:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SNOW WALKER, THE
SNOW WALKER, THE
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2005-05-24
FILM
Charlie Halliday (Barry Pepper) is oorlogsverteraan en piloot. Hij vliegt voor een transportbedrijfje aan de Noordpool met een watervliegtuigje. Wanneer hij tijdens een klus in een verlaten natuurgebied enkele lokale vissers ontmoet, vragen die hem om een zieke vrouw mee te nemen naar het dichtsbijzijnde hospitaal. Charlie weigert aanvankelijk maar laat zich uiteindelijk overhalen door twee ivoren walrusslagtanden die hij als beloning ontvangt. Tijdens de terugvlucht krijgt het vliegtuig motorpech en storten Charlie en zijn passagierster te pletter in een ijsmeer. Met een kapotte radio en een kleine voorraad levensmiddelen moeten Charlie en de vissersvrouw zien te overleven. De natuur blijkt heel grillig te zijn en de reddingsoperatie waar Charlie op hoopt is nergens in zicht.

Regisseur Charles Martin Smith is in de eerste plaats bekend als acteur, met kleine rollen in Starman, The Untouchables en Deep Impact. Op regievlak is het "beste" en bekendste werk van de man ongetwijfeld de kinderkomedie Air Bud, niet meteen iets om trots over te zijn dus. Voor het eerst waagt de man zich aan iets serieuzer werk met The Snow Walker, naar het boek "Walk Well My Brother" van schrijver Farley Mowat. Mooi gecast in de hoofdrol is acteur Barry Pepper, die de meesten vooral zullen kennen van zijn schitterende acteerwerk in films als Saving Private Ryan, 25th Hour en The Green Mile. Zijn tegenspeelster is de debuterende Annabella Piugattuk - al wie deze naam tienmaal foutloos van voor naar achter kan herhalen krijgt beslist een goede score bij dictie. Pepper speelt vol overuiging de hoofdrol, ook al is er op sommige momenten een beetje sprake van overacting. M.a.w. de regisseur liet de teugels te los en heeft niet de kunde gehad om tijdens de opnames in te grijpen. Piugattuk acteert, ook al heeft ze maar heel weinig tekst, behoorlijk wisselvallig. Bij de ene scène is ze schitterend, bij de andere komt ze dan weer erg zwak en amateuristisch over. De cinematografie van de prent is schitterend. Met zo’n mooi landschap als omgeving en vormgeving van de film, kan dit ook moeilijk anders. Je moet al haast seniel zijn om er in te slagen dergelijke prachtige natuur lelijk te fotograferen. De zwakste schakel van de film is beslist de regie. De film mist de nodige vorm en samenhang om een succes genoemd te worden. Verder is ook de puinhoop van een scenario de grote boosdoener. Het verhaal draait rond in cirkels, sommige personages voegen niets toe aan het geheel, bepaalde acties zijn behoorlijk tegenstrijdig en het open einde voelt eerder wrang aan dan vrijblijvend. Beslist het best werk van regisseur Charles Martin Smith tot nog toe, maar daarmee is meteen ook alles gezegd.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.85:1 beeld is rampzalig slecht. Een VHS-versie is technisch gezien in staat om scherper beeld te leveren dan deze rotslechte DVD-transfer. De compressiegraad van de film is zo hoog dat er gedurende de volledige speelduur ghosting optreedt. Ook lijken sommige beeldfouten te maken te hebben met interlacing (de omzetting van NTSC naar PAL). Het enige wat nog min of meer in orde is aan het beeld is het contrast en het kleurenpalet, verder is dit huilen met de pet op. Het geluid is een Engelse Dolby Digital 2.0 Stereo track. Het voornaamste kenmerk van deze soundtrack is het bitter weinige richtingsgevoel. Verder klinkt het algemene geluidsbeeld redelijk schel en hol voor een recente film als deze. De dialogen zijn goed te verstaan en de muziek klinkt voldoende vullend om het geluid nog net bij de middelmaat te rekenen. Technisch stelt deze release dus zeker teleur.

EXTRA'S
Naast twee bioscooptrailers en een kort interview van ongeveer vijf minuten met Annabella Piugattuk, is de grootste troef van deze release een making-of van bijna vijftig minuten. Regisseur, schrijver van het boek, acteurs, blikken achter de schermen: alles komt ruim aan bod en is zeker eens leuk om te bekijken. Het enige spijtige is dat geen enkele extra, op het korte interview na, ondertiteld is; zelfs niet in het Engels. Alweer een puntje dat sneuvelt.

CONCLUSIE
The Snow Walker heeft een technisch zeer zwakke transfer meegekregen. Het beeld is rampzalig slecht en het geluid niet meer dan bevredigend. De extra’s zijn een mooie troef, maar jammer genoeg bijna nergens ondertiteld. De regisseur heeft iets te hard zijn best gedaan om deze film buiten de Hollywood-conventies te maken. Het resultaat is afwisselend onderhoudend maar veel te oppervlakkig om lang bij te blijven. Best eerst eens huren alvorens deze titel blindelings aan te schaffen.


cover
Studio: Homescreen

Regie: Charles Martin Smith
Met: Barry Pepper, Annabella Piugattuk, James Cromwell, Kiersten Waren, Jon Gries

Film:
6/10

Extra's:
5/10

Geluid:
6/10

Beeld:
5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
6

Speelduur:
99 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717249470489


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• 2 bioscooptrailers,
• Interviews,
• Making Of (48 min.)

Andere recente releases van deze maatschappij