:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ANNA CHRISTIE
ANNA CHRISTIE
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2005-12-26
FILM
Anna Christie is een adaptatie van het gelijknamige verhaal van Eugene O'Neill. Chris Christofferson (George F. Marion) en zijn vrouwelijke vriendin Marthy (Marie Dressler) strompelen zich een weg doorheen New York. Het tweetal probeert zijn zorgen weg te drinken. Ze belanden in een bar waar ze, na een paar drankjes, erachter komen dat de dochter van Chris, Anna Christie, haar vader daar wilt ontmoeten. Dat lijkt niet zo uitzonderlijk, ware het niet dat Chris zijn dochter in 15 jaar niet meer heeft gezien. Hij liet haar achter op een boerderij in St. Paul om de zeven zeeën te doorkruisen. Een enkele brief was hun enige vorm van communicatie. Chris wordt nerveus met de ontmoeting in het vooruitzicht. Wanneer Anna de bar binnenkomt, gaat het eigenlijke verhaal van start. Niet veel later trekt ze al bij haar vader in. Ze hebben het prima naar hun zin tot een oude makker van Chris, Matt Burke (Charles Bickford), zijn intrede maakt. Chris beseft dat de aanwezigheid van Matt wel eens voor problemen zou kunnen zorgen, maar Anna is er de vrouw niet naar om zich door een paar probleempjes uit haar lood te laten slaan.

De film werd beloond met 3 oscarnominaties waaronder die voor beste regisseur (Clarence Brown), beste actrice (Greta Garbo) en beste cinematografie. Die nominaties kunnen echter niets ontdoen aan de wat theatrale indruk die Anna Christie maakt. Dat is grotendeels te wijten aan de beperkte sets, want de scènes spelen zich eigenlijk af op slechts 2 plaatsen. Ondanks de inspanningen om van Chris en Marthy interessante personages te maken, komt de film pas echt tot leven wanneer Garbo ten tonele verschijnt. Vanaf dat moment lijkt de film wat van zijn aanvankelijk trage tempo goed te maken. Marthy doemt vanuit de achtergrond terug op terwijl Anna en Matt proberen te genieten van een romantisch etentje. Haar heroptreden doet aan als een de voorbode van het kwaad en is een slag in het gezicht van Anna's heropleving. Op dat vlak toont Anna Christie zijn kracht. De constante zorgen van Chris worden in alle haast uit te doeken gedaan net als Anna's spijt over haar verleden, dat ontbloot wordt met behulp van hartverscheurende dialogen.

Garbo's tegenspelers moeten het stellen met een plaats in de schaduw. Zowel George F. Marion, Charles Bickford als Marie Dressler zorgen voor overdreven personages en tot op zeker niveau slagen ze ook in hun opzet, maar Greta Garbo toont zich heer en meester over het acteerwerk. Haar dynamische aanwezigheid trekt alle aandacht naar zich toe. Naast het uitstekende acteerwerk van Greta Garbo, onderscheidt Anna Christie zich op vlak van stemmige opnames die de nominatie voor beste cinematografie helpen verklaren. Het merendeel van de film bestaat uit statische opnames, maar daarnaast zijn er ook enkele meer memorabele scènes. Zo plaatst men de heropleving van Anna op een wondermooie manier tegenover de beelden van een donkere, woelige zee. Anna Christie mag dan niet de beste introductie tot het werk van Greta Garbo zijn, de film roept toch een verlangen op om meer van haar te zien.

BEELD EN GELUID
Voor een 75-jarige film, ziet Anna Christie er uitstekend uit. Warner heeft duidelijk een poging gedaan om de printbeschadigingen te herstellen en zorgt voor een transfer met een prima contrast. Gezien de toestand van het bronmateriaal, valt er de studio ook weinig te verwijten over de mindere geluidskwaliteit. Het is zelfs opmerkelijk dat men uiteindelijk nog zo’n goed beluisterbaar geluidsspoor weet te brengen.

EXTRA'S
Deze dvd bevat geen extra's.

CONCLUSIE
Anna Christie mag misschien een trage film zijn, maar de film bevat toch enkele memorabele momenten en kan zich beroepen op een mooie cinematografie. Het is niet meteen de beste introductie tot het werk van Greta Garbo, al roept haar prestatie toch een verlangen op naar meer. De dvd lijkt weinig indruk te kunnen maken, maar Warner verdient wat ons betreft toch een pluim voor het restauratiewerk en voor de inspanning om een stukje filmgeschiedenis naar ons geliefde medium over te brengen.

Anna Christie maakt deel uit van de Greta Garbo Collection. Die collectie bestaat uit 8 discs en bevat naast Anna Christie ook de titels Anna Karenina, Camille, Flesh And The Devil, Mata Hari, The Mysterious Lady, Ninotchka en Queen Christina


coverStudio: Warner

Regie: Clarence Brown
Met: Greta Garbo, Charles Bickford, George F. Marion, Marie Dressler, James T. Mack, Lee Phelps

Film:
6/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1930

Leeftijd:
AL

Speelduur:
86 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
7321934678664


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Mono 1.0
Italiaans Dolby Mono 1.0
Spaans Dolby Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij