:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BANLIEUE 13
BANLIEUE 13
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2005-10-05
FILM
Parijs in de nabije toekomst. Om de oncontroleerbare spiraal van geweld en misdaad in te dijken, plaatst de regering een immense muur rond de stad. Drie jaar later worden de stedelijke getto’s geregeerd door meedogenloze bendes, die teren op het verderf en de chaos. Wanneer er een gevaarlijk massavernietigingswapen in de ingesloten stad terechtkomt, trekken de autoriteiten in totale paniek aan de alarmbel en schakelen Agent Damien (Cyril Raffaelli) in. Deze krijgt de moeilijk opdracht om undercover de stad binnen te dringen en zo het wapentuig op te sporen. Maar al snel wordt duidelijk dat niets is wat het lijkt...

Banlieue 13 werd bij ons vooral bekend (of beter gezegd berucht) door het feit dat bekende bioscoopketens Kinepolis en UGC beslisten om de film helemaal niet te vertonen in Brussel. De uitleg van de woordvoerders van de Kinepolis Groep luidde als volgt: "Preventieve veiligheidsmaatregelen". De hele heisa dat een dergelijke film eventueel bendes zoals in de film aan zou trekken is uiteraard zo overdreven als maar zijn kan, want nu ligt de film gewoon in elke videotheek over héél België.

Voorbij alle opgeblazen poeha is Banlieue 13 een typisch Luc Besson-vehikel. De gladde actie spat van het scherm af (vooral tijdens de indrukwekkende opening!) en het visuele aspect is tot in de puntjes uitgewerkt. Pierre Morel, welke in het verleden zijn sporen verdiende als cinematograaf van Besson-actiekrakers als The Transporter en Danny The Dog, leverde met deze snelle en hippe actiefilm zijn regiedebuut af. Als visitekaartje voor toekomstige regieprojecten kan het zeker tellen. Alleen spijtig dat het door Luc Besson en acteur Bibi Naceri geschreven scenario erg licht uitvalt en totaal doorzeeft is met platgelopen clichés! Gelukkig slaagt de charismatische cast (waaronder vechtsportspecialist Cyril Raffaelli uit Kiss Of The Dragon) erin om de vlakke en onuitgewerkte personages de amusante typisch Franse trekjes mee te geven. Leuk als 'eye candy', maar niet meer dan dat.

BEELD EN GELUID
Het anamorfisch 2.35:1 beeld is scherp, met een goed contrast en dito schaduwdetail. De mooie kleuren ogen warm en natuurlijk, met een degelijk zwartniveau. De gebruikte filmprint is proper. Buiten wat minieme filmgrain en enkele trillende beeldlijntjes, hebben we geen oneffenheden bemerkt. De Franse Dolby Digital 5.1-track klinkt ruimtelijk, met een prima plaatsing van de geluidseffecten. De zuivere dialogen zijn goed verstaanbaar en komen mooi uit de centerspeaker. De subwoofer levert op zijn beurt een goede bijdrage bij de actiescènes. Ruis of dramatische storingen hebben we niet kunnen opmerken. Wel hebben we op 01:03:02 een kleine drop-out waargenomen op de beide Dolby Digital-tracks, maar de meeste mensen zullen dit niet eens horen. De bijgevoegde Franse DTS-soundtrack klinkt duidelijk voller en is dan ook de te kiezen geluidstrack. Er is tevens nog een Engelse 2.0-track bijgevoegd.

EXTRA'S
Met de nodige blijdschap ontdekken we dat er zelfs enkele extra's zijn toegevoegd! Niet dat maatschappij Universal nu bekend staat om de bare-bones uitgaven, maar het is een feit dat het hier om een in onze contreien onbekende film gaat. Bravo!

Het eerste wat we aantreffen is een langere en spectaculairdere versie van de "casino"-scène. We snappen dan ook niet waarom het deze versie niet is geworden! Vervolgens hebben we de originele bioscooptrailer en een 3 minuten durend filmpje met bloopers. Generale repetitie blijkt een 'achter de schermen'-clipje te zijn van amper één minuut, met Cyril Raffaelli. Behoorlijk nutteloos! Maar net als je denkt dat al het bonusmateriaal nutteloze of weinig betekenende features zijn, komen we terecht bij The Making of Banlieue 13. Een 55 minuten durende documentaire, die buiten de iets te kontkussende interviews, een behoorlijk gedetailleerd beeld van het volledige productieproces van de film laat zien. Deze 'making of' is ironisch genoeg beter uitgewerkt dan de film zelf!

CONCLUSIE
Banlieue 13 is een typisch Luc Besson-vehikel, maar dan dit keer zelfs met nog minder verhaaluitwerking en karakteruitdieping dan normaal! De film werd uiteraard een dikke hit in thuisland Frankrijk. Leuke en spectaculaire actie, maar niet meer dan dat. De technische specificaties van de dvd zijn dik in orde en Universal voegde tevens wat bonusmateriaal toe.


cover
Studio: Universal

Regie: Pierre Morel
Met: Cyril Raffaelli, David Belle, Tony D'Amario, Bibi Naceri, Dany Verissimo

Film:
6/10

Extra's:
6/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004

Leeftijd:
16

Speelduur:
81 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582355406


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Frans DTS 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Bioscooptrailer,
• Bloopers,
• Verlengde scène,
• Generale repetitie,
• The Making of Banlieue 13

Andere recente releases van deze maatschappij