:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BORDER, THE
BORDER, THE
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2005-12-27
FILM
Charlie (Jack Nicholson) is agent bij de U.S. Border Patrol in Los Angeles. Onder druk van zijn consumptiezieke vrouw Marcy (Valerie Perrine) verhuist hij naar El Paso om er naast Savannah, een voormalig klasgenootje, te gaan wonen. Savannah’s man Cat (Harvey Keitel) is er grenswacht en leidt Charlie rond op zijn nieuwe werkterrein. Zijn nieuwe taken zullen er in bestaan om de dagelijkse toestroom van Mexicaanse vluchtelingen aan de grens in te dijken, illegalen op te pakken en ze opnieuw richting Mexico te sturen. Wanneer aan het licht komt dat Cat niet zuiver op de graat is en een deel van de winst opstrijkt van een welbepaalde mensentrafficant, begint het geweten van Charlie te knagen. Valt hij ook voor het geld of neemt hij het op voor de zwakken uit de samenleving?

The Border werd voor een stuk gebaseerd op een reeks artikels uit de Los Angeles Times waarin de Mexicaanse vluchtelingen onder de loep werden genomen. Mensen die er alles voor over hebben om een nieuw leven te kunnen beginnen in Amerika en al hun spaargeld opofferen om over de grens te geraken. Een netelig onderwerp dat in deze prent eerder dient als achtergrondverhaal dan wel als een politiek pamflet. De film focust in hoofdzaak op Charlie en hoe hij omgaat met zijn omgeving. Hierdoor laat regisseur Tony Richardson heel wat kansen onbenut. De regie komt ook vaak stuurloos over. De dramatiek wordt knuddig opgebouwd, humor voelt aan als misplaats, landschappen worden zelden als canvas gebruikt en met name de actiescènes op het einde van de film zijn belabberd slap. Dat neemt niet weg dat Jack Nicholson in deze film meespeelt en het is dan ook hij die de film nog het bekijken waard maakt. Hij speelt hier zeker niet op vol vermogen maar is toch boeiend genoeg om naar te kijken. Vooral zijn samenspel met tegenpool Cat, het personage van Harvey Keitel, zorgt voor een onderhuidse spanning. Ook Charlie’s thuissituatie gooit als onheilspellende sfeerbepaler nog wat extra olie op het vuur. Elpidia Carrillo, een Mexicaanse vluchtelinge waar Charlie sympathie voor voelt, komt bijzonder charmant over. Sommige kijkers zullen haar misschien nog kennen als Anna, het junglemeisje uit Predator: een actrice die door de jaren heen veel te weinig interessante rollen gespeeld heeft naar onze mening.

The Border is dus geen must, maar blijft wel leuk door de hoofdbezetting uit de cast. Misschien een huurtip?

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.85:1-beeld herbergt een redelijk scherp beeld dat vrij is van vuiltjes en oneffenheden. Het contrast kon beter maar is zeker nog aanvaardbaar. De diepte van de kleuren zet deze trend voort en is redelijk, maar niet schitterend. Op het gebied van geluid krijgen we een Dolby Digital 2.0-soundtrack. De algemene geluidskwaliteit is redelijk tot goed. Zeker voldoende voor een film als deze.

EXTRA’S
De enige extra in het menu is de scene selection, maar die brengen we uiteraard niet in rekening.

CONCLUSIE
The Border is het bekijken waard door het samenspel van Jack Nicholson en Harvey Keitel. Ook al zijn deze vertolkingen niet van topniveau, toch zijn ze door de unieke eigenschappen van beide karakterspelers boeiend genoeg om te volgen. Het verhaal blijft wat magertjes aan de oppervlakte en de regie is verre van interessant. Vooral de actiescènes zijn bijzonder amateuristisch in beeld gezet. Een huurbeurt lijkt dan ook de beste optie.


cover
Studio: Universal

Regie: Tony Richardson
Met: Jack Nicholson, Harvey Keitel, Valerie Perrine, Warren Oates, Elpidia Carrillo


Film:
6/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1981

Leeftijd:
16

Speelduur:
105 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5050582384123


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0
Russisch Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Pools, Tsjechisch, Hongaars, Russisch, Engels CC
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij