:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HIMALAYA
HIMALAYA
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2001-06-12
FILM
Een huzarenstukje. Zo kan je de film Himalaya het best omschrijven. Regisseur Eric Valli is zo te zien van geen kleintje vervaard: de man bracht een deel van zijn leven door in het Himalaya-gebergte (met name in de Dolpo-streek waar de film zich afspeelt) en wijdde er een schat aan fotoreportages (o.a. voor National Geographic) en boeken aan. Tevens realiseerde hij twee documentaires aan Nepal die bekroond werden. In die vele jaren sloot hij vele vriendschappen en leerde de taal. Himalaya is volledig op locatie gefilmd (op bijna 5000m hoogte). Tevens werden de lokale Dolpo-bevolking en vrienden van Valli aangesproken om te acteren in deze productie. Ook is de typische klederdracht van de bevolking gebruikt. Al deze elementen leiden ertoe dat de authenticiteit van het verhaal volledig bewaard blijft.

Een meeslepend verhaal overigens, met warme en oprechte vertolkingen over het overleven van een bergdorp in barre omstandigheden. Na het overlijden van de leider van het dorp moet een opvolger gekozen worden die de zoutkaravaan aan zal voeren en over de bergen loodsen. De verkoop van zout is van levensbelang voor het dorp. De jonge sterke Karma lijkt de aangewezen persoon voor de zware taak, maar de oude Tinlé, vader van de pas omgekomen leider en eerder zelf dorpshoofd, vindt dat zijn kleinzoontje z'n vader moet opvolgen. Als Karma een karavaan voorbereidt zonder zich aan de oude tradities te storen, raakt het dorp verdeeld. Twee concurrerende karavanen beginnen aan de zware en gevaarlijke tocht over de bergpassen van de Himalaya.

BEELD EN GELUID
Himalaya wordt gepresenteerd met een anamorf 2.35:1-beeldformaat, dat er vrij goed uitziet. Er zijn wel enkele minpunten die we u niet willen onthouden: het beeld is aanvankelijk gedurende enkele momenten onscherp en een beetje overbelicht wat zich na verloop van tijd - gelukkig - niet meer voordoet. Eveneens in de beginfase van de film worden de ondertitels soms iets onscherp weergegeven, waarvan nadien ook weer niets meer te merken is. In de donkere scènes kan je occassioneel wat ruis zien, maar dat wordt niet als storend ervaren. Over het algemeen is het beeld dus wel goed, met mooie en warme kleuren en met voldoende scherpte en detail.

Twee geluidstracks op deze dvd: een Dolby Digital 5.1 (448 kbps) en Dolby Digital 2.0 (320 kbps). De 5.1-track klinkt voortreffelijk, zonder meer, maar het volume van de surrounds moesten wij wel opdrijven anders hoorden we geen geluid uit het surroundkanaal. Uit nieuwsgierigheid schakelden we even over naar de 2.0-track die ons niet teleurstelde: een helder en ruimtelijk geluid met een duidelijk signaal via de surrounds. Technisch oogt en klinkt deze dvd goed zonder te overdonderen.

EXTRA'S
Homescreen voorziet deze release van enkele extra's. Die worden gepresenteerd in geanimeerde menu's met beelden en muziek (Dolby Digital 2.0 - 320 kbps) uit de film. Het is een beetje jammer dat je het inleidend filmpje van bijna één minuut telkens helemaal moet uitkijken vooraleer je in het hoofdmenu terechtkomt. Op onze Sony en Yamaha werkte de forward-toets niet.

Vooreerst is er een interessante Making-of-documentaire (27 min.) met interviews en beelden van tijdens de opnames en achter de schermen. Nadien is er het korte filmpje "Dolpo: een verborgen land" (5 min. 30) dat je een blik gunt op deze prachtige streek en z'n bevolking. Om te eindigen bevat de schijf nog een bioscooptrailer, een videoclip en een beknopte fotogalerij. Wie een DVD-ROM op de PC heeft kan foto's bekijken of een screensaver installeren (PC en Mac). Zowel tijdens de film als tijdens de documentaires kan je de Nederlandse ondertitels desgewenst uitschakelen.

CONCLUSIE
De dvd krijgt over de hele lijn een positieve kwotering. Himalaya biedt een interessante en meeslepende kijk op de bevolking van een bergdorpje dat elk jaar opnieuw tracht te overleven. Niet enkel de totstandkoming van de film, maar ook de overlevingstocht is een huzarenstukje. De film sleepte bovendien enkele prijzen in de wacht waaronder de Publieksprijs op het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen. Een aanrader als je het ons vraagt, zowel de film als de dvd.


cover
Studio: Homescreen

Regie: Eric Valli
Met: Thilen Lhondup, Gurgon Kyap, Lhakpa Tsamchoe, Karma Wangel, Karma Tensing

Film:
8/10

Extra's:
5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Avontuur

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1999

Leeftijd:
AL

Speelduur:
104 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789056750732


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Tibetaans Dolby Digital 5.1
Tibetaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• De Making-of
• Dolpo: een verborgen land
• Bioscooptrailer
• Videoclip "Het meer"
• Fotogalerij
• Screensaver en foto's voor PC en Mac

Andere recente releases van deze maatschappij