:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GRUMPIER OLD MEN
GRUMPIER OLD MEN
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2005-03-22
FILM
We zijn 2 jaar verder en de gemoederen tussen de twee oude knarren lijken wat bedaard te zijn. Met een titel als Grumpier Old Men kunnen we er echter vanuit gaan dat dat niet lang zo zal blijven en jawel hoor, al snel vliegen de koosnaampjes "idioot" en "sukkel" ons weer in volle glorie om de oren.

Walter Matthau en Jack Lemmon hernemen hun rol als de twee kemphanen Max Goldman en John Gustafson. Kijkers van de eerste film herinneren zich ongetwijfeld hun oneindige discussies en fratsen. Nu moeten ze het opnemen tegen een gemeenschappelijke vijand en daarvoor bundelen ze hun krachten. Houd even in gedachte dat de twee een passie delen voor het vissen. De oude Chuck’s Bait Shop wordt verkocht aan een nieuwkomer en de twee mannen hopen snel hun voorraad aas te kunnen vernieuwen, maar het loopt anders dan gepland. In plaats van een viswinkel, maakt de nieuwe eigenares Maria Ragetti (Sophia Loren) er een Italiaans restaurant van. Zij is helemaal niet van plan een viswinkel uit te baten en zal lasagne en spaghetti serveren in plaats van vishaken en wormen. En zo start er een strijd tussen de twee gepensioneerden en Maria. Ze proberen op alle mogelijke manieren de plannen van de Italiaanse schone te dwarsbomen. Uiteraard loopt niets volgens plan en krijgen we een aantal amusante momenten te zien met tussendoor de moeizame voorbereidingen voor het huwelijk van hun kinderen Melanie (Daryl Hannah) en Jacob (Kevin Pollak) alsook pogingen om een beruchte katvis te vangen. Minuut per minuut grommelen de twee alsmaar harder.

De originele cast van de eerste film blijft voor deze sequel intact en wordt verder uitgebreid met Sophia Loren en Ann Guilbert. De aanwezigheid van Loren is een excuus voor een dosis Italiaanse grappen, maar het blijft gelukkig binnen de perken van het aanvaardbare. Loren beschikt over klasse alsook een komisch instinct en het is aangenaam om haar aan het werk te zien. Hoewel de groep acteurs en actrices vrij goed gebalanceerd is, eist Walter Matthau de hoofdbrok voor zich op. Zijn personnage Max is een man die half opgegeten boterhammen laat rondslingeren en duidelijk nood heeft aan vrouwelijk gezelschap. Dat was al duidelijk in de eerste film en wordt nu alleen maar bevestigd. Ook Jack Lemmon heeft het duidelijk naar zijn zin, maar moet het nu stellen met een rol van secundair belang. Regisseur Howard Deutch (Pretty in Pink) hanteert een simpele sitcom-stijl en daarmee geeft hij het doelpubliek exact wat ze willen: meer van hetzelfde.

BEELD EN GELUID
De 1.78:1 anamorfische beeldtransfer behoudt het originele formaat en ziet er veel beter uit dan de transfer van de eerste film. Printbeschadigingen zijn nauwelijks tot niet zichtbaar en het beeld is scherp met mooie, levendige kleuren. De sneeuw in Wabasha County is gesmolten en het zonnetje schijnt, wat zorgt voor een veel warmere indruk. Ook het geluid is merkelijk beter met een Dolby Digital 5.1 spoor in tegenstelling tot het 2.0 spoor voor de eerste film. Het geluidsveld bevindt zich hoofdzakelijk vooraan en daar komen de dialogen mooi en helder door zonder ruis of synchronisatieproblemen. De surrounds komen er nauwelijks bij te pas en zorgen enkel voor atmosferische ondersteuning. Het geheel blaast je niet van je stoel, maar is toch een merkelijke verbetering tegenover de dvd van Grumpy Old Men.

EXTRA'S
In het vrij amateuristische en statische menu zijn helaas geen extra's terug te vinden.

CONCLUSIE
Twee jaar na Grumpy Old Men brengen dezelfde makers u Grumpier Old Men. Rekening houdend met de ouderdom van de hoofdrolspelers, moest men zich haasten om de originele cast bij mekaar te houden. Het resultaat is een leuke komedie die wat levendiger overkomt dan het origineel en best een kijkbeurt waard is. Beeld en geluid gaan er op vooruit in deze uitgave, maar de honger naar bonusmateriaal wordt niet gestild.


cover
Studio: Warner

Regie: Howard Deutch
Met: Jack Lemmon, Walter Matthau, Ann-Margret, Daryl Hannah, Kevin Pollak, Sophia Loren

Film:
6,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1995

Leeftijd:
AL

Speelduur:
97 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931141918


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Bulgaars, Roemeens, Russisch, Arabisch, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij