:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CHRONICLES OF RIDDICK, THE
CHRONICLES OF RIDDICK, THE
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2005-05-03
FILM
Richard B. Riddick (Vin Diesel) is na Pitch Black nog steeds op de vlucht. Om de haverklap zitten er huurmoordenaars op zijn hielen. Maar al snel heeft Riddick andere dingen aan zijn hoofd, wanneer hij verwikkeld geraakt in een strijd die de zijne niet is. De meedogenloze Necromongers vormen een bedreiging voor de hele wereld en Riddick is de enige, maar ook meest onwaarschijnlijk held, die de hele mensheid kan redden van de totale ondergang. Nu is het alleen nog de vraag of hij er wel zin in heeft om iets anders te redden dan zijn eigen hachje…

Toen Pitch Black in 2000 de bioscopen haalde bracht deze wereldwijd ongeveer 53 miljoen $ op. Een gezond bedrag gezien het productiebudget van 23 miljoen $, maar een echte knaller kon je het moeilijk noemen. Maar het was op de video- en dvd-markt dat deze kleinschalige sciencefiction/horrorprent uitgroeide tot een ware culthit! Schrijver/regisseur David Twohy, en vooral Vin Diesel - welke bedankte voor een tweede deel in de 'blitse bolides, gierende banden en snelle babes'-saga The Fast & the Furious, hadden veel zin om de wereld van het intrigerende Riddick-personage verder uit te diepen. Ook Universal zag hier brood in en trok een budget uit van maar liefst 140 miljoen $, want de sequel zou een peperdure blockbuster worden. En daar ging het eigenlijk al mis met The Chronicles Of Riddick! Pitch Black groeide niet alleen uit tot een semi-sciencefictionclassic dankzij de door Diesel met veel verve gespeelde antiheld Riddick, maar ook dankzij de claustrofobische opzet - mede door het bescheiden budget.

Al vlug werd het ook duidelijk dat met het hedendaagse politiek correcte Hollywood het allemaal heel wat braver moest zijn qua rating (Pitch Black was een dikke, vette 'R'), laat staan dat de sequel ook horror zou gaan worden! Toen we dan ook behoorlijk vertwijfeld in het bioscoopstoeltje van onze plaatselijke multiplex onderuit zakten, werden één voor één al onze angsten bewaarheid. Zoals we al vreesden (en de studiobonzen hoopten) was Chronicles een typische blockbuster in elke zin van het woord: luidruchtig, opzichtig en ontdaan van alle scherpe randjes, waarbij het verhaal dat men wilde vertellen verloren loopt in een orgie van een overdaad aan computer effecten. Bovendien heeft het scenario meer weg van een wannabe Star Wars-episode met wat Matrix-invloeden, dan een boeiende verderzetting van de leefwereld van de steeds opgejaagde ‘bad-ass’ Riddick. Over 'bad-ass' gesproken, dankzij de meer tienervriendelijke en commercieel veiligere leeftijdskeuring lijkt het personage maar een schaduw van wat deze was in Pitch Black! Aan Vin Diesel zal het in ieder geval niet gelegen hebben, want deze kwijt zich goed van zijn taak.

Niet echt verassend maakte The Chronicles Of Riddick aan de bioscoopkassa's niet de verwachte indruk. Zelfs internationaal geraakte de 140 miljoen $ gebudgetteerde productie niet uit de kosten met een wereldwijde opbrengst van bijna 116 miljoen $. Universal werd al wat slimmer door in Amerika de consument bij de dvdrelease te laten kiezen tussen de gewone bioscoopversie en een gewelddadigere unrated Director's Cut versie, om zo de film extra kans te geven om net als de eersteling uit te groeien tot een cultsucces. Want Twohy en Diesel hebben nog steeds niet genoeg van Riddick en lopen al met de volgende delen in hun hoofd rond! Laten we hopen dat ze zich dan weer niet overtillen en het opnieuw bescheiden aanpakken, zodat we eindelijk Riddick terugzien zoals het hoort...

BEELD EN GELUID
Het 2.40:1 anamorfisch uitgevoerde beeld is haarscherp, met een prima contrast en idem schaduwdetail. Ook het zwartniveau is erg goed. De kleuren ogen erg mooi en helder. Aangezien het een recente film betreft zijn vuiltjes en beschadigingen geen probleem. We hebben niet echt filmgrain kunnen waarnemen, maar wel soms een digitaal compressiefoutje, wat trillende beeldlijntje en lichte edge-enhancement. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt lekker warm en bevat een goede dynamiek. Het is een actieve soundtrack, waarbij de achterkanalen de effectgeluiden goed tot hun recht laten komen. De dialogen zijn op hun beurt goed te verstaan en verdwijnen gelukkig nergens in al het audiogeweld. Ruis of storingen zijn niet aanwezig. Een goede soundtrack, maar de stevige full-bitrate DTS-track (zoals op de Thaise én Japanse uitgave) had hier zeker evengoed op zijn plaats geweest.

EXTRA’S
De internationale markt zit er voor het moment weer wat voor spek en bonen bij, want hier hebben we - althans voorlopig - geen unrated versie, maar enkel de gewone bioscoopversie. Maar het is niet beperkt tot de film alleen maar ook het beste bonusmateriaal is voor de Director's Cut dvd bestemd. Zo zijn de door regisseur David Twohy en acteurs Alexa Davalos en Karl Urban ingesproken audiocommentaar en een resem weggeknipte scènes niet aanwezig. Deze versie is daarbovenop ook nog eens verpakt in een mooie kartonnen sleeve. We zetten even op een rijtje wat er wél aanwezig is:

- 2 diverse geanimeerde menu’s ("bekeer" of "vecht")
- Inwijding in Riddick: ondertitelingspoor met achtergrondinformatie en weetjes
- Virtuele Gids (8 min.) langs Riddick’s universum
- Toombs' Jachtlogboek (10 min)
- Onthulling van de Visuele Effecten (6 min.)
- De Werelden van Riddick (virtuele rondleiding op de sets) + rondleiding van Vin Diesel (3 min.)
- X-Box Demo van het Riddick-videogame Escape from Butcher Bay
- DVD Rom (weblinks)
- Promotietrailers van Pitch Black SE, Chronicles of Riddick: Dark Fury, Van Helsing en The Bourne Supremacy

In kwantiteit lijkt er een redelijke hoeveelheid bonusmateriaal aanwezig te zijn, maar het is allemaal oppervlakkig, beperkt interessant en/of veel te kort.

CONCLUSIE
The Chronicles Of Riddick was op papier ongetwijfeld een interessant project, maar het eindresultaat haalt het in de verste verte niet bij het fantastische Pitch Black. De dvd is op technisch gebied in orde, alleen het bonusmateriaal is maar platte kost. Ons advies is dan ook om te wachten tot Universal de Unrated Director's Cut uitbrengt.


cover
Studio: Universal

Regie: David Twohy
Met: Vin Diesel, Colm Feore, Thandie Newton, Judi Dench, Karl Urban, Alexa Davalos

Film:
5,5/10

Extra's:
4,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004

Leeftijd:
12

Speelduur:
114 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582274691


Beeldformaat:
2.40:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Hongaars Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Deens, FIns, Noors, Zweeds, Hongaars, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu’s,
• Inwijding in Riddick,
• Virtuele Gids,
• Toombs’ Jachtlogboek,
• Onthulling van de Visuele Effecten,
• De Werelden van Riddick,
• X-Box Demo,
• DVD Rom,
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij