:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BLIND DEAD 3 - GHOST GALLEON, THE
BLIND DEAD 3 - GHOST GALLEON, THE
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2005-10-31
FILM
Bij wijze van een nooit geziene publiciteitsstunt laat de boottycoon Howard Tucker (Jack Taylor) twee fotomodellen met een klein bootje ronddobberen in de zee. Wanneer een schip de twee weerloze meiden zouden aantreffen, zou hij dit in een campagne kunnen gebruiken dat het door 'zijn' bootje komt (!). Maar wanneer model Kathy (Blanca Estrada) via de radio melding maakt van een mysterieus middeleeuws schip begint alles in het honderd te lopen. Eerst duikt Noemi (Bárbara Rey) op, een goede vriendin van Kathy die koste wat kost antwoorden wilt en even later laten de meisjes niets meer van zich horen! Howard gaat samen met zijn trouwe assistent Sergio (Manuel de Blas) en Lillian (Maria Perschy), de bazin van de meisjes, op onderzoek uit. Wanneer het drietal bij professor Grüber (Carlos Lemos) melding maken van het vreemde schip, is deze in alle staten! Samen met de professor gaat de bende op zoek naar de vermiste meisjes op zee. Algauw stuiten ze op het met een dikke mist omringde spookschip, maar er is nergens een spoor te vinden van de meisjes. Dan ontdekt de professor dat het schip ooit toebehoorde aan de satanistische en bloeddorstige tempeliers…

Bijna onmiddellijk na het afwerken van Return Of The Evil Dead begon regisseur Amando de Ossorio aan het derde deel van de populaire Blind Dead-reeks. Maar ondanks het globale succes van de films en de goede reputatie van Ossorio, was er blijkbaar maar weinig geld beschikbaar. Want de tempeliers zien er in het derde deel, El Buque Maldito ofte The Ghost Galleon, bij momenten echt spectaculair onnozel uit! Doordat je soms gewoon de rubberen vingers ziet schudden, is elk gevoel van angst en gevaar onmiddellijk weggevaagd. En dan hebben we het zelfs nog niet gehad over lachwekkende model van het spookschip. Het lijkt gewoon dat iemand een speelgoedbootje in een zwembad heeft gezwierd en dit heeft zitten filmen! Ossorio wist verhaalgewijs ook niet meer van welk hout pijlen maken, want het scenario is hallucinant ridicuul, met bizarre situaties (de promotiestunt?) en dito dialogen. Zelfs genreacteurs Jack Taylor (Female Vampire, Voodoo Passion) en Maria Perschy (Hunchback Of The Morgue, Exorcism) doen niet veel met hun rol, en ook de andere personages komen bleek en antipathiek over. Ook qua 'blood and guts' gebeurt er bitter weinig. Zo gebeurt de eerste (en tevens enige) moord voor de camera's pas na een uur! Waarom dan toch nog een voldoende? De tempeliers zijn - goed of slecht getrukeerd - best memorabele horrorpersonages. Regisseur Ossorio gebruikt zijn knokige zombies dan ook tot het uiterste en dit levert opnieuw enkele sfeerrijke horrorscènes op. Dit, samen met een geslaagd grimmig einde, helemaal in de stijl van de eerste film, en de opvallende falende aspecten, maken van The Ghost Galleon een guilty pleasure voor de fans van de blinde doden.

BEELD EN GELUID
Het anamorfisch 1.85:1 beeld ziet er prima uit, met heldere en mooie kleuren. De film speelt zich grotendeels in de mist en het donker af. Maar ondanks enkele softe momenten door de aanwezige van filmgrain, is het detail bevredigend. De gebruikte print is in betere staat dan bij de voorgaande films, zodoende zijn storende vuiltjes en beschadigingen niet aan de orde. Het geluid is aanwezig in twee smaken. De originele Spaanse Dolby Digital Mono-track klinkt net als zijn Engelse tegenhanger behoorlijk beperkt, met goed verstaanbare en zuivere dialogen. De muziek en de geluidseffecten klinken op sommige momenten ietwat vervormd, wat dan weer niet het geval is bij de Engelse Mono-track! Op de beide geluidssporen is een lichte ruis te horen. Er zijn optionele Engelse ondertitels aanwezig.

EXTRA'S
In The Ghost Galleon werd nooit echt geknipt, zodoende is er deze keer geen tweede alternatieve versie aanwezig. Wat is er dan wel aanwezig? Allereerst hebben we de originele bioscooptrailer. De Amerikaanse distributeur bracht de film uit als Horror Of The Zombies en zodoende treffen we onder deze titel een bioscooptrailer, een tv-spotje en twee radiospots aan. Naar goede gewoonte voegde Blue Underground ook een Poster & Still galerij toe aan het lijstje. Spijtig genoeg is deze tegenover de andere uitgaven eerder beperkt. Zo hebben we 30 afbeeldingen, waaronder posters, lobby cards, de persmap en videocovers. Ironisch genoeg heeft één van de mindere films de knapste dvd-hoes, wederom van de fraaie originele posterart.

CONCLUSIE
The Ghost Galleon is zo'n beetje het stiefkindje uit de klassiek geworden Blind Dead-reeks. Regisseur Ossorio probeerde eindelijk eens iets nieuw, maar door een ontoereikend budget bleef de uitwerking pijnlijk achterwege. De beeld- en geluidskwaliteit zijn gezien het bronmateriaal bevredigend en er zijn enkele minieme, doch leuke extra features toegevoegd. Deze derde film uit de reeks is apart te verkrijgen, maar zit uiteraard ook in de als een doodskist vormgegeven limited edition Blind Dead-Collection, van Blue Underground.


cover
Studio: Blue Underground

Regie: Amando de Ossorio
Met: Jack Taylor, Maria Perschy, Bárbara Rey, Carlos Lemos, Manuel de Blas, Blanca Estrada

Film:
5/10

Extra's:
3,5/10

Geluid:
6/10

Beeld:
7/10


Regio:
1

Genre:
Horror

Versie:
U.S.A.

Jaar:
1974

Leeftijd:
NR

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
827058105590


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch NTSC

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0
Spaans Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Engels
Extra's:
• 2 bioscooptrailers
• Tv-spot
• 2 Radio spots
• Poster & Still gallery

Andere recente releases van deze maatschappij