:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> IF ONLY
IF ONLY
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2005-03-09
FILM
Wie valt er niet voor het guitige gezichtje van Jennifer Love Hewitt? Yours truly smelt in elk geval weg wanneer ze met haar glimlach op het scherm verschijnt. Haar filmcarrière lijkt weinig om het lijf te hebben en ze dankt haar bekendheid voornamelijk aan haar rol van Sarah Reeves in de tv-reeks Party of Five. Voor If Only kruipt ze ook in de producer-stoel en hoewel haar naam als grootste verkoopargument gebruikt zal worden, eist ze niet noodzakelijk de hoofdbrok voor zich op.

If Only volgt een dag in het leven van Samantha (Jennifer Love Hewitt), een Amerikaanse die muziek studeert in Londen, en haar vriendje Ian (Paul Nicholls), een wat klef financieel adviseur-type. Het is eigenlijk nooit echt duidelijk wat hij juist doet, niet dat het van groot belang is. De dag gaat van start met een opeenstapeling van romantische blunders van Ian zoals bijvoorbeeld het vergeten van belangrijke data. U kunt gerust stellen dat hij zich gedraagt als een egocentrische zak tegenover zijn sympathieke vriendin die eigenlijk niet meer verwacht dan geliefd te worden. De climax komt aan het einde van de avond wanneer de twee abrupt uit mekaar gaan en Samantha in alle haast een taxi instapt die geramd wordt met de dood van Samantha tot gevolg. Dan pas begint Ian te beseffen wat hij in handen had, maar het is natuurlijk te laat om orde op zaken te stellen. De volgende dag wordt Ian wakker en tot zijn grote verbazing blijkt Samantha herrezen te zijn. Sterker nog, hij stelt vast dat hij dezelfde dag herleeft en dat hij de enige is die dat weet. Zal de dag op dezelfde manier aflopen?

De film lijkt een voorspelbaar verloop te nemen met hoofdpersonnages die niet bepaald uniek zijn in de wereld van de cinema. Maar regisseur Gil Junger kiest niet voor de makkelijke uitweg en geeft een verrassende wending aan het verhaal. De naam van Jennifer Love Hewitt springt er meteen uit op de cover en vormt zonder twijfel het grootste lokmiddel. Ze verdient als producer echter krediet voor het feit dat ze Paul Nicholls laat domineren. Ze eigent zich maar 1 echt glansmoment toe en dat gebeurt pas aan het einde, wanneer haar personnage voor het eerst voor publiek zingt. Sceptici zullen dat ongetwijfeld zien als een handige truuk om meer platen te verkopen, want vergeet niet dat Jennifer naast een acteercarrière ook een zangcarrière heeft. Het kan echter ook gewoon een compliment zijn voor het personnage. De keuze is aan u. Jennifer Love Hewitt en Paul Nicholls leveren vrij charmante en romantische prestaties en het verhaal is onderhoudend en spannend, met melodramatische toetsen. Tim Wilkinson krijgt een aardige bijrol toegewezen als taxichauffeur en vormt tevens ook de sleutelfiguur in het verhaal. De film struikelt wat in het begin, maar maakt dat enigszins goed met een opwindende en romantische tweede helft.

BEELD EN GELUID
De beeldtransfer is anamorfisch met een 1.85:1 formaat. Het beeld is vrij scherp en de kleuren zijn fel en helder. Hier en daar is een kleine printbeschadiging merkbaar, maar dat is helemaal niet storend. Er zijn wel sporen van grain en edge enhancement aanwezig. Het geluidsspoor is in Dolby Digital 5.1 met een bitrate van 448 kb/s. Bij romantische komedies zijn vooral de dialogen van belang en dat is ook nu niet anders. Het komt allemaal helder en duidelijk door zonder ruis. Surrounds treden hoofdzakelijk op voor de omgevingsgeluiden en schieten aardig te hulp bij het auto-ongeval. De kwaliteit volstaat voor een film als deze.

EXTRA’S
De extra’s beperken zich jammer genoeg tot een trailer voor de film zelf en voor The Butterfly Effect, A Different Loyalty en Fahrenheit 9/11.

CONCLUSIE
Mensen op zoek naar een typische date movie kunnen in If Only hun gading vinden. De titel gaat wat ongemerkt aan het oog voorbij en dat is best jammer, want het is een aardige inspanning. De technische kant van de dvd is redelijk in orde, maar het is wel jammer dat er niets aan toegevoegde waarde geleverd wordt. Het is duidelijk een titel die zal moeten floreren in de videotheken.


cover
Studio: Paradiso

Regie: Gil Junger
Met: Jennifer Love Hewitt, Paul Nicholls, Lucy Davenport, Tom Wilkinson

Film:
6/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004

Leeftijd:
16

Speelduur:
92 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5410504968648


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij