:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GIRL POWER!
GIRL POWER!
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2005-04-10
FILM
Probeer je een Dead Poets Society in te beelden zonder de tragedie en je krijgt ongeveer een idee van de sfeer in Girl Power!. Op de international movie database zal je de film niet onder die titel terugvinden, want hij is hoofdzakelijk bekend onder de titel Strike!.

Het verhaal speelt zich af in 1963 op een meisjesschool met de naam Miss Godard. Op een mooie dag belandt Odette Sinclair (Gaby Hoffmann) op de school. Haar ouders vonden dat de beste keuze om te voorkomen dat ze de relatie met haar vriendje zou consumeren. Odette moet, aanvankelijk tegen haar zin, op de kamer met de meisjes Tinka (Monica Keena) en Verena (Kirsten Dunst). Ze kijkt wat neer op beide meisjes en ziet hen als 2 leeghoofdige giecheltrienen. Bij nader inzien blijkt er echter toch meer achter de meisjes te schuilen. Ze hebben namelijk enkele inventieve systeempjes in werking om aan een aantal regels te ontkomen. Nadat ze aangenaam verrast worden door Odette, die opzichtster Abby (Rachael Leigh Cook) eloquent op haar plaats zet, besluiten ze om haar toe te laten in hun clubje. Het gaat om de D.A.R. wat staat voor Dochters van de Amerikaanse Ravioli. Hun club heeft als doel mekaar te helpen ieders droom waar te maken. Verena blijkt trouwens tegen alle verwachtingen in het meest radicale lid te zijn. Wanneer ze Odette naar haar droom vragen, hebben ze allemaal grote verwachtingen, maar Odette blijkt slechts één banaal verlangen te koesteren, nl. ontmaagd worden door haar vriendje Dennis van wie ze door haar ouders gescheiden werd. Het groepje is aanvankelijk wat teleurgesteld, maar besluit om Odette toch te helpen. Ondertussen staan er grote veranderingen op stapel in de school. Het gaat namelijk niet zo goed met Miss Godard en hoewel directrice Miss McVane (Lynn Redgrave) er alles aan probeert te doen het niet zo ver te laten komen, lijkt een fusie onvermijdelijk. Wat de zaken nog erger maakt voor Miss McVane, is dat het gaat om een fusie met St. Ambrose, een jongensschool. Miss McVane heeft zich jarenlang verzet tegen gemengd onderwijs omdat ze van mening is dat de meisjes daardoor op de tweede plaats zullen komen. Verena blijkt die mening te delen en wanneer de D.A.R. het nieuws van de komende fusie verneemt, wil ze alles in het werk stellen om die te vermijden. Helaas wordt ze door slechts 1 ander lid bijgetreden. De anderen zien zo geen graten in het gemengde onderwijs. Verena volhardt echter en stelt met haar compaan een groots sabotageplan op. Of ze erin zal slagen haar zin te krijgen, zal je zelf moeten ontdekken.

Het acteerwerk is over de hele lijn vrij aangenaam. Kirsten Dunst levert zowaar een degelijke prestatie in de rol van Verena, de gedoodverfde onruststoker. Deze film komt voor haar een jaar voor haar rol in The Virgin Suicides. Dan hebben we Lynn Redgrave die overtuigend overkomt in de rol van de schooldirectrice Miss McVane. Haar personnage krijgt de beste dialogen toegeschreven. Verder is er ook Rachael Leigh Cook die wat tegen haar type in de rol van de plichtsgetrouwe opzichtster speelt. Gaby Hoffmann kwijt zich aardig van haar taak als Odette, de wat opstandige nieuwelinge. Terwijl je haar volgt, maak je kennis met al de anderen.

BEELD EN GELUID
Paradiso mag zich grondig schamen voor het negeren van het originele 1.85:1 formaat. We moeten het helaas stellen met een 1.33:1 transfer. Zulke beslissingen zetten dvd liefhebbers niet aan tot kopen en zijn toch een gemiste kans. Gelukkig is de kwaliteit van de transfer vrij goed met een redelijke scherpte en heldere kleuren. Het is allemaal niet vlekkeloos, maar valt zeker binnen de grenzen van het aanvaardbare. Voor het geluid heb je ook weinig keuze. Er is enkel een Dolby Digital 2.0 spoor beschikbaar met een bitrate van 192 kb/s. De film bevat weinig actie en wordt gedomineerd door dialogen die duidelijk verstaanbaar doorkomen. Ook hier luidt het verdict: acceptabel, niet meer of niet minder.

EXTRA’S
Er zijn geen extra’s aanwezig op deze uitgave.

CONCLUSIE
Girl Power! is een leuke en verrassende feel-good film en het is dan ook jammer om vast te stellen dat er zo weinig zorg aan de dvd uitgave besteed werd. Dat verplicht ons om te zeggen dat je het best bij een huurbeurt laat als je interesse hebt om te kijken.


cover
Studio: Paradiso

Regie: Sarah Kernochan
Met: Kirsten Dunst, Gaby Hoffmann, Lynn Redgrave, Rachael Leigh Cook, Tom Guiry

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1998

Leeftijd:
16

Speelduur:
93 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5410504969027


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij