:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GRETA GARBO COLLECTION
GRETA GARBO COLLECTION
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2006-01-09
FILMS
De Zweedse actrice Greta Garbo, geboren in 1905, groeide uit tot één van de meest geliefde actrices van de 20ste eeuw. Haar schoonheid was ongeëvenaard en ze wist haar status gedurende 15 jaar te behouden tot ze zich terugtrok uit de filmwereld in 1941. Vandaag de dag wordt ze nog steeds beschouwd als één van de grootste actrices allertijden. Toen de Zweedse regisseur Mauritz Stiller haar op 18-jarige leeftijd in 1924 toevoegde aan de cast van zijn film Gosta Berlings Saga, kon ze al meteen rekenen op de interesse van Hollywood. MGM bood haar de mogelijkheid om van start te gaan met een succesvolle reeks stomme films. Warner biedt ons met de Greta Garbo Collection een blik op de carrière van deze uitzonderlijke actrice.Flesh And The Devil (1927)
Regie: Clarence Brown
Met: Greta Garbo, John Gilbert, Lars Hanson

Flesh And The Devil vertelt het verhaal van twee vrienden: Leo Van Harden (John Gilbert) en Ulrich Von Eltz (Lars Hanson). Ze lopen allebei aan de militaire school en zijn gezworen bloedbroeders sinds hun jeugd. Wanneer Leo thuiskomt, raakt hij verliefd op een vrouw met de naam Felicitas (Greta Garbo). Ze brengen de nacht samen door en verklaren elkaar hun onvoorwaardelijke liefde. Op een dag worden ze betrapt door de man van Felicitas, Count Von Rhaden, die Leo uitdaagt tot een duel om te voorkomen dat zijn naam door het slijk wordt gehaald. Leo wint het duel, maar om een schandaal te vermijden, wordt hij naar Afrika gestuurd voor een periode van vijf jaar. Vooraleer hij vertrekt, vraagt Leo aan Ulrich om goed voor Felicitas te zorgen en aan al haar wensen te voldoen. Ulrich beseft op dat moment alleen dat Leo zijn tegenstander heeft gedood omwille van een dispuut tijdens een kaartspel en gaat in op zijn verzoek. Drie jaar gaat voorbij tot Leo vervroegd verlof krijgt. Hij keert terug om vast te stellen dat Ulrich met Felicitas is getrouwd, maar hij koestert nog steeds sterke gevoelens voor haar. Hij begint zich te realiseren hoe verleidelijk Felicitas wel is en probeert zijn vriendschap met Ulrich veilig te stellen terwijl hij ermee worstelt om deze onvoorziene omstandigheden te accepteren. Er dreigt een duel tussen de twee mannen, dat zal uitwijzen hoe sterk hun vriendschap is.The Mysterious Lady (1928)
Regie: Fred Niblo
Met: Greta Garbo, Conrad Nagel, Edward Connelly

Wanneer Kapitein Karl von Raden (Conrad Nagel) de mooie Tania Fedorova (Greta Garbo) bespioneert bij een operagebouw, raakt hij vrijwel onmiddellijk verliefd op haar. Ze brengen de nacht samen door en Karl hoopt dat het niet bij die ene nacht blijft. Zijn dromen worden echter aan diggelen geslagen wanneer zijn oom en tevens ook het hoofd van de geheime dienst hem vertelt dat hij vermoedt dat Tania een Russische spionne is. Helaas voor Karl bereikt dat nieuws hem te laat, want hij komt er al snel achter dat er waardevolle documenten gestolen zijn. Karl moet voor het gerecht verschijnen op verdenking van verraad, zijn medailles worden hem ontnomen en niet veel later wordt hij veroordeeld tot een gevangenisstraf. Gelukkig schiet zijn oom hem ter hulp. Hij helpt hem te ontsnappen naar Moskou, waar hij de gestolen papieren moet zien terug te vinden. Wanneer hij haar terugziet, vertelt ze hem dat ze van hem houdt, maar kan Karl haar wel vertrouwen? Heeft ze werkelijk spijt van haar eed om de Russische macht te dienen of speelt ze een wreedaardig spel met onze hoofdrolspeler?Anna Christie (1930)
Regie: Clarence Brown
Met: Greta Garbo, Charles Bickford, George F. Marion

Anna Christie is een adaptatie van het gelijknamige verhaal van Eugene O’Neill. Chris Christofferson (George F. Marion) en zijn vrouwelijke vriendin Marthy (Marie Dressler) strompelen zich een weg doorheen New York. Het tweetal probeert zijn zorgen weg te drinken. Ze belanden in een bar waar ze, na een paar drankjes, erachter komen dat de dochter van Chris, Anna Christie, haar vader daar wilt ontmoeten. Dat lijkt niet zo uitzonderlijk, ware het niet dat Chris zijn dochter in 15 jaar niet meer heeft gezien. Hij liet haar achter op een boerderij in St. Paul om de zeven zeeën te doorkruisen. Een enkele brief was hun enige vorm van communicatie. Chris wordt nerveus met de ontmoeting in het vooruitzicht. Wanneer Anna de bar binnenkomt, gaat het eigenlijke verhaal van start. Niet veel later trekt ze al bij haar vader in. Ze hebben het prima naar hun zin tot een oude makker van Chris, Matt Burke (Charles Bickford), zijn intrede maakt. Chris beseft dat de aanwezigheid van Matt wel eens voor problemen zou kunnen zorgen, maar Anna is er de vrouw niet naar om zich door een paar probleempjes uit haar lood te laten slaan.Mata Hari (1931)
Regie: George Fitzmaurice
Met: Greta Garbo, Ramon Novarro, Lionel Barrymore

We bevinden ons in Parijs, 1917. Mata Hari (Greta Garbo) is een sjieke, verleidelijke en bovenal elegante Duitse spionne. Haar missie: cruciale documenten ontfutselen van de Russische generaal Serge Shubin (Lionel Barrymore). Zich beroepend op haar verleidingstalenten heeft Mata Hari er weinig moeite mee om de generaal te overmeesteren. Al snel richt ze zich op een volgend doelwit: de jonge en hopeloos romantische luitenant Alexis Rosanoff (Ramon Novarro). Na een slopende missie vindt de jongeman zijn tweede adem in de kans om een optreden van Mata Hari bij te wonen. De exotische danseres heeft er weinig moeite mee om Alexis rond haar vinger te draaien, maar wanneer de jongen hopeloos verliefd op haar wordt, komt haar missie in het gedrang en raken de zaken gecompliceerd.


Queen Christina (1933)
Regie: Rouben Mamoulian
Met: Greta Garbo, John Gilbert

Nadat haar vader Koning Gustavus Adolphus van Zweden sterft voor het vaderland, volgt zijn 6-jarige dochter, Christina, hem op. Daarmee erft ze een land dat ondergedompeld is in een bittere oorlog. Terwijl de intelligente en artistieke Christina volwassen wordt, begint ze een beleid te voeren dat zich meer concentreert op sociale ontwikkeling dan op oorlog en de verovering van land. De burgers zijn echter niet gediend met die aanpak. Naast haar politiek beleid toont Christina zich ook als een sterke vrouw die weigert zichzelf te binden aan een huwelijk. Haar ideeën over liefde en huwelijk beginnen echter te veranderen wanneer ze Antonio (John Gilbert) ontmoet. Antonio is een afgevaardigde van Spanje met wie ze in contact komt terwijl ze door het Zweedse landschap trekt. Door een reeks van omstandigheden waarbij Christina wordt aanzien als een jongetje, belandt het tweetal in hetzelfde bed in een eenvoudige herberg. Daar komt Christina’s ware identiteit natuurlijk snel aan het licht met een passionele nacht tot gevolg. Die nacht verandert de toekomst van Christina als Koningin van Zweden.Anna Karenina (1935)
Regie: Clarence Brown
Met: Greta Garbo, Fredric March, Basil Rathbone, Maureen O’Sullivan

Vronsky (Fredric March) is op weg naar het treinstation. Hij wordt vergezeld door Stiva (Reginald Owen), die zijn zuster Anna (Greta Garbo) moet oppikken. Van zodra Vronsky en Anna elkaar zien, slaat de vonk over. De twee worden echter gestoord door een ongeval waarbij een man om het leven komt. Anna beschouwt het ongeval als een voorteken. Tijdens haar bezoek aan Moskou loopt ze Vronsky nogmaals tegen het lijf op een bal. Hij vraagt haar ten dans en Anna toont interesse, maar er is één groot probleem: ze is namelijk getrouwd. Een paar dagen later keert Anna terug huiswaarts naar haar man Count Karenin (Basil Rathbone) en haar zoontje Sergei (Freddie Bartholomew). Karenin is 20 jaar ouder dan Anna en de enige reden waarom hij met haar trouwde was omdat ze jong en mooi was. Hij beschouwde haar als een trofee. Karenin gedraagt zich koud en afstandelijk tegenover zijn vrouw en na haar ontmoeting met Vronsky, beseft Anna hoe eenzaam ze haar hele leven al geweest is. Het is dan ook een aangename verrassing wanneer ze hoort dat Vronsky haar gevolgd is naar Sint-Petersburg.Camille (1936)
Regie: George Cukor
Met: Greta Garbo, Robert Taylor

Het leven in het Parijs van 1847 is één groot feest voor vrouwen zoals Marguerite Gautier (Greta Garbo). Met hun charmes ontfutselen ze een aardig inkomen bij tal van rijke mannen. De liefde van Marguerite is koud en een puur professionele overweging. Het is eerder een manier om de eindjes aan elkaar te knopen dan een inspanning van het hart. De combinatie van haar sluwheid en haar stralende schoonheid leiden tot een rijke en decadente levensstijl. Maar dan gebeurt het ondenkbare: Marguerite ontmoet een man die haar doet geloven. Armand Duval (Robert Taylor) belandt per ongeluk in haar privébox in de opera. Marguerite raakt gefascineerd door zijn onschuldige geflirt en oprechte interesse. Ze probeert zijn charmes te weerstaan, maar het vooruitzicht van een zomer op het platteland blijkt te verleidelijk. Ze begint zich een leven met haar aanbidder voor te stellen waarmee ze voor het eerst op een eenvoudige en eerlijke manier zou kunnen samenleven. Helaas wordt ze achtervolgd door haar verleden. De vader van Armand smeekt haar om zijn zoon te verlaten en zijn carrière en goede naam intact te laten. Marguerite beseft dat ze geen echte liefde waard is en steekt haar geliefde een mes in het hart door hem te verlaten. Niemand beseft echter dat Marguerite ernstig ziek is en niet veel tijd meer heeft. Het is echter de vraag of Armand dat tijdig te weten zal komen zodat ze niet alleen moet sterven.Ninotchka (1939)
Regie: Ernst Lubitsch
Met: Greta Garbo, Melvyn Douglas, Ina Claire

Een trio van Russische afgevaardigden met name Iranoff, Buljanoff en Kopalski wordt naar Parijs gestuurd om de kroonjuwelen te verkopen (niet die van henzelf natuurlijk). De hertogin Swana (Ina Claire), die de juwelen ooit in haar bezit had, stuurt haar vriend, graaf Leon d’Algout (Melvyn Douglas), op pad om de diamanten te heroveren. Hij tovert het Russische drietal om tot ware kapitalisten door hen mee uit eten en drinken te nemen doorheen gans Parijs. Vervolgens stuurt Moskou de humorloze, hondstrouwe Ninotchka (Greta Garbo) achter het trio en de diamanten aan. Wanneer Leon haar probeert te overmeesteren met zijn charme, repliceert ze hem dat liefde niet meer of niet minder is dan een chemische reactie. Zelfs zijn kussen slagen er niet in haar van het tegendeel te overtuigen. Uiteindelijk lukt het hem toch om haar voor hem te winnen wanneer hij per ongeluk de grond op dondert in een sjiek restaurant. Zo tovert hij voor het eerst in haar leven een lach op haar gezicht. Terwijl Leon verliefd op haar begint te worden, zet ze het niet alleen op een shoppen, maar ook op een zuipen.

BEELD EN GELUID
De technische kwaliteiten van elke dvd moeten natuurlijk afzonderlijk bekeken worden en dat hebben we dan ook gedaan bij de individuele besprekingen. Over het algemeen kan wel gezegd worden dat Warner toch één van de toonaangevende studio’s is op vlak van het restaureren van klassieke films. Die stelling gaat zeker ook op voor de Greta Garbo Collection. We hebben hier te maken met zeer oude films waarvan het bronmateriaal zich ongetwijfeld in bedenkelijke staat bevond. Zelfs als we dat in rekening brengen, blijft het verbluffend om te zien hoe de films op dvd verschijnen. Dat geldt ook voor de geluidssporen die, ondanks hun leeftijd, een meer dan aanvaardbare geluidskwaliteit leveren.

EXTRA'S
Een minder aspect aan de Greta Garbo Collection is de hoeveelheid bonusmateriaal. Hier en daar zit er een dvd tussen met wat meer extra's, maar over het algemeen beperkt het zich tot een trailer. De collectie zou helemaal af geweest zijn, mocht er bijvoorbeeld nog een disc met uitsluitend extra’s zijn meegeleverd.

CONCLUSIE
Greta Garbo blijft ook vandaag de dag een fenomeen in de filmwereld en deze verzameling is dan ook een meer dan verdiende hulde aan het werk van de Zweedse actrice. Dankzij het uitstekende restauratiewerk van Warner vormt deze set een waardevolle toevoeging aan de collectie van elke cinefiel.coverStudio: Warner

Regie: Clarence Brown, Fred Niblo, George Fitzmaurice, Rouben Mamoulian, George Cukor, Ernst Lubitsch
Met: Greta Garbo, John Gilbert, Conrad Nagel, Charles Bickford, Ramon Novarro, Fredric March, Robert Taylor, Melvyn Douglas

Film:
8/10

Extra's:
4/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1927-39

Leeftijd:
AL

Speelduur:
768 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321934678664


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Engels Dolby Mono 1.0
Italiaans Dolby Mono 1.0
Frans Dolby Mono 1.0
Spaans Dolby Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
• Trailers
• Audiocommentaar
• Photo montages
• Featurettes

Andere recente releases van deze maatschappij