bovendien een resem extra materiaal mee. Eén blik op al dit moois en je begint spontaan in misdadige volzinnen te ratelen. Haal je tommygun al maar uit kast...


coverStudio: Warner

Regie: Mervyn LeRoy, William Wellman, Archie Mayo, Michael Curtiz, Raoul Walsh
Met: James Cagney, Edward G. Robinson, Humphrey Bogart, Bette Davis, Ann Sheridan e.v.a.

Film:
-/10

Extra's:
-/10

Geluid:
-/10

Beeld:
-/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1931-49

Leeftijd:
12

Speelduur:
532 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321932671735


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0
Frans Dolby Digital Mono 1.0
Italiaans Dolby Digital Mono 1.0
Spaans Dolby Digital Mono 1.0
Duits Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
zie individuele releases
Extra's:
• Trailers
• Warner Night at the Movies
• Retrospectieve documentaires
• Audiocommentaren

Andere recente releases van deze maatschappij