:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SOLAS
SOLAS
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2005-05-24
FILM
De 35 jarige Maria woont in Sevilla nadat ze haar geboortedorp ontvluchtte op zoek naar geluk, geld en liefde en weg van haar tirannieke vader. Nu is ze nog steeds arm, drinkt ze te veel en is ze zwanger van een man die niet van haar houdt. Als haar vader in het ziekenhuis van Sevilla belandt, wil haar moeder bij haar komen logeren. De goedmoedige vrouw vindt echter meer steun bij Maria's buurman dan bij haar eigen dochter.

Modern Classics lezen we in grote letters op de beide zijden van de dvd hoes en bij een film als Solas betreft het geen grove overdrijving door één of andere marketeer. Regisseur Benito Zambrano maakte met Solas een erg mooie en aangrijpende film over gewone mensen met alledaagse problemen in een realistische wereld. Het sterke scenario wordt optimaal ondersteund door het uitstekende acteerwerk van de hoofdrolspelers. Zowel Maria Galiana (de moeder), Carlos Alvarez-Novoa (Vecino) als Ana Fernandez (Maria) zetten op beklijvende wijze hun personages neer. Debutante Ana Fernandez maakte met Solas in ieder geval een acteerdebuut om u tegen te zeggen. Sindsdien konden cinefiele fijnproevers haar ondermeer aan het werk zien in Hable Con Ella en Una Historia De Entonces. Solas is een film die zowel door publiek (vooral in Spanje en Latijns-Amerika) en critici erg gesmaakt werd. Naast de publieksprijs in Berlijn won Solas ondermeer ook 5 Spaanse Goya awards (op 11 nominaties), 2 prijzen voor de hoofdrolspelers op het Tokyo International film festival en 3 prijzen op het Brussels International Film Festival (waaronder de "Golden Iris" voor de beste Europese film). Vreemd genoeg bleef het de laatste jaren hoofdzakelijk erg stil rond regisseur / scenarist Zambrano: in 2002 maakte hij de in Spanje gesmaakte driedelige mini-serie Padre Coraje om uiteindelijk pas in 2004 te beginnen aan de opvolger van zijn langspeelfilmdebuut. Inmiddels beleefde Habana Blues in maart 2005 de Spaanse première en de eerste besprekingen gewagen opnieuw van een voltreffer.

BEELD EN GELUID
Spijtig, zeer spijtig dat Solas letterboxed (dus niet anamorf) op deze dvd-release werd gezet waardoor bezitters van een breedbeeld toestel hun tv-instellingen moeten veranderen. We dienen echter te zeggen dat het beeld voor het overige voldoende scherp oogt met weinig printbeschadigingen of vuil. De Dolby Surround 2.0 track laat de mooie muziek redelijk goed tot haar recht komen. Nergens is ruis of vervorming merkbaar. De beeld en geluidstransfer lijkt ons identiek aan de Spaanse Filmax Home Video release (die dus ook letterboxed is)

EXTRA'S
Trailers voor En La Ciudad, Un Ballo A Tre Passi, Depuis Qu'Otar Est Parti, Personal Velocity.

CONCLUSIE
Liefhebbers van sociaal bewogen filmmakers als Ken Loach en de gebroeders Dardenne of fans van de "betere film" in het algemeen dienen Solas zeker een kans te geven, een aanrader!


cover
Studio: Homescreen

Regie: Benito Zambrano
Met: Ana Fernandez, Maria Galiana, Carlos Alvarez-Novoa, Paco De Osca


Film:
8/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1999

Leeftijd:
12

Speelduur:
110 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789056753269


Beeldformaat:
1.66:1 PAL

Geluid:
Spaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij