:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FEDERICO FELLINI BOX
FEDERICO FELLINI BOX
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2005-03-09
REEKS
Federico Fellini (1920-1993) is één van de Italiaanse regisseurs die kort na Wereldoorlog II naam maakt met neo-realistische films. Daarnaast schreef hij ook scenario's voor radioprogramma's, voor films van collega's en was een verdienstelijk tekenaar. Zijn eerste film Luci Del Varietà verscheen in 1950 en La Dolce Vita uit 1960 geldt algemeen als zijn belangrijkste film uit de beginperiode. De Fellini Box van Homescreen bevat 4 films waarvan twee surrealistische. La Strada over het circusmilieu is wellicht de meest toegankelijke film uit zijn carrière, I Vitelloni behandelt het wel en wee van een groepje jonge Italiaanse herriemakers.

La Strada (1954)
Gelsomina (Giulietta Fellini) woont met haar moeder en vele zusjes langs het strand ergens in Italië. Haar oudere zus is ooit vertrokken met Zampanó (Anthony Quinn), een vreemde en asociale figuur die leeft van worstelacts op kermissen en jaarmarkten. Als assistente speelde ze op de trommel en voerde samen met de artiest komische nummertjes op. Maar nu is de oudere zus dood en zit Zampanó in de problemen. Hij zoekt Gelsomina’s moeder op en stopt haar 10.000 Lire in de hand. In ruil mag hij Gelsomina meenemen die daarmee in de voetstappen treedt van haar oudere zus. Gelsomina is een stil en teruggetrokken meisje van weinig woorden dat vaak in een zelf verzonnen universum vertoeft. De confrontatie met Zampanó verloopt alles behalve rimpeloos, maar geleidelijk aan leert ze de knepen van het vak. Desondanks behandelt Zampanó haar slecht: vriendelijk is hij zelden, boertig en onbeschoft des te meer. Gelsomina’s geleidelijke vriendelijkheid en genegenheid worden elke keer op dezelfde barse manier afgewezen.

De volledige bespreking van La Strada kan u hier lezen.I Vitellioni(1953)
I Vitelloni ofwel De Klaplopers, speelt zich af in een Zuid-Italiaans badplaatsje aan de Adriatische kust anno 1953. Het is er Carnaval en men verkiest Miss Sirene 1953, een wedstrijd die wordt gewonnen door Sandra (Eleonora Ruffo), het mooiste meisje van de stad. Tijdens het feest later op de avond krijgt ze een flauwte en meteen gaat het gerucht dat ze zwanger is. Fausto (Franco Fabrizi), haar verloofde, wordt door zijn vader gedwongen om met Sandra zo gauw mogelijk te trouwen. Daarmee verliest het groepje jonge en aantrekkelijke mannen van begin twintig zijn leider. Ze zijn allemaal werkloos, hangen dag en nacht rond op het marktplein, biljarten samen, feesten samen, jagen samen achter de vrouwtjes, maar hebben geen van allen uitzicht op een toekomst: Riccardo (Riccardo Fellini, broer van de regisseur) heeft en goeie stem, zingt op alle feestjes in de stad en hoopt ooit een zangcarrière uit te bouwen; Leopoldo (Leopoldo Trieste) schrijft toneelstukken en zoekt een artiest die ze wil opvoeren; Alberto (Alberto Sordi), de grappigste van de bende, heeft weinig ambitie en Moraldo (Franco Interlenghi, broer van Sandra), tevens de jongste, weet niet wat hij wil aanvangen, maar net zoals de anderen wil hij ooit weg uit de stad

De volledige bespreking van I Vitelloni kan u hier lezen.Giulietta Degli Spiriti (1965)
Giulietta (Giulietta Masina) is een braaf en stil burgervrouwtje in een buitenwijk van de stad. Ze heeft een echtgenoot (Mario Pisu) die goed zijn brood verdient, een prachtig groot huis met alles erop en eraan, mooie auto, enfin, een goed leventje. 's Avonds leest ze nog wat in bed als haar man al slaapt en op een dag brabbelt hij in zijn droom de naam van een andere vrouw: Gabriella. Bij Giulietta springt het licht op rood, maar als ze haar man ernaar vraagt, zegt hij van niets te weten. Dus schakelt ze een privé-detective in om uit te zoeken wat haar echtgenoot overdag allemaal uitspookt, en jawel, hij blijkt een relatie te hebben met een 24-jarig fotomodel. Hij neemt haar uit eten, koopt haar bloemen, maakt met zijn nieuwe verovering een reisje naar Milaan, etc.

De volledige bespreking van Giulietta Degli Spiriti kan u hier lezen.Otto E Mezzo (1963)
Guido is 43 jarige regisseur, getrouwd zonder kinderen, met een nieuwe film in het vooruitzicht. Het decor, een enorme lanceerinstallatie voor een ruimtetuig, is in volle opbouw, maar van het verhaal staat nog geen regel op papier. Guido heeft een director’s block. Hij is uitgeput, oververmoeid en laat zich opnemen in een thermaal kuuroord om tot rust te komen. De producer, de acteurs en de technische ploeg reizen hem evenwel na omdat de filmproductie over korte tijd moet beginnen en de medewerkers graag willen weten wat van hen verwacht wordt. Guido heeft geen idee wat voor film hij wil maken. Ondertussen zijn z’n maîtresse (Sandra Milo) en echtgenote (Claudia Cardinale) ook gearriveerd en die bezorgen de gestresseerde en impotente regisseur extra kopzorgen en frustraties. Maar ook de actrices worden ongeduldig en hun impresario’s willen van Guido weten wanneer de opnamen beginnen. De hele situatie voert hem terug naar eerdere ervaringen en trauma’s, naar nieuwe verwikkelingen en moeilijkheden.

De volledige bespreking van Otto E Mezzo kan u hier lezen.CONCLUSIE
De Fellini-box van Homescreen bevat vier totaal verschillende films van de Italiaanse regisseur uit de beginperiode van zijn carrière. Alle bekende ingrediënten uit zijn oeuvre zijn al aanwezig en voor echte liefhebbers is deze collectie een belangrijke aanwinst. Dat kan alleen maar een aanmoediging zijn voor Homescreen om op termijn een opvolger te releasen.


cover
Studio: Homescreen

Regie: Federico Fellini
Met: Giulietta Masina, Anthony Quinn, Richard Basehart, Aldo Silvani, Marcella Rovere, Franco Fabrizi, Franco Interlenghi, Alberto Sordi, Leopoldo Trieste, Riccardo Fellini, Eleonora Ruffo, Mario Pisu, Sandra Milo, Valentina Cortese, ...

Film:
-/10

Extra's:
-/10

Geluid:
-/10

Beeld:
-/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1954-1963

Leeftijd:
12

Speelduur:
470 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717249480846


Beeldformaat:
1.33:1 & 1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Italiaans Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
La Strada:
• Bioscooptrailer,
• Production notes,
• Biografie van F. Fellini (tekst),
• Fotogalerij

I Vitelloni:
• Production notes,
• Biografie Fellini,
• Fotogalerij

Guiletta Degli Spiriti:
• Bioscooptrailer,
• Production Notes,
• Biografie Fellini,
• Fotogalerij

Otto E Mezzo:
• Bioscooptrailer,
• Production Notes,
• Biografie van F. Fellini,
• The Lost Ending (50 min.)

Andere recente releases van deze maatschappij