:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> STING, THE
STING, THE
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2005-12-07
FILM
We bevinden ons in Chicago, midden in de jaren dertig. Henry Gondorf (Paul Newman) is een meester oplichter op retour. Wanneer hij besluit om samen te werken met Johny Hooker (Robert Redford), lijkt hij een opvolger voor zijn praktijken gevonden te hebben. Hij zet Hooker in om een Ierse maffiabaas (Robert Shaw) te rollen. Via een simpel pokerspel op een trein maakt het drietal kennis met mekaar. Eens het pad geëfend ligt de weg open naar het grote werk: de maffiabaas overhalen om een fotuin te investeren in een doorgestoken paardenren-systeem. Wanneer sommige personages dubbelspel spelen blijken waarheid en bedrog onlosmakelijk met mekaar verstrengeld. Wie is uiteindelijk wie aan het bedotten wordt dan de vraag.

The Sting is een film met een meesterlijk scenario. Het ingewikkelde verhaal van oplichters die oplichters oplichten vergt de volledige aandacht van de kijker, wil deze de draad niet kwijtraken. Gelukkig giet regisseur George Roy Hill (Butch Cassidy & The Sundance Kid, Snap Shot) alles in een licht verteerbaar format dat het midden houdt tussen een misdaaddrama, een thriller en een crime comedy. Een mix die later nog tal van films heeft beïnvloed, en dan denken we bijvoorbeeld aan Lock, Stock & Two Smoking Barrels en Snatch. Langs de andere kant is het overduidelijk dat The Sting ook geïnspireerd werd door misdaadfilms uit de jaren dertig en veertig. Ook is het ons niet ontgaan dat de scenarist een beetje schatplichtig is The Killing van Stanley Kubrick uit 1958. Een film die zich eveneens situeert op en rond paardenraces, en de atmosfeer die hiermee gepaard gaat koppelt aan meesteroplichters. Robert Redford en Paul Newman schitteren als nooit tevoren in hun speelse rol, terwijl Robert Shaw (Jaws, Battle Of Britain) zich mag uitleven met een schitterend Iers accent. The Sting won zeven terechte Oscars en staat geboekstaafd in de top honderd beste films allertijden. Wil je weten waarom, dan is er slechts één remedie: kijken en genieten!

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.85:1 breedbeeld zag er nooit eerder zo goed uit. De gehele print werd gezuiverd van vuiltjes en krasjes en de beeldscherpte is fenomenaal verbeterd ten opzichte van de TV-versie van de prent. Je ziet uiteraard nog aan de kleuren dat het hier om een film uit 1973 gaat, maar het resultaat waarmee Universal op de proppen is gekomen valt absoluut onder te brengen onder de noemer Ultimate Edition. Het Dolby Digital 5.1 geluid is een opnieuw gemixte mono-track. De geluidstrack legt hoofdzakelijk de nadruk op het centerkanaal en de twee stereo kanalen. De subwoofer staat overal op stand-by en de surrounds worden slechts miniem gebruik voor wat omgevingsgeluiden. De film bevat ook niet echt veel spectaculaire scènes waarbij het geluid bombastisch dient te klinken. Het resultaat is een subtiel geremixte en met veel respect behandelde geluidstrack. Zo horen we het graag.

EXTRA'S
Naast de Bioscooptrailer bevat de disc de making of The Art Of The Sting. Deze zeer uitgebreide making of werd onderverdeeld in drie verschillende documentaires die elk afzonderlijk of als één geheel bekijkbaar zijn. Elk onderdeel duurt ruim vijfentwintig minuten en behandelt verschillende aspecten van de film. We komen zowel boeiende informatie te weten over de tot stand koming van het script, het draaien van de prent en de erfenis die de productie aan de filmwereld geschonken heeft. Beelden van de film worden afgewisseld met zeer recente interviews van onder meer Paul Newman, Robert Redford, Eileen Brennan, schrijver David S.Ward, de componist etc. De enige extra die we nog mankeren is een audiocommentaar met een verdere analyse van de film. De extra's blinken niet uit in kwantiteit maar wel in kwaliteit, en ook dat valt onder de noemer Special Edition.

CONCLUSIE
The Sting is een zeer degelijke filmklassieker die zich situeert in het misdaadmilieu. De prent bevat een even ludiek samenspel tussen Robert Redford en Paul Newman als in Butch Cassady & The Sundance Kid. Technisch werd deze release mooi verzorgd, waardoor we deze S.E. van harte durven aanbevelen aan elke filmliefhebber die zijn collectie met tijdloze films wenst uit te breiden.


cover
Studio: Universal

Regie: George Roy Hill
Met: Paul Newman, Robert Redford, Robert Shaw, Charles Durning, Ray Walston, Eileen Brennan

Film:
8/10

Extra's:
7,5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Misdaad

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1973

Leeftijd:
6

Speelduur:
125 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582365719


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Italiaans, Engels CC
Extra's:
• Bioscooptrailer
• The Art Of The Sting

Andere recente releases van deze maatschappij