:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WHEN NIGHT IS FALLING
WHEN NIGHT IS FALLING
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2005-05-03
FILM
Camille (Pascale Bussières), een docente aan een protestants college, leidt een niet bijster gelukkig leven samen met haar verloofde Martin (Henry Czerny). Wanneer ze op een dag de flamboyante circusartieste Petra (Rachael Crawford) leert kennen verandert haar leven drastisch. De vrouwen raken bevriend en voor ze het beseft is Camille helemaal ondersteboven van deze tornado in haar anders zo geordende, intellectuele leventje. Op het moment dat ze zich realiseert dat ze hartstochtelijk verliefd is geworden op Petra moet die met het circus de stad verlaten...

Wie vreest dat When Night Is Falling een zeemzoete weekend tv-film is zoals ze per dozijn worden gemaakt heeft het heel erg mis. Deze moderne klassieker van regisseuse Patricia Rozema heeft zowat alles om ons cinefiele hart sneller te doen kloppen: indrukwekkende acteerprestaties van de Canadese schoonheden Pascale Bussières (haar eerste Engelstalige vertolking) en Rachael Crawford, een mooi (doch niet bijster origineel), teder verhaal en een prachtige soundtrack. Bepaalde lezers zullen wellicht acteur Henry Czerny herkennen die ondermeer te zien was in de bekende restaurant / aquariumscène uit Mission: Impossible of Ang Lee’s The Ice Storm. We mogen natuurlijk ook de sensuele, zeer mooi in beeld gezette, erotische scènes niet vergeten. Qua thematiek leunt deze When Night Is Falling dicht aan bij Rozema’s debuutfilm I’ve Heard The Mermaids Singing (onlangs ook door Homescreen op dvd uitgebracht). Beide films beschrijven op tedere wijze de zoektocht (van een vrouw) naar de vervulling van seksuele verlangens, en dit zonder ooit plat of vulgair te worden. Wat ons betreft is het spijtig dat regisseuse Rozema haar Golden bear nominatie op het Festival van Berlijn in 1995 niet kon verzilveren.

BEELD EN GELUID
In tegenstelling tot de foutieve hoesinfo (4:3 letterbox) staat When Night Is Falling wel degelijk anamorf op deze dvd. Het beeld oogt over het algemeen redelijk scherp met afdoende contrastniveau. Printbeschadigingen of grain komen niet of nauwelijks voor. De Dolby Surround 2.0-track is goed te noemen zonder nergens indruk te maken.

EXTRA'S
We moeten het stellen met een trailer voor I've Heard The Mermaids Singing.

CONCLUSIE
When Night Is Falling stond al een aantal jaren op het dvd verlanglijstje van uw nederige dienaar, hoeft het gezegd dat deze film dan ook een dikke aanrader is.


cover
Studio: Homescreen

Regie: Patricia Rozema
Met: Pascale Bussières, Rachael Crawford, Henry Czerny

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1995

Leeftijd:
12

Speelduur:
93 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789056752767


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij