:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> QUEEN - GREATEST VIDEO HITS 1
QUEEN - GREATEST VIDEO HITS 1
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2005-10-31
FILM
Farouk Bulsara, geboren op Zanzibar op 5 september 1946 en overleden in Londen op 24 november 1991, de naam zegt u wellicht weinig? Terecht, want als voorman van Queen noemde hij zich Freddy Mercury. Hij groeide op in India en kwam op latere leeftijd in Engeland terecht. In 1970 werd hij lid van de rockgroep Queen, de band die verguisd werd door de Britse pers en geschuwd door grote delen van het rockpubliek, maar die desondanks in de jaren '70 en '80 uitgroeide tot één van de grootste rockbands van de popmuziek met een palmares van meer dan 1000 concerten en 24 officiële albums.

Queen ziet het daglicht in 1971: Brian May (sologitaar) en Roger Taylor (drums) verlaten de popgroep Smile en vormen met Freddy Mercury een nieuwe band. Later wordt ook John Deacon (basgitaar) lid van de groep. In 1973 verschijnt hun eerste album Queen en met Queen II (1974) breken ze door in Engeland na een optreden in Top Of The Pops. Killer Queen uit het album Sheer Heart Attack (1974) bereikt de 2de plaats in de Britse charts. Een jaar later verbaast Freddy Mercury vriend en vijand met Bohemian Rhapsody uit hun vierde album A Night At The Opera, de rock- en metalband presenteert zich langs zijn onbekende kant met een bizarre en barokke compositie, een mengeling van hardrock, opera, ballade, softrock en een batterij van gelaagde, meerstemmige a capella zangpartijen. Mercury zingt samen met Taylor en Deacon meer dan acht verschillende versies in drie toonaarden van de song waardoor de indruk van een 85-koppig koor ontstaat. De opnamen van de vocale harmonieën nemen 84 uur in beslag. Van de eerste pianotokkel tot de laatste gitaarsneer van Brian May duurt de opname van wat Queens grootste hit ooit zal worden zo'n drie weken. Producer is Roy Thomas Baker. Bij de muziek wordt in allerijl een videoclip verzonnen als blijkt dat de groep niet in BBC's Top of The Pops kan zijn wegens een tournee naar de Verenigde Staten. In drie dagen en voor 4000 pond knutselen ze met eenvoudige technische middelen de allereerste videoclip in elkaar. In mei 2002 wordt Bohemian Rhapsody door het Guinness Book of Records uitgeroepen tot The Number One Song of All Time.

Bohemian Rhapsody (1975) opent terecht deze collectie Queen-hits uit de jaren '70. Van Killer Queen (1974) hebben de samenstellers van deze dvd het optreden van de groep kunnen recupereren in Top of The Pops (de videoclip bestond nog niet). Fat Bottom Girl en Bicycle Race van het album Jazz (1978), geschreven door resp. May en Mercury, liggen in elkaars verlengde qua onderwerp en de fragmenten met de naakte (fat bottom) meisjes zijn na 25 jaar terug in de Bicycle Race gemonteerd. In Amerika deed vooral het b-kantje het goed bij de fans.You’re My Best Friend (1975) is de eerste top-10 hit van John Deacon en laat ons Queen te midden van een paar honderd kaarsen zien. Als opvolger van Bohemian Rhapsody bouwt deze song voort op de 'zachte' berm die Mercury met zijn pseudo-operastuk heeft aangelegd en ook hier is de meerstemmigheid prominent aanwezig. Met Don't Stop Me Now bewijst Queen zich als live-band met een snelle, rockerige en jagende videoclip, opgenomen in Vorst Nationaal in 1979. Somebody To Love, Freddy Mercury's gospelachtige song op het album A Day At The Races (1976) is een heruitgave van het Bohemian Rhapsody-procédé met meervoudig gelaagde stemmen alsof een heel gospelkoor de studio bezet houdt. De footage voor de clip komt uit het inmiddels legendarisch geworden Hyde Park Concert. Het nummer bereikte de tweede plaats in de Britse hitparade en verbetert dat resultaat in 1993 met een toppositie voor de Queen/George Michael-uitvoering.

Flash (1980) blijft uiteraard voor altijd verbonden met de film Flash Gordon en de videoclip is een vermenging van de studio-opnamen voor de soundtrack en beelden uit de film. We Are The Champions is opgenomen in het New London Theatre en heeft als decor een paar honderd Queen-fans die speciaal voor deze opname zijn uitgenodigd. De sessie laat ons een Freddy Mercury zien die duidelijk in uitstekende vorm is. Het nummer komt van het album News Of The World uit 1977.

In het begin van de jaren '80 lijkt het succes van Queen te tanen, vooral de Amerikaanse markt hapert. De fans haken er massaal af en Queen boort nieuwe markten aan in Azië, Afrika en Zuid-Amerika om z’n verkoopcijfers te garanderen. Het zal tot het Live Aid-concert van 1985 duren vooraleer het tij wereldwijd keert. Maar dat is stof voor de opvolger Queen – Greatest Video Hits 2.

PLAYLIST
1. Bohemian Rhapsody
2. Another One Bites The Dust
3. Killer Queen
4. Fat Bottom Girls
5. Bicycle Race
6. You're My Best Friend
7. Don't Stop Me Now
8. Save Me
9. Crazy Little Thing Called Love
10. Somebody To Love
11. Spread Your Wings
12. Play The Game
13. Flash
14. Tie Your Mother Down
15. We Will Rock You
16. We Are the Champions

BEELD EN GELUID
De kwaliteit van de originele clips bepaalt het resultaat op deze dvd. Ze zijn schoongemaakt en "fully restored", maar 30 jaar geleden waren videoregistraties net niet goed genoeg om nu nog wonderen te doen, ook al is de technologie van vandaag tot veel in staat. Grootste probleem is daarbij dat de originele formaten niet zijn gebruikt voor deze dvd, ze zijn zonder meer van 4:3 naar 16:9 geperst waardoor er koppen en staarten sneuvelen. Dat is heel erg jammer. Er is ook sprake van korrelvorming, soms van lijnstoringen, gelukkig geen te grote beeldfouten. Ook qua inhoud zijn de meeste clips niet echt spectaculair, zij het dat ze nog altijd minder debiel zijn dan veel tegenwoordige producties. Queen heeft altijd clips gemaakt waarin de bandleden een rol spelen, want uiteindelijk vormden zij de echte meerwaarde door hun aantrekkelijke presence. De clips die mettertijd in openlucht zijn opgenomen hebben te lijden onder een slechte lichtinval of te weinig opgesteld kunstlicht. Maar de transfer is voor de rest prima en de clips zijn netjes afgewerkt aan begin en einde. Het geluid is geremixt naar 5.1 en DTS en dat zorgt voor een spectaculair effect dat de CD-versie nooit kan benaderen. Een nummer als Bohemian Rhapsody krijgt veel meer diepte door de stemmen, duidelijk onderscheiden, die van alle kanten op de toeschouwer afkomen, terwijl de drums een diepe en stevige dreun neerzetten met daarover de gierende solo-aanslagen van Brian May, eigenzinnig en toch melodisch, of tegendraads als 18de eeuws contrapunt en toch melodisch en in het gelid met de rest van de song. CD2 is dan weer niet geavanceerd qua geluid.

EXTRA'S
De bonus-dvd bevat een massa extra materiaal. Om te beginnen zijn er Zes Bonus-nummers:

1. Now I'm Here
2. Good Old Fashioned Lover Boy
3. Keep Yourself Alive
4. Liar
5. Love Of My Life
6. We Will Rock You (Fast Live Version)

Pièce de Résistance van de bonus-dvd is zonder enige twijfel de documentaire Inside The Rhapsody, waarin de overgebleven bandleden van Queen vertellen over de omstandigheden waaronder Bohemian Rhapsody is ontstaan. Brian May legt voor de kijker/luisteraar de originele tapes op van de Rhapsody en trakteert op Mercury's ongelooflijk ingewikkeld en gecompliceerd semi-opera-project, waarvan de verschillende geluidsbanden in de lengte werden doorgeknipt en met andere stroken geluidsband samengevoegd om effecten te bereiken die met de toenmalige apparatuur onmogelijk te realiseren waren. Tegelijk laat hij de allereerste basistrack van het project horen waarop Freddy zichzelf aan de piano begeleidt. Daaruit blijkt dat de hele pianopartituur van de Rhapsody in één ruk is opgenomen: Mercury had het meer dan 6 minuten durende werk al vanaf het begin helemaal in z’n hoofd zitten en liet bij de opname de maten zónder pianogeluid gewoon open om op het exacte moment de toetsen weer in beweging te brengen. Voorts: een fotogalerij en een Queenonline-verwijzing. Dvd 1 bevat ook nog een Commentaar van de Groep met May en Taylor bij alle tracks en geïnserte quotes van Mercury en Deacon – een procédé dat niet zó gelukkig is. Bovendien is de commentaar bij momenten heel sterk en heel relevant, op andere ogenblikken eerder saai.

CONCLUSIE
Queen – Greatest Video Hits 1 is zonder meer een feest voor de fans, een dvd met 16 grote Queen-hits met een zeer hoog meezing- en meebrulgehalte en een reeks mooie, zij het deels gedateerde en lichtjes verminkte videoclips. Maar de meeste kopers zullen dat vooral doen voor het geluid en dat is wat de hits betreft superieur aan de CD. Wie Freddy en co. als een pseudo-rockgroep ervaart en zijn macho- en andere vermommingen niet op prijs stelt of niet grappig vindt, laat deze dubbele dvd beter liggen. Wie bij Somebody To Love en Bohemian Rhapsody zijn adrenalinepeil voelt stijgen, en een aanval van luchtgitaarspelen krijgt, of jongens en meisjes die Freddy gewoon een lekker stuk vinden, een goeie raad: dit is een must-have, kopen die dvd, voor de prijs hoef je't - bij één bepaalde audioketen - niet (meer) te laten.


cover
Studio: EMI

Regie: Diversen
Met: Freddy Mercury, Brian May, John Deacon, Roger Taylor

Film:
8/10

Extra's:
8/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Muziek

Versie:
Europa

Jaar:
2002

Leeftijd:
AL

Speelduur:
133 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
0724349294493


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
geen
Extra's:
Disc 1:
• Commentaar van de Band

Disc 2:
• 6 extra songs
• Inside the Rhapsody
• Queenonline
• Fotogalerij

Andere recente releases van deze maatschappij