:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HERBIE: FULLY LOADED
HERBIE: FULLY LOADED
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2005-12-09
FILM
Het gaat niet goed met ons geliefd kevertje Herbie. Hij is beland op een autokerkhof waar hij krijgt af te rekenen met de eigenaar. Ondertussen maken we kennis met de net afgestudeerde Maggie Peyton (Lindsay Lohan). Ze zal nog een tijdje doorbrengen in het ouderlijke huis alvorens naar New York te vertrekken voor haar eerste baan. Haar vader (Michael Keaton) staat aan de leiding van een niet zo succesvol racing team waarvan haar broer Ray (Breckin Meyer) deel uitmaakt. Samen met vaderlief gaat Maggie op zoek naar een autootje om de paar weken die ze thuis zal doorbrengen, te overbruggen. Haar keuze valt op Herbie of beter: Herbie kiest Maggie als nieuwe eigenares. Het duurt niet lang tot Maggie erachter komt dat Herbie een autootje is met een eigen wil. Bovendien ontdekt ze ook dat de wagen over rijvaardigheden beschikt die de gemiddelde Volkswagen Beetle ruimschoots overtreffen. Alsof dat nog niet genoeg is, neemt Herbie ook de rol van Cupido op zich wanneer hij zijn eigenares opnieuw doet kennismaken met een oude klasgenoot en vriend, Kevin (Justin Long). Het duo trekt erop uit voor een aangename rit, maar de wagen navigeert zijn bestuurders naar een plaatselijke rally. Daar ontmoeten we de arrogante racepiloot Trip Murphy (Matt Dillon). Herbie heeft het niet zo begrepen op schofterige types en daagt Trip uit voor een straatrace. Maggie belandt achter het stuur en slaagt er tot grote verbazing van de toeschouwers in om de doorwinterde Trip te verslaan. Die overwinning bepaalt het verdere verloop van het verhaal. Trip raakt geobsedeerd door zijn verlies en organiseert een tornooi. Natuurlijk hoopt hij op zoete weerwraak, maar dat is buiten Maggie en Herbie gerekend.

Wie herinnert zich niet het meest charmante kevertje aller tijden? We moeten een flinke stap terug in de geschiedenis nemen naar de tijd dat Herbie door de bioscoopzalen reed, maar met het huidige gebrek aan inspiratie in Hollywood en de overvloed aan remakes, is het geen wonder dat men met Fully Loaded komt aandraven. The Love Bug is ongetwijfeld één van de meest geliefde personages uit de Disney speelfilms, maar zoals dat met de meeste goede dingen het geval is, is Herbie zijn hoogtepunt voorbij. Dat feit wordt alleen maar bewezen met dit nieuwe avontuur van het nummer 53. Deze film mag dan wel een redelijk hoog popcorngehalte hebben, maar verder dan wat goedkope lachmomenten gaat het niet. Dat resulteert in een bijzonder oppervlakkige prent met een doordeweeks plot, stereotype personages en een vreselijk voorspelbaar verloop. Eén van de grootste teleurstellingen is dat ook Herbie niet gespaard blijft van het CGI geweld. De special effects geven de film een goedkope uitstraling en doen afbreuk aan het nostalgische gevoel dat veel filmliefhebbers koesteren voor Herbie. Zijn digitale tegenhanger komt eerder cartoonesk dan realistisch over. Dat realistische trekje maakte deel uit van de charme van de oude Herbiefilms, maar helaas lijkt dat de prijs te zijn als je indrukwekkendere special effects wilt bereiken. Een andere factor die de nostalgie niet ten goede komt, is de moderne omgeving. Met de aanwezigheid van de roodharige Lindsay Lohan, schiet het sex appeal wat ongepast de lucht in. Bovendien zit de film vol met subtiele grappen die ons eerder geschikt lijken voor een wat ouder publiek. In tegenstelling tot wat u misschien denkt, zijn er ook nog andere acteurs aanwezig. Zo zien we bijvoorbeeld Michael Keaton, Breckin Meyer en Justin Long aan het werk. Helaas krijgen ze maar weinig speeltijd toebedeeld. De hoofdbrok van de ondersteunende rollen is weggelegd voor Matt Dillon, die we in zijn rol als Trip Murphy nauwelijks au sérieux kunnen nemen. We moeten wel toegeven dat zijn over-the-top vertolking vrij gepast en haast genietbaar is.

BEELD EN GELUID
De film staat op dvd met een 1.85:1 anamorfische beeldtransfer die het bioscoopformaat respecteert. In tegenstelling tot de inhoud, valt er op technisch vlak weinig te klagen. Het beeld komt scherp voor de dag en bevat voldoende detail. Compressiefouten en beschadigingen zijn nauwelijks merkbaar. Bovendien sluiten de kleuren perfect aan bij de cartooneske uitstraling van de film. Ook op vlak van geluid zijn we een tevreden klant. Het Dolby Digital 5.1 geluidsspoor maakt uitstekend gebruik van de mogelijkheden die de vele racescènes bieden. Dat resulteert in een dynamisch geluidsveld waarbij de surrounds op het gepaste moment worden aangesproken voor de weergave van omgevingsgeluiden, effecten en muziek. Vooraan worden de dialogen duidelijk weergegeven. Naast de originele taal heb je trouwens nog de keuze voor een Vlaams of Nederlands geluidsspoor, beiden in Dolby Digital 5.1.

EXTRA'S
De disc gaat van start met de obligatoire crosspromotionele trailers, die met een druk op de menuknop makkelijk zijn over te slaan. Vervolgens kun je navigeren naar het échte bonusmateriaal:

Gesproken toelichting
Regisseur Angela Robinson zorgt voor een vrij degelijk audiocommentaar waarbij ze aandacht besteedt aan allerhande aspecten rond de productie van de film. Zo heeft ze het bijvoorbeeld over de uitdagingen bij de opnames, de casting, de acteerprestaties, de visuele effecten en de locaties. Robinson blijft over het algemeen heel levendig en zorgt voor een behoorlijke diepgang in haar commentaar. Ook weet ze de lofbetuigingen redelijk onder controle te houden. Al bij al dus een genietbaar audiocommentaar.

Deleted scenes (12 min.)
Zeven verwijderde scènes, voorzien van optioneel audiocommentaar door Angela Robinson. Het merendeel van de verwijderde scènes draait rond een onderliggende verhaallijn over Ray Junior. Je kunt trouwens ook een alternatieve openingsscène bekijken, die je een geanimeerde introductie tot de personages en het verhaal geeft.

Bloopers (5 min.)
Een reeks bloopers met de standaard missers en grapjes. Ben je niet bestand tegen het gekrijs van tienermeisjes, dan kun je het volume best een tikkeltje lager zetten, want mevrouw Lohan geeft er een flinke lap op.

Muziek en meer
Muziekvideo van het liedje "First" met een ondertussen geblondeerde Lindsay Lohan in de hoofdrol.

Achter de schermen bij Disney
Deze extra bevat een drietal featurettes. Een kijkje bij de races (13 min.) bestaat uit filmfragmenten, beelden achter de schermen en commentaren van onder andere Angela Robinson, Lindsay Lohan, Matt Dillon, Justin Long, Breckin Meyer en racepiloot Deborah Renshaw. We krijgen een beeld van de training die de acteurs ondergingen en hun bijhorende ervaringen. Bovendien zorgt Deborah Renshaw voor wat informatie omtrent het NASCAR gebeuren. Tegen alle regels in: Stunts uit Herbie: Fully Loaded (9 min.) verschaft wat uitleg bij de opnames van de verschillende stunts. Tot slot is er Herbie komt tot leven (11 min.), een featurette die dieper ingaat op de technieken, die men gebruikte om het kevertje om te toveren tot een geloofwaardig personage. Zo krijg je een zicht op de praktische methoden alsook op de CG-kant van het verhaal.

CONCLUSIE
Een gevoel van nostalgie dreef uw dienaar tot het bekijken van Herbie: Fully Loaded. Na afloop bleef dat gevoel helaas amper overeind vanwege een te cartooneske uitstraling en een overdaad aan oppervlakkigheid. Toch biedt de film een aantal redelijke acteerprestaties, maar ook die kunnen weinig aan de eindindruk veranderen. Gelukkig zijn er ook positieve kanten aan deze uitgave van Buena Vista. Zo biedt men een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit. Die prima technische specificaties worden verder aangevuld met een respectabel pakket bonusmateriaal.


cover
Studio: Buena Vista

Regie: Angela Robinson
Met: Lindsay Lohan, Michael Keaton, Matt Dillon, Breckin Meyer, Justin Long

Film:
5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2005

Leeftijd:
AL

Speelduur:
97 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717418066512


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Vlaams Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Engels CC
Extra's:
• Cross-promotionele trailers
• Gesproken toelichting
• Deleted scenes
• Bloopers
• Muziek en meer
• Achter de schermen bij Disney

Andere recente releases van deze maatschappij