:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SUPERMAN - A LITTLE PIECE OF HOME
SUPERMAN - A LITTLE PIECE OF HOME
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2005-07-19
SERIE
Wie kent er ondertussen wel niet het verhaal van Superman, de held van de planeet Krypton? Voor diegenen waarvoor dat niet het geval is (die personen zijn waarschijnlijk van Omicron Persei 8), zetten we het nog even op een rijtje: Kal'El werd geboren op de planeet Krypton, niet zo lang geleden in een sterrenstelsel heel ver weg. Wanneer Kal'El's vader, Jor'El, echter te weten komt dat het zonnestelsel waarin Krypton zich bevindt, zijn laatste uren heeft geteld, probeert hij zijn zoon te redden. De Hoge Raad van Krypton heeft namelijk geen oren naar de waarschuwingen van Jor'El en ze verbieden hem zelfs de planeet te verlaten. De kleine Kal'El heeft echter meer geluk. Luttele minuten voor de planeet verwoest wordt, schiet de peuter weg in een ruimtesonde met als bestemming: Aarde.

De ruimtesonde stort vlak bij het plaatsje Smallville, Kansas neer, waar de kleine Kal'El gevonden wordt door Jonathan & Martha Kent. De 2 dopen hem Clark Kent en de jongen begint aan zijn leven op aarde. Naarmate hij groeit, ontdekt hij echter dat hij bepaalde dingen kan, die andere tieners niet kunnen. Dat alles is te danken aan het licht van onze rode zon die Clark superkrachten geeft. Eenmaal afgestudeerd, trekt Clark naar Metropolis om er als reporter bij de Daily Planet te gaan werken. Al snel blijkt Metropolis een mierennest van criminele activiteit te zijn ... en tot overmaat van ramp lijkt de politie machteloos. Clark besluit een alter ego op te bouwen als Superman, de man van staal, waar mogelijk probeert hij de criminaliteit en misdadigers een halt toe te roepen. Zodoende vindt hij in Lex Luthor een geducht tegenstander, maar ook Clark's verleden en origine blijven hem achtervolgen ...

Superman - The Animated Series moest eigenlijk dienen als promotiemateriaal voor de 5e Supermanfilm, een project dat toen nooit van de grond geraakt is. In 2006 lijkt dat er eindelijk van te gaan komen, exact 10 jaar nadat de animatieserie op de buis kwam. De serie werd geproduceerd door Batman TAS bedenker Bruce Timm, op verzoek van Warner. Dat valt ook goed te merken aan de animatiestijl en het design van de personages, het geheel doet namelijk sterk denken aan de Superman animatieserie van Max Fleischer uit de jaren 40 (hopelijk mogen we die ooit ook nog op DVD zien verschijnen bij Paramount ...), maar dan wel zonder de bedenkelijke politieke inhoud. De animatieseries van Timm worden gekenmerkt door het feit dat ze niet versimpelt worden tot kleurtjes op het scherm voor kinderen. Plots worden grondig uitgebouwd en animatie is van een degelijk niveau. Het klinkt erg vanzelfsprekend, maar spijtig genoeg is het dat niet in de ogen van veel studiobazen, want volgens hen is animatie nog steeds wat voor kleine kinderen. Als ze eens wisten hoe verkeerd ze zaten ...

In ieder geval is Superman TAS een pareltje geworden dat zeker niet moet onderdoen voor Batman TAS, zelfs al is voorgenoemde veel bekender en algemener bekend. Voor liefhebbers van animatie, superhelden en superman, of zelfs fans van leuk entertainment, is Superman TAS een must-see.

AFLEVERINGEN
A Little Piece of Home
Lex Luthor ontdekt dat Superman niet al te goed bestand lijkt tegen Kryptoniet, stukjes groen kristal / materiaal die afkomstig zijn van Krypton. Luthor probeert het Kryptoniet te gebruiken om voor eens en altijd met Superman af te rekenen.

Speed Demons
Superman en The Flash houden een race rond de wereld voor het goede doel. De zendertjes die ze allebei dragen om hun positie te volgen, blijken echter ook andere bijbedoelingen te hebben. Mark Mardon, een afperser, gebruikte de opgewekt ionische energie (door The Flash en Superman opgewekt door hun race) om het weer te manipuleren door middel van een machine die zijn broer uitvond. Wanneer de grootste steden op aarde hem geen gigantische bedragen betalen, dreigt hij ze rampspoed te brengen in de vorm van orkanen, vorst en hagel. Het is aan Superman en The Flash om Mardon bij de kraag te vatten.

The Late Mr. Kent
Wanneer Clark een onschuldige man van de gaskamer red, raakt hij betrokken bij een ongeval en wordt er gedacht dat hij dood is. Maar de ooggetuige is onbetrouwbaar, wat Clark (en Superman) in staat stelt om op zoek te gaan naar de echte schuldige: Detective Kurt Bowman.

Where There's Smoke
Superman raakt middenin een gevecht verzeild. Deze keer tussen Volcana, een vrouw met mysterieuze paranormale krachten, en de overheidsagenten die van de vrouw, en haar krachten, een wapen willen maken.

BEELD EN GELUID
De beeldtransfer van dit 2e volume is grotendeels identiek aan die van het eerste volume, dat we reeds eerder bespraken. Bijgevolg zijn er nog steeds beschadigingen en vuiltjes merkbaar, al lijken ze toch al wat in hoeveelheid geminderd te zijn. Grootste en meest storende punt is echter nog altijd de aliasing die bijna constant optreed. Op een gewone televisieset zal dit waarschijnlijk nog niet direct opvallen, maar bij de grotere sets, LCD's, Plasma's of projectors zal dit voor de nodige frustratie zorgen. Langs de andere kant is enige andere vorm van artefacting of mankement wel afwezig. Hopelijk let men in de toekomst een beetje op beschadiging en, veel belangrijker, op de aliasing.

De Dolby Digital 2.0 track stelt zeker niet teleur, maar verbaasd ook nergens. Een vrij standaard geluidstrack, die voor zover mogelijk gebruik maakt van de mogelijkheden van het formaat.

EXTRA’S
Postcards From Metropolis: A Guide To Superman's City
Een 6-minuten durend filmpje dat ons door de tekenfilm-versie van Metropolis gidst. aan de hand van fragmenten worden alle belangrijke locaties en personages voorgesteld.

A Little Piece Of Home selectable trivia track
Dit is zonder twijfel dé meest interessante extra op de hele schijf, én een van de meest interessante bij een animatieserie van dit kaliber. Deze triviatrack is namelijk niet het standaard ondertitelingsspoor dat kan geselecteerd worden, maar een aparte transfer waarbij de informatie stijlvol over het beeld geplaatst wordt. De geleverde informatie gaat van "basic" tot erg leuk om weten. Erg de moeite om eens te bekijken !

Metropolis Challenge
Een interactief spelletje van Warner, men wil bijkbaar niet onderdoen voor Disney. bijgevolg van dezelfde kwaliteit en bijgevolg ook uw tijd niet waard.

CONCLUSIE
Superman TAS was, is en blijft een erg leuke serie, die geen enkele liefhebber aan zich voorbij mag laten gaan. Beeldkwaliteit kon beter, maar is nog lang niet abominable. Geluidskwaliteit is voldoende en qua extra's is er de zeer interesaante trivia track. We hopen echter nog steeds dat Warner ook hier de complete volumes op de markt zal brengen zoals men dar nu mee bezig is in Regio 1.


coverStudio: Warner

Regie: Bruce Timm
Met: Timothy Daly, Dana Delany, Clancy Brown, Malcolm McDowell, Christopher McDonald en Finola Hughes

Film:
8/10

Extra's:
5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Superhelden

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1996

Leeftijd:
AL

Speelduur:
82 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931318983


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0
Zweeds Dolby Surround 2.0
Deens Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans
Extra's:
• Postcards From Metropolis: A Guide To Superman's City
• A Little Piece Of Home selectable trivia track
• Metropolis Challenge

Andere recente releases van deze maatschappij