:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MEN IN BLACK
MEN IN BLACK
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2000-08-31
FILM
Men In Black (MIB) is een ultra-geheime overheidsdienst die instaat voor de controle van geïmmigreerde buitenaardse wezens op aarde. De meeste aliens zijn politieke vluchtelingen die op onze aardbol in de huid kruipen van een mens en zo een normaal leven trachten te leiden. Regelmatig moeten de MIB erop uit om illegalen te onderscheppen en terug te sturen. Maar ook bij de MIB wegen de jaartjes door en daarom gaat agent 'K' (Tommy Lee Jones) op zoek naar nieuw bloed. Hij biedt NYPD-agent Edwards (Will Smith) een kans om aan de selectieproeven deel te nemen en die slaagt met brio. Hij aanvaardt zijn nieuw bestaan (zijn oude identiteit wordt volledig gewist) en gaat nu door het leven als agent 'J'. Samen moeten ze een illegale indringer opsporen die de vernietiging van de aarde tot doel heeft. De speciale effecten zijn bijzonder geslaagd en vliegen ons niet rond de oren, maar passen netjes in het verhaal en zo hoort het ook. MIB is geen hoogstaande film, maar zal des te meer voor een leuke en ontspannende avond zorgen.

BEELD EN GELUID
Wat kan ik vertellen over de beeld- en geluidstransfer? Niet veel, behalve dan dat ze beide kwaliteit bieden. Het beeld heeft een anamorf 1.85:1-formaat en gedurende de hele film heb ik nauwelijks een foutje kunnen ontdekken. Niet enkel de binnenscènes op het MIB hoofdkwartier, maar ook de dag- en nachtscènes ogen fantastisch. Filmgrain is wel wat zichtbaar en heel sporadisch wat kleine stipjes. De Dolby Digital 5.1-audiotrack maakt perfect gebruik van alle kanalen en getuigt van een accurate plaatsing van de vele geluidseffecten. Wel valt het te betreuren dat de achterste kanalen niet zo heel veel gebruikt worden.

EXTRA'S
Wat een dvd zeg! De extra's zijn zeer uitgebreid en lonen echt de moeite. Wil je alles bekijken ben je meer dan één dag zoet. Ter verduidelijking vind je hieronder een vergelijkende tabel met de verschillen tussen de collector's en limited edition. Ter informatie: alle extra's zijn meertalig ondertiteld (waaronder Nederlands), zowel op de collector's als op de limited edition. Columbia scoort hiermee al extra punten!

De Limited Edition bestaat dus uit 2 dvd's: een dvd18 (dubbelzijdig met telkens twee lagen per kant) en een dvd9 (enkelzijdig met twee lagen). Op de dvd18 staan langs de éne kant de film in een anamorf 1.85:1-breedbeeldformaat, de twee audio commentaren, de vier audiotracks en de ondertitels. Aan de andere kant van het schijfje staat identiek hetzelfde maar dan met de 4:3-volbeeldversie van de film. Op het tweede schijfje staan de overige extra's.

De dvd start met het nieuwe logo van Columbia Tristar, dat zelfs een Dolby Digital 5.1-audiospoor krijgt. De toon is meteen gezet. Onmiddellijk word je doorheen het MIB hoofdkwartier geleid waar de geanimeerde menu's je toegang verschaffen tot de verschillende onderdelen van de dvd. Je merkt wel dat er heel wat tijd en geld in deze menu's is gepompt en we kunnen stellen dat het eindresultaat zeker gezien mag worden.

We zullen de extra's even nader bekijken. Selecteer je de visuele commentaar dan krijg je onderaan in het beeld de silhouetten te zien van regisseur Barry Sonnenfeld en acteur Tommy Lee Jones, die beiden verscheidene facetten van de film belichten. Opmerkelijk hier is dat Sonnenfeld regelmatig merktekens en cirkels aanbrengt op het scherm als hij een bepaalde persoon, speciaal effect of situatie wil benadrukken of aanduiden. Heel leuk overigens. Deze commentaar is redelijk informatief (we hebben er wel al betere gehoord) en leuk om te beluisteren. De tweede is de technische commentaar door leden van de technische staf. daarin wordt de opbouw van de scènes uit de doeken gedaan en hoe de speciale effecten zijn toegevoegd. Zeker een aanrader als je wat meer technische details over de film wenst te weten. Beide commentaren zijn ingedeeld in verschillende hoofdstukken.

Dan is er de rubriek "Meet The MIB" met het gebruikelijk promotiefilmpje (7 min.), scènes uit de film en korte interviews. Voorts zijn er Talent Files van cast- en crewleden, een videoclip van Will Smith, een teaser- en bioscooptrailer voor MIB, een teaser trailer voor MIB 2 en een bioscooptrailer voor Stuart Little. Alle trailers hebben een Dolby Digital 5.1-audiospoor. Deze rubriek is voor zowel de collector's als de limited edition identiek. "Creating MIB" is de meest uigebreide rubriek:
1. Extended & Alternate Scenes: 4 ongebruikte scènes die voor de film ofwel ingekort ofwel niet gebruikt zijn. Er is tevens 1 "naakte" scène te zien zonder toevoeging van de speciale effecten.
2. Metamorphosis of MIB: een nieuwe documentaire (26 min.) over MIB met een blik achter de schermen, de speciale effecten, interviews, etc.
3. Art & Animation met: "Conceptuele Kunstgalerij": honderden tekeningen, schetsen en modellen die voor de film gebruikt zijn. "Storyboard Galerij": de essentiële fase tussen scenario en verfilming, met keuze uit vijf scènes. "Storyboard Vergelijkingen": via een gedeeld scherm kan je voor drie scènes de geanimeerde storyboards met de definitieve opnames vergelijken. "Aliens": van concept tot voltooiing: een geanimeerde galerij onthult het proces waarbij de aliens van ontwerpschetsen worden getransformeerd naar speciale effecten. "Character Animation Studies": via een selectie uit vier invalshoeken (multi-angle) creëeren we zelf de drie karakters uit de film. Hier is er ook een inleidende commentaar van regisseur Sonnenfeld. "
4. Productie Fotogalerij: hier vind je drie galerijen met foto's van de speciale effecten (ILM), make-up en de set.
5. Visual Effects Deconstruction (foto rechts): deze extra is zeer interessant en bied je een kijk op het samenstellen van twee scènes uit de film (Tunnel Scene, Edgar Bug Fight) en hoe de speciale effecten hieraan zijn toegevoegd. Bij deze extra is er eveneens een inleidende commentaar van regisseur Sonnenfeld, een audio commentaar voor beide scènes en de keuze uit vijf invalshoeken (multi-angle).
6. Scene Editing Workshop: maak je keuze uit drie scènes en monteer zelf de verschillende opnames. Bij deze extra is er eveneens een inleidende commentaar van regisseur Sonnenfeld.

Het is nog niet gedaan: er is ook nog een boekje van 12 pagina's met enkele foto's, een schets van Edgar, een overzicht van de extra's en wat achtergrondinformatie. En om te besluiten kan je ook nog wat leuks bekijken via je dvd-ROM-speler. Jammer genoeg raakte ik niet wijs uit het PCFriendly-menu dat de dvd-ROM extra's zou moeten oproepen. De links die je kan aanklikken leiden je enkel naar Internet-websites maar voor de rest was het zoeken naar een speld in een hooiberg. Dan heb ik maar rechtsreeks via de Windows Verkenner een HTM-bestand (\CTHV\INTRO.HTM) geopend waardoor ik de extra's echter wel kon raadplegen: MIB-trainingscentrum, MIB -wapenarsenaal, MIB-hulpmiddelen, MIB-spel, 3D-rondleiding (360°) in het MIB-hoofdkwartier, MIB-screensavers, alien map, Interntlinks. Op de koop toe werkte niet eens elke link zoals het hoort. Via de Verkenner ben ik meermaals in de verschillende subdirectories gaan snuffelen om deze extra's te kunnen opstarten. Gebruiksvriendelijk? Absoluut niet! Wat ons betreft mogen ze dvd-ROM-materiaal in de toekomst gewoonweg achterwege laten of er tenminste voor zorgen dat die dingen degelijk functioneren.

CONCLUSIE
Columbia Tristar heeft puik werk afgeleverd en bewijst hiermee eens te meer dat het over een degelijke know-how beschikken als het op dvd aankomt. Een echte aanrader!

LIMITED EDITION (dvd18 + dvd9)   COLLECTOR'S EDITION (dvd9)
Visual Commentary   Visual Commentary
Technical Commentary   -
Metamorphosis of MIB   Metamorphosis of MIB
Scene Editing Workshop   -
Visual Effects Deconstruction (2 scènes)   Visual Effects Deconstruction (1 scène)
5 Extended & Alternate Scenes   5 Extended & Alternate Scenes
3 Productiefotogalerijen (volledig)   3 Productiefotogalerijen (beperkter)
Character Animation Studies   Character Animation Studies
Aliens: van concept tot voltooiing   -
Conceptuele Kunstgalerij (volledig)   Conceptuele Kunstgalerij (beperkter)
Storyboardvergelijkingen   Storyboardvergelijkingen
Storyboardfotogalerij (5 scènes)   Storyboardfotogalerij (2 scènes)
Promotiefilmpje   Promotiefilmpje
2 Teaser Trailers   2 Teaser Trailers
Bioscooptrailers   Bioscooptrailers
Talent Files   Talent Files
Will Smith-videoclip   Will Smith-videoclip
Boekje 12 pag. + conceptual drawing   Boekje 8 pag.
DVD-ROM materiaal   DVD-ROM materiaal
anamorf 1.85:1- en 4:3-volbeeld   anamorf 1.85:1cover
Studio: Columbia Tristar

Regie: Barry Sonnenfeld
Met: Tommy Lee Jones, Will Smith, Linda Fiorentino, Vincent D'Onofrio, Rip Torn

Film:
7/10

Extra's:
9/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1997

Leeftijd:
AL

Speelduur:
94 min.

Type DVD:
DS-DL

Barcode:
8712609066708


Beeldformaat:
1.85:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Deens, Fins, Noors, Zweeds, IJslands, Grieks, Tsjechisch, Hongaars, Bulgaars, Pools, Hebreeuws, Hindoestaans, Arabisch, Turks
Extra's:
Disk 1:
• Visual Commentary
• Technical Commentary
Disk 2:
• Metamorphosis of MIB
• Scene Editing Workshop
• Visual Effects Deconstructions
• Extended & Alternate Scenes
• 3 Productie Fotogalerijen
• Character Animation Studies
• Aliens: van concept tot voltooiing
• Conceptuele Kunstgalerij
• Storyboard Vergelijkingen
• Storyboard Fotogalerij
• Promotiefilmpje
• 2 Teaser Trailers
• Bioscooptrailers
• Talent Files
• Will Smith Videoclip
• Boekje (12 pag.)
• DVD-ROM-materiaal

Andere recente releases van deze maatschappij