:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MENACE II SOCIETY
MENACE II SOCIETY
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2005-08-22
FILM
De jonge Caine (Tyrin Turner) woont samen met zijn grootouders in Watts, een residentieel district in Los Angeles. Zijn vader (Samuel L. Jackson) was een drugsdealer en zijn moeder was een heroïneverslaafde. Beiden kwamen ze vroegtijdig om het leven. Caine kwam al op jonge leeftijd in aanraking met de criminaliteit en wanneer zijn beste vriend O-Dog (Larenz Tate) een nachtwinkel overvalt en de eigenaars neerschiet, raakt hij zelf ook verzeild in een spiraal van misdaad en geweld. Volgens hem is het de enige manier om te overleven in een buurt als Watts, maar met momenten geeft hij toch blijk van een geweten. Dat heeft hij te danken aan de aanwezigheid van Ronnie (Jada Pinkett Smith) en zijn kleine neefje Anthony. Ronnie is de vrouw van zijn broer Pernell, die een gevangenisstraf moet uitzitten. Ze heeft het goed voor met Caine en probeert hem te overtuigen om met haar mee te gaan naar Atlanta. Maar wanneer Caine uiteindelijk besluit om mee te gaan en een nieuw leven te beginnen, is het te laat.

Menace II Society zorgt voor een brutale, maar realistische weergave van het gettoleven in de achterbuurten van Amerika. Kinderen komen op jonge leeftijd in aanraking met criminaliteit en raken vroeg of laat zelf verzeild in die neerwaartse spiraal. Ze hebben ook geen oren naar de raad van ouders en grootouders, want zoals Caine het in de film zegt: het gaat het ene oor in en het andere oor uit. Door al dat zinloze geweld ligt deze film zwaar op de maag en kunnen we ook niet echt spreken van een prettige filmervaring. Het is eerder een harde confrontatie met de realiteit. In dat opzicht slagen de tweelingbroers/regisseurs Albert en Allen Hughes in hun opzet, want hun bedoeling is allesbehalve om geweld te verheerlijken, iets waar veel andere films zich wel aan bezondigen. Zoals ze in de bijgeleverde featurette aangeven, gaat deze film niet zozeer over bendes, maar eerder over individuele personen. Op die manier hoopten ze meer universele personages te creëren. Hun invloed haalden ze bij namen als Martin Scorcese en Brian De Palma met respectievelijk de films Scarface en Goodfellas. Het zit de broers een beetje dwars dat ze telkens als zwarte filmmakers worden beschouwd. Zij zelf zien zichzelf eerder als filmmakers, die toevallig zwart zijn. Van zwarte films wordt volgens hen veel te veel een sociale verantwoordelijkheid verwacht. Zulke films moeten onderwijzen en niet onderhouden, een stelling waar ze het natuurlijk niet eens mee zijn. Desondanks lossen ze die verwachtingen met deze film toch in. De versie die we hier bespreken is trouwens niet de oorspronkelijke uitgave van Universal, maar een heruitgave van A-Film.

BEELD EN GELUID
De 1.85:1 anamorfische transfer met gemiddelde bitrate van 7,53 mb/s is van prima kwaliteit. Het beeld is scherp en de kleuren zijn levendig. Er zijn veel donkere scènes, maar die worden uitstekend weergegeven dankzij een goed zwartniveau. Van compressieproblemen en printbeschadigingen valt nauwelijks een spoor te bekennen. Het geluid is beschikbaar in 2 formaten: DTS 5.1 en Dolby Digital 5.1. Het verschil tussen beide geluidssporen is, op het luidere volume van het DTS geluid na, miniem. Dialogen worden helder en duidelijk weergegeven door de centrale speakers, terwijl de surroundspeakers muziek, omgevingsgeluiden en geluidseffecten voor hun rekening nemen. Er zijn geen sporen van ruis, al durft de hiphop soundtrack hier en daar een beetje te galmen.

EXTRA'S
De voornaamste extra op deze uitgave van A-Film is een featurette (11 min.) waarin het regisseursduo Albert en Allen Hughes het over een aantal aspecten van de film heeft. Ze vertellen bijvoorbeeld over hun invloeden, in het bijzonder Martin Scorcese en Brian De Palma. Ook geven ze aan waarom de film over gangsters gaat en niet over bendes. Albert hield zich hoofdzakelijk bezig met de visuele, technische kant terwijl Allen zich concentreerde op het acteerwerk. En zo raken ze nog een aantal andere onderwerpen aan. De extra’s worden afgerond met trailers voor Menace II Society, Old Boy, Elephant en Zatoichi.

CONCLUSIE
Menace II Society vertelt een hard, deprimerend verhaal en staat bol van het zinloze geweld. Bijgevolg zal deze film niet iedereen kunnen bekoren. Deze heruitgave van A-Film biedt degelijke technische prestaties en voegt in vergelijking met de eerdere release van Universal nog een extra featurette toe. Daarmee blijft het aantal extra’s beperkt, maar het is in elk geval beter dan alleen maar een trailer.


cover
Studio: A-Film

Regie: Albert en Allen Hughes
Met: Tyrin Turner, Larenz Tate, Samuel L. Jackson, Khandi Alexander, Jada Pinkett Smith

Film:
7/10

Extra's:
2/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1993

Leeftijd:
16

Speelduur:
93 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8716777052587


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Featurette
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij