:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SOMMERSTURM
SOMMERSTURM
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2005-12-28
FILM
Coming-of-age-films, worden die gemaakt voor een bepaalde leeftijdsgroep die in de puberteit zit en er net over, of heeft dit soort films ook een zekere waarde voor een volwassen publiek dat met de problematiek bekend is? Kan de problematiek van minderheden in onze maatschappij ook de meerderheid boeien? Zo ja, op welke manier presenteer je die problematiek dan? Als een drama, een comedy, een mengeling van beiden? Het zijn vragen die regisseur Marco Kreuzpaintner zichzelf wellicht ook heeft gesteld tijdens het schrijven van het scenario van Sommersturm, een film over jongeren op kamp in Beieren ter voorbereiding van het kampioenschap roeien. Hoofdfiguren zijn Tobi (Robert Stadlober) en Achim (Kostja Ullmann), sinds lang dikke vrienden en leiders van hun roeivereniging. Overmoedig als ze zijn besluiten ze om altijd vrienden te blijven, ook als ze veertig zijn, want wat zou hun uit elkaar rukken? De meiden van het meisjesteam, natuurlijk, ook op de kampplaats aanwezig en zwaar onder de indruk van de teamleaders. Achim is verliefd op Sandra (Miriam Morgenstern) en haar vriendinnetje Anke (Alicja Bachleda-Curus) is dat tot over de oren op Tobi. De voortdurende aanwezigheid van de beide meisjes is voor Tobi een ontgoocheling. Zo heeft hij Achim nooit voor zich alleen.

De tophit van het kamp moet het Berlijnse meisjesteam worden. De jongens herinneren zich de sportieve meiden van vorige jaar nog als zeer aantrekkelijk en gewillig. Maar de Berlijnse roeisters zeggen af wegens ziekte en in hun plaats verschijnt een homofiel roeiersteam dat zich Queerschläger noemt. Voor Tobi, Achim en hun collega's is het niet meteen duidelijk dat het Berlijnse jongensteam 'anders' is. Dat komt pas aan het licht tijdens een gezamenlijk drankje. Voor beide partijen is het een pijnlijke ervaring, maar de jongens uit Berlijn zijn meer gewoon en storen zich nauwelijks aan de schuine opmerkingen en de afkeurende blikken. Hun doel is de trofee, die ze volgens de tegenstanders nooit kunnen winnen, de mietjes. Voor Tobi breekt er evenwel een moeilijke tijd aan. Hij herkent iets van zichzelf in de jongens van Queerschläger, tegelijk is hij er van overtuigd niet zo te zijn zoals zij. Toch krijgt hij een wee gevoel in z'n buik als hij Sandra in Achims armen ziet en heeft hij problemen met Ankes opdringerigheid.

Marco Kreuzpaintner situeert zijn film over de coming out van een homojongen in de zomer op een sportkamp. Dat geeft hem de mogelijkheid om de productie helemaal in openlucht te draaien en een zonnige sfeer door zijn film te laten schijnen. Het jonge volkje dat hij ons toont is uitgelaten, voelt zich meteen thuis in de natuurlijke set zonder veel extra licht en decors en acteert ongedwongen en speels, want er is ruimte te over voor spontane improvisatie en interpretatie. Het realiteitsgevoel is bijgevolg zeer hoog en maakt van Sommersturm een licht verteerbaar jeugddrama dat op geen enkel moment afglijdt naar banaliteit of goedkoop sentiment. Kreuzpaintners levert een film af die bij de toeschouwer op het einde een glimlach op de lippen tovert, want hij gaat over meer dan het accepteren van een geaardheid: de angst om het mogelijke verlies van een vriendschap, de eerste ontgoocheling in de liefde, de vrees voor afwijzing en de onduidelijkheid tussen kameraadschap, vriendschap en verliefdheid, het zijn gevoelens waar alle jongeren ooit mee te maken krijgen. Ze zijn zeer herkenbaar in deze productie aangebracht en op een vrij directe en weinig verhullende manier uitgewerkt.

Uiteraard ontsnapt ook Kreuzpantner niet aan een aantal clichés: de vriendschap die verstoord wordt door een vrouw, de jonge vrouw die afgewezen wordt door de homo, de homo die het moeilijk heeft om zichzelf te aanvaarden, de buitenwereld die klaar staat met vooroordelen, de hoge drempel bij de coming out; het is allemaal bekend en in één of andere vorm ooit getoond, toch hanteert de regisseur een zeer aparte en ontwapenende werkwijze – die getuigt van een zeer groot inlevingsvermogen – om Tobi over de streep te trekken: wanneer hij op een ochtend de eetzaal van de jeugdherberg betreedt, neemt hij plaats naast Anke en geeft haar een zoen op de wang. Mag ik nu ook al geen meisje meer kussen..., zegt hij met neergeslagen ogen en op zachte toon als om hem heen iedereen met ingehouden adem zijn richting uitkijkt, ...nu ik gay ben?

Het grote geheim van Kreutzpantner is humor. De hele film door compenseert hij de zware gemoedstoestand van Tobi met speelse fragmenten en hartverwarmende grappen. De zelfspot van de Queerschlägers zorgt voor memorabele scènes en de regisseur werkt zo waar een aantal van hun karakters dieper uit waardoor ze op de sympathie van de toeschouwer kunnen rekenen. Wedden dat u ook hoopt dat de homo's het van de hetero's winnen op de grote jaarlijkse roeiwedstrijd?

BEELD EN GELUID
Sommersturm is prachtig van decor en setting. Er is veel groen en veel water en het verbaast dus niet dat de overwegende tinten groen en blauw zijn. De fragmenten worden overstroomd met zonneschijn en dat geeft de film een apart gouden randje. De pellicule is in perfecte staat en de transfer naar dvd goed geslaagd zonder vuil of beschadigingen. Het geluid is jong, soms heftig, soms romantisch al naargelang de situatie, maar wel duidelijk aanwezig. Jammer dat er niet geopteerd is voor een 5.1-versie, want Sommersturm heeft genoeg aparte geluidjes in petto om te boeien. Maar uiteindelijk is dit een productie met een zeer beperkt budget en dan is het resultaat des te verrassender.

EXTRA'S
Bij de extra's alleen de Originele Bioscooptrailer en een aantal Andere Trailers waaronder het grappige Kebab Connection dat zich afspeelt op de snee tussen de Duitse en Turkse cultuur.

CONCLUSIE
Sommersturm is een blije film. Door de brede invalshoek die Marco Kreuzpaintner gebruikt kan deze productie niet alleen homo's maar ook een algemeen publiek boeien en interesseren. Sommersturm is met veel liefde en toewijding, zin voor realisme en een ruime marge fantasie gemaakt. Het is Kreuzpaintners grote verdienste dat hij homoseksualiteit de-dramatiseert via een flinke injectie humor en zelfrelativering en het fenomeen een plaats geeft in de ruime waaier van problemen die pubers het uitzicht op hun eigen leven versluiert. Sommersturm is een frisse en verkwikkende ervaring.


cover
Studio: Homescreen

Regie: Marco Kreuzpaintner
Met: Robert Stadlober, Kostja Ullmann, Alicja Bachleda-Cursus, Miriam Morgenstern

Film:
8,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004

Leeftijd:
6

Speelduur:
94 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8717249470908


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Duits Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Originele Bioscooptrailer
• Andere trailers (o.a. Kebab Connection)

Andere recente releases van deze maatschappij