:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> NORAH JONES - LIVE IN NEW ORLEANS
NORAH JONES - LIVE IN NEW ORLEANS
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2005-07-25
CONCERT
“Voor mij is muziek maken het belangrijkste”, aldus de schuchtere Norah Jones. Tot voor een paar jaar speelde ze anoniem dezelfde muziek in koffiehuizen, restaurants, bars en diverse feestjes. Tot het legendarische jazzlabel Blue Note haar in 2002 een contract aanbiedt. Come Away With Me is geboren en blijkt meteen een voltreffer van formaat. De eerste weken en maanden na de release van dit meesterlijke debuutalbum bereikt de verkoop in de Verenigde Staten de kaap van een half miljoen exemplaren. Wanneer de jonge zangeres ook in Europa stilaan doorbreekt, is er geen houden meer aan. Sinds de overweldigende winst van maar liefst 8 Grammy’s in februari 2003 is de verkoop ondertussen al gestegen tot bijna 20 miljoen stuks. En ook haar tweede album Feels Like Home stevent stilaan af op de kaap van 10 miljoen.

”Nightingale, sing us a song”, zingt Norah Jones met haar zijdezachte stem. Je ontwaart zelfs een vleugje melancholie in haar stem. Een album vol rustige ballads over een universeel thema: de liefde. Muziek die je kan beluisteren bij kaarslicht terwijl je rustig wegzakt in de zetel. Sterallures kent ze niet, je typeert haar eerder als een girl next door. Het concert in de House of Blues in New Orleans opgenomen op 24 augustus 2002 straalt zoals verwacht een ingetogen sfeer uit waarbij het rustige camerawerk geen afbreuk doet aan de muziek. Minpuntje is wel dat Norah Jones duidelijk zenuwachtig is en af en toe wat geforceerd contact zoekt met het publiek. We kunnen het haar vergeven. Als beginnend artiest moet je dit allemaal - met vallen en opstaan - zelf ontdekken, zolang de ervaring maar groeit, aldus Norah Jones. En gelijk heeft ze.

PLAYLIST
De playlist bevat volgende nummers:
1. Cold, Cold Heart
2. Nightingale
3. One Flight Down
4. Seven Years
5. Feelin' The Same Way
6. Comes Love
7. Something Is Calling You
8. Come Away With Me
9. What Am I To You?
10. Painter Song
11. Lonestar
12. I've Got To See You Again
13. Bessie Smith
14. Don’t Know Why

BEELD EN GELUID
Geen anamorfisch breedbeeldformaat voor dit concert, maar het standaard 1.33:1 formaat waarvan de beeldkwaliteit weliswaar heel goed oogt. Het beeld bevat veel scherpte, een uitstekend contrastniveau, heerlijke zwarttinten en toont mooie warme kleuren. Tijdens een paar shots merk je minieme aliasing. Eveneens lovende woorden voor de Dolby Digital 5.1 geluidstrack die enorm weet te overtuigen. De achterste kanalen worden sporadisch aangesproken om de sfeergeluiden in de zaal weer te geven. De voorste kanalen daarentegen trekken alle registers open wat resulteert in een onvervalst concertgevoel. Elk instrument weerklinkt zuiver en gedetailleerd zonder daarbij de warme en zoetgevooisde stem van Norah Jones te overstemmen. De subwoofer ondersteunt de instrumenten voortreffelijk, voornamelijk de bass en drums komen hierdoor extra tot hun recht.

EXTRA’S
Het is ons een raadsel waarom het bisnummer “Tennessee Waltz” bij de extra’s verzeild is geraakt. Het zou wat ons betreft logischer zijn geweest mocht het nummer in de playlist worden opgenomen. Voorts treffen we nog de videoclip “Come Away with Me” aan en daarmee is de kous af.

CONCLUSIE
Nog geen fan van Norah Jones en/of haar muziek? Ren of surf als de bliksem naar de dichtstbijzijnde (online) winkel, schaf deze dvd aan en... geniet!


coverStudio: EMI

Regie: Jim Gabour
Met: Norah Jones & Her Very Handsome Band

Film:
9/10

Extra's:
1/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
0

Genre:
Muziek

Versie:
Europa

Jaar:
2002

Leeftijd:
AL

Speelduur:
56 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
0724349043190


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• Videoclip Come Away with Me,
• Encore track Tennessee Waltz

Andere recente releases van deze maatschappij