:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CINDERELLA STORY, A
CINDERELLA STORY, A
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2005-04-08
FILM
Het iedereen welbekende verhaal van Assepoester is doorheen de filmgeschiedenis verschillende keren opnieuw verteld. Nieuwste aanpassing in die lange rij is A Cinderella Story, een film die een moderne draai aan het verhaal wil geven. Zo wordt het glazen schoentje bijvoorbeeld vervangen door een mobiele telefoon van een merk wiens naam blijkbaar duidelijk in de verf gezet moet worden.

Sam Montgomery (Hilary Duff) lijkt de perfecte de jeugd te hebben. Haar vader houdt zielsveel van haar en samen spelen ze baseball, lezen ze verhaaltjes en hangen ze rond in zijn restaurant. Het loop echter helemaal fout wanneer de vader hertrouwt met een vrouw die zelf 2 kinderen heeft. Kort daarop komt hij om het leven bij een aardbeving en plots staat Sam er helemaal alleen voor. Donkere wolken trekken zich samen boven haar hoofd en haar toekomst ziet er allesbehalve rooskleurig uit. Sam gaat gebukt onder de tirannie van haar stiefmoeder en haar 2 stiefzussen, die haar al het vuile werk laten opknappen. Op school staat ze bekend als het serveerstertje omdat ze na school in het voormalige restaurant van haar vader moet werken. Sam heeft het enorm moeilijk om haar weg te vinden en aan haar dromen vast te houden, maar gelukkig kan ze nog rekenen op de steun van haar goede vriend Carter. Ze is een voorbeeldige studente en haar grootste droom is om aan de beroemde Princeton universiteit te gaan studeren, maar om die droom waar te maken moet ze een aantal grote obstakels overwinnen. Tussen haar strubbelingen door houdt ze via e-mail contact met een internetvriendje. Ze weet op dat moment helemaal niet dat het gaat om Austin Ames (Chad Michael Murray), de populairste jongen op school. De onvermijdelijke ontmoeting kan niet uitblijven en ze maken een afspraakje op het Halloween-bal. Sam is benieuwd hoe dat zal lopen, want het gaat uiteindelijk om de jongen aan wie ze al haar intiemste geheimen en verlangens bekend heeft gemaakt. Ze verschijnt op het bal, verkleed als een prinses (wie had dat kunnen denken?) en wacht met spanning op haar afspraakje. Wanneer Austin verschijnt, verkleed als prins (toeval?), is Sam helemaal van slag. Wie had dat immers kunnen verwachten? Ze raakt helemaal in paniek omdat ze denkt dat Austin haar nooit zal aanvaarden zoals ze is. Daarop verlaat ze het bal zonder zich bekend te maken. Zo begint de zoektocht van de prins naar zijn prinses. Jammer genoeg komt de ex-vriendin van Austin daar achter en zij bekokstooft een plannetje om Sam helemaal te vernederen wat aanvankelijk ook lijkt te lukken. Sam beseft dat het helemaal aan haar is om haar dromen waar te maken.

Laten we eerlijk zijn, de verwachtingen voor deze film waren niet hoog en hoewel het resultaat niet zo verschrikkelijk slecht is, mankeert het de film duidelijk aan originaliteit. Men vangt weinig aan met het originele verhaal, het merendeel van de personnages lijkt een stripfiguur en de verhaallijn is flinterdun. De hele affaire heeft te veel weg van een promotiefilmpje voor Hilary Duff. Het komt overigens zeer onrealistisch over dat juffrouw Duff de rol moet vertolken van het lelijke eendje. Ze slaagt er wel redelijk in om de vonk met Chad Michael Murry te doen overslaan op het scherm. Regina King (onder ander bekend van Enemy Of The State) speelt eigenlijk een belangrijke rol in het verhaal, maar wordt wat ondankbaar op de achtergrond geschoven. Haar personnage werkt bij het restaurant en blijft Sam onvoorwaardelijk steunen. De rest van de cast maakt eigenlijk geen enkele indruk en drijft met momenten de irritatie hoog op. Zo denk ik bijvoorbeeld aan de twee stiefzussen van Sam, die er in mijn ogen niet in slagen om grappig over te komen. Dat gezegd zijnde zal deze film ongetwijfeld een zekere aantrekkingskracht hebben voor jongere kijkers.

BEELD EN GELUID
De cover vermeldt een 1.85:1 anamorfische beeldtransfer en dat blijkt een misser te zijn, want in feite hebben we te maken met een 1.78:1 anamorfische transfer. Over de kwaliteit valt echter niet te klagen, want die is zonder meer uitstekend. Kleuren komen zeer levendig en natuurlijk over, het zwartniveau is goed en het beeld geniet een scherp detail en diepte. Van film grain is er nagenoeg geen sprake. Bij recente films als deze, verwachten we eigenlijk perfectie op vlak van vuil en beschadigingen en dat is ook exact wat we krijgen. Onvolmaaktheden zoals compressiefouten zijn trouwens ook niet bespeuren. Het Dolby Digital 5.1 geluidspoor met bitrate van 384 kb/s laat zich ook goed smaken. De film teert hoofdzakelijk op dialogen en die komen duidelijk verstaanbaar door. Het geluidsveld bevindt zich voornamelijk vooraan, waarbij de surrounds vooral atmosferische ondersteuning bieden. Ook de hippe muziek komt mooi tot haar recht.

EXTRA’S
Op het eerste zicht lijkt er een stevig pakket extra’s beschikbaar, maar laat je niet misleiden door de kwantiteit, want de kwaliteit laat te wensen over. De extra’s bevatten veel te weinig substantie en dragen daardoor erg weinig bij tot de kijkervaring.

Commentaar van de cast: chillen met Hilary Duff en haar vrienden
Hilary Duff, Chad Michael Murray en andere castleden leveren commentaar bij de film. Zoals verwacht bieden zij veel te weinig nuttige informatie. Daarbij komt nog de hoge irritatiefactor van hun getater wat ervoor zorgde dat uw dienaar het commentaarspoor al snel uitschakelde.

Cinderella couture: Making-of een modern en modieus sprookje (8 min. 14)
Korte featurette bestaande uit interviews met de voornaamste mensen die instonden voor kostumering en make-up. Men concentreert zich eigenlijk hoofdzakelijk op het persoontje van Hilary Duff en hoe moeilijk het wel was om haar er “onaantrekkelijk” te laten uitzien.

Videoclip van Our Lips are Sealed (3 min. 15)
Goed uitziende videoclip van het nummer Our Lips are Sealed van Hilary Duff. In de clip zie je trouwens ook Haylie Duff verschijnen.

Screentests (8 min. 49)
Opnames van de screentests van de verschillende hoofdrolspelers. De beeldkwaliteit is bedenkelijk, maar daarvoor wordt je netjes gewaarschuwd in een voorafgaande boodschap die aangeeft dat screentests gewoonlijk op video worden opgenomen en bijgevolg van mindere kwaliteit zijn.

Extra scènes (2 min. 15)
Kleine hoeveelheid extra scènes die duidelijk weinig hadden bijgedragen tot het geheel.

Bekendmaking: Kids with a cause (1 min. 2)
Promotiefilmpje voor een goed doel waaraan juffrouw Duff verbonden is.

Uitdaging: zoek je prins of prinses
Interactief (dom) spelletje waarbij je d.m.v. een aantal meerkeuzevragen je droomprins of –prinses kan vinden.

Bioscooptrailer (2 min. 13)
De onvermijdelijke bioscooptrailer voor de film.

DVD-ROM extra’s

CONCLUSIE
Ben je een die-hard fan van Hilary Duff, dan mag je een film als A Cinderella Story uiteraard niet missen, want het is een 90-minuten durend reclamefilmpje voor de jongedame die zich duidelijk op verschillende vlakken wil profileren. Als film stelt het echter weinig voor en is er een totaal gebrek aan originaliteit. Alle clichés van tienerfilms worden uit de kast gehaald en zonder pardon op je bord gegooid. Heb je interesse, dan kan je het best houden bij een huurbeurt.


cover




Studio: Warner

Regie: Mark Rosman
Met: Hilary Duff, Jennifer Coolidge, Chad Michael Murray, Dan Byrd, Regina King

Film:
4/10

Extra's:
4/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004

Leeftijd:
AL

Speelduur:
91 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321932314526


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Italiaans, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
• Commentaar van de cast
• Videoclip
• Screentests
• Extra scènes
• Bekendmaking: Kids with a cause
• DVD-ROM extra’s
• Uitdaging: zoek je prins of prinses
• Bioscooptrailer
• Cinderella couture: Making-of

Andere recente releases van deze maatschappij