:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> 25 DEGRES EN HIVER
25 DEGRES EN HIVER
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2005-03-07
FILM
Miguel (Jacques Gamblin uit Laissez-Passer) werkt als koerier voor zijn broer in een Brussels reisbureau. Wanneer hij op een ochtend op weg is om een verkeerd afgeleverd ticket aan de juiste eigenaar te bezorgen, komt hij in de file terecht. De Oekraïense vluchtelinge Sonia (Ingeborga Dapkunaite bekend van Seven Years In Tibet, Kiss Of Life, Mission Impossible) sluipt zijn auto binnen en weigert uit vrees voor de politie die haar op de hielen zit te vertrekken. Miguel neemt de vrouw uiteindelijk mee naar huis waar hij het aan de stok krijgt met zijn Spaanse, bazige moeder en zijn enige dochter Laura, die woedend is omdat ze Sonia betrapt in de jurk van haar afwezige moeder. Achtervolgd door tal van problemen tracht Miguel ondanks alles er toch de moed in te houden.

Deze Belgisch/Frans/Russisch/Spaanse co-productie werd in 2004 genomineerd voor een Gouden Beer in Berlijn. De film won daar uiteindelijk enkel de lezersprijs van een Duitse krant, en wist dus wel de harten van het publiek te veroveren. In ons land kreeg 25 Degrés En Hiver een eerder kleine release zodat maar weinig mensen naar de bioscoopzaal zijn kunnen gaan. De Belgische regisseur Stéphane Vuillet levert een hartverwarmende tragikomedie af die qua look en feel een beetje in de slipstream zit van het werk van de Spaanse cineast Pedro Almodóvar. De zwakke schakel in het geheel is echter het scenario, dat net als de GSM van één van de hoofdpersonages op het einde van de film niet waterdicht blijkt te zijn. Algemeen bekeken is dit een redelijke film met aanvaardbaar acteerwerk, die het vooral van zijn sfeer, uiteenlopende personages en kleurrijke cinematografie moet hebben. Interessant kijkvoer, maar zeker geen verplichte kost.

BEELD EN GELUID
Het beeld van de film ligt vast in de oorspronkelijke 2.35:1 anamorfische verhouding. De cinematografie van de film is erg kleurrijk maar jammer genoeg doet de beeldkwaliteit van de transfer hier grote afbreuk aan. Het beeld is nergens echt scherp en is bij sommige scénes overdeven wazig. De kleuren zijn mooi, maar niet echt vol, diep of verzadigd. Het beeld zit ook vol met kleine compressiefoutjes waardoor het resultaat heel wat aan kwaliteit moet inboeten. De bioscooprelease van de prent kreeg een DTS surroundtrack mee. Op de DVD dienen we het jammer genoeg te stellen met een Franse Dolby Digital 2.0 stereo track. De dialogen zijn goed verstaanbaar en de prachtige soundtrack van Tristan Vuillet (inderdaad, familie van de regisseur) komt goed tot zijn recht. Jammer is het volledige gebrek aan dynamiek en ruimtelijkheid. Zelfs wanneer je de Pro-Logic II surround matrix instelt op de versterker is er niets te horen langs de achterkanalen. Deze zeer recente film kan dus beslist beter op technisch gebied. Een gemiste kans.

EXTRA’S
Naast de trailer zit er enkel nog een making of tussen de extra’s. Het betreft een zeer informatieve blik achter de schermen van ongeveer een half uur. We volgen de regisseur op weg naar de set en krijgen een volwaardige blik achter de schermen. Tevens komt de producer even aan het woord die duidelijk maakt hoe lastig het is geweest om via alle mogelijke nationale en internationale kanalen het nodige geld bij mekaar te sprokkelen.

CONCLUSIE
25 Degrés En Hiver is een leuke film die aangenaam wegkijkt en die je bij momenten een warm gevoel bezorgd. Het verhaal heeft echter maar weinig om het lijf waardoor de filmmakers er niet in slagen om een echte boodschap over te brengen. We kunnen dus eindigen met te stellen dat de prent niet echt teleurstelt maar zeker ook geen blijvende indruk nalaat.


cover
Studio: Paradiso

Regie: Stéphane Vuillet
Met: Jacques Gamblin, Carmen Maura, Ingeborga Dapkunaite

Film:
6,5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
6/10

Beeld:
5,5/10


Regio:
2

Genre:
Tragikomedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004

Leeftijd:
12

Speelduur:
93 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5410504968662


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Making Of
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij