:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> AMANTS CRIMINELS, LES
AMANTS CRIMINELS, LES
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2005-08-18
FILM
Alice (Natacha Régnier) is een dominante jonge vrouw die niet bang is om haar vrouwelijke charmes te misbruiken om haar doel te bereiken. Ze manipuleert de jonge Luc (Jeremie Renier) om een Arabische jongen te vermoorden waar ze al een tijdje mee rotzooit. Na de bloederige moord besluiten ze het lijk te dumpen in een afgelegen bos. Wanneer er plots tussen de bomen een boshut opduikt, besluit het tweetal in te breken en er de nacht door te brengen. Als later de bewoner en eigenaar van de hut (Miki Manojlovic) opduikt, zitten ze pas goed in nesten. Het duo wordt op verschillende manieren misbruikt en mishandeld en Alice voelt nu zelf aan den lijve hoe het is om te worden gemanipuleerd. Een bloederige ontknoping nadert wanneer ook nog eens de ordediensten ten tonele verschijnen.

Les Amants Criminels is één van de eerste volwaardige prenten van de toen debuterende Franse regisseur François Ozon. Dit enfant terrible van de Europese cinema houdt er altijd een unieke visie op na die voor heel wat verdeeldheid zorgt bij de kijkers. Deze polemiek ontstond grotendeels voor het eerst bij Les Amants Criminels, een kortfilm die Ozon herwerkte tot bioscoopfilm. Ozon tekent eveneens voor het scenario, iets wat hem duidelijk goed ligt. Het verhaal is een surrealistische en bloederige symbiose tussen de sprookjes Alice In Wonderland en Hans & Grietje. Ook al schuilt er naast al het bloedvergiet, het geweld en de psychologische terreur nog wat romantiek tussen de twee hoofdpersonages, toch is dit niet bepaald een film die je met je nieuwe vriendin of vriend op je eerste afspraakje wilt bekijken. De romantiek is eerder tragisch en heeft raakpunten met de geweldadige romance tussen Mickey en Mallory uit Oliver Stone's Natural Born Killers. De filmstijl en het tempo van Les Amants Criminels zijn redelijk ingetogen maar weten toch voor heel wat ondraaglijke spanning te zorgen. Het binnendringen in iemands natuurlijke habitat en de hiermee gepaard gaande vormen van vergelding zijn duidelijk geïnspireerd door John Boorman’s Deliverance. Een echte statement of boodschap blijft grotendeels achterwege. Ozon maakt er eerder een persoonlijke film van die zich vooral als stijloefening laat klasseren. Zeker één van de betere werken van de cineast, al moet je als kijker wel met een bloederige dosis geweld overweg kunnen.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.85:1-beeld is voldoende scherp. Toch is er heel wat ghosting merkbaar en heeft het beeld te lijden onder tal van compressiefouten. De kleuren ogen soms ook redelijk flets. Het Dolby Digital 2.0-geluid is een normale stereotrack. De muziek wordt mooi gespreid over beide kanalen. Nergens is ruis of vervorming merkbaar. Technisch is deze transfer aanvaardbaar.

EXTRA'S
De extra's bestaan uitsluitend uit enkele trailers van overige films van François Ozon.

CONCLUSIE
Les Amants Criminels is een moderne versie van Hans & Grietje, gegoten in het geweldadige keurslijf van Generation X. François Ozon bewijst met deze film heel wat in zijn mars te hebben. De film biedt een ongemakkelijke spanning en druipt van de originele stijlelementen. Zeker aan te raden, alleen niet voor gevoelige zielen.


cover
Studio: Homescreen

Regie: François Ozon
Met: Natacha Régnier, Jeremie Renier, Miki Manojlovic

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1999

Leeftijd:
16

Speelduur:
92 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8717249470663


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij